December 6-a Szent Miklós napja és ilyenkor ünneplik számos országban a Mikulást, amelyhez világszerte különféle mesék, hagyományok és hiedelmek kapcsolódnak. Izlandon például nincs is Mikulás...

A Mikulást legalább annyira várni szokták a gyerekek, mint a karácsonyi angyalkát vagy a Jézuskát, de vajon ki is ez a jóságos, fehér szakállú apóka?

Szent Miklós legendái

A keresztény kultúrkörben Szent Miklós a gyerekek és a diákok védőszentje, ugyanakkor december 6-án ajándékkal is meglepi a legkisebbeket. Szent Miklós alakjához több legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint a püspök azért ajándékozott meg egy szegény embert, mert az hozomány híján nem tudta férjhez adni a három lányát. Szent Miklós, amikor megtudta ezt, három arannyal teli erszényt tett a család ablakába, így a lányok mégis férjhez mehettek. Egy másik történet szerint az apa egyenesen bordélyba akarta küldeni a lányait a szegénységük miatt, ettől a sorstól mentette meg őket Szent Miklós az arannyal tömött kis zsákokkal. Egyes változatokban a püspök nem az ablakba tette az erszényeket, hanem a kéményen át szórta le az aranyat, az érmék pedig pont a száradni kirakott harisnyákba potyogtak.
Ezeken a történetek alapul tehát az a hagyomány, hogy a gyerekek a kitisztított csizmáikat az ablakba helyezik – néhol pedig a zoknijaikat a kandalló párkányára akasztják -, amelyeket éjszaka a Mikulás megtölt minden jóval.

A keresztény kultúrkörben Szent Miklós a gyerekek és a diákok védőszentjeForrás: robertharding via AFP/Godong/Godong

Mikulás a nagyvilágban

A világ különböző területein azonban nemcsak a fenti legendák és szokások kapcsolódnak a Mikuláshoz, hanem egészen viccesek vagy éppen megdöbbentőek is.

Az amerikai Mikulás – Santa Claus

Talán a hazai Mikulás után itthon is a legismertebb Télapó az amerikai Santa Claus. Ő azonban a magyar hagyományokkal ellenben nem december 6-án, hanem december 25-én ajándékozza meg a gyerekeket. Santa Claus az Északi-sarkon lakik és olyan csodaszánnal hordja ki karácsonykor a meglepetéseket, amelyet kilenc, repülő rénszarvas húz.

Santa Claus az Északi-sarkon lakik és csodaszánnal hordja ki karácsonykor a meglepetéseketForrás: Shutterstock

A finn Mikulás - Joulupukki

A finn Karácsonyapó, akárcsak amerikai társa szintén nem december 6-án, hanem karácsonykor lepi meg a gyerekeket ajándékkal, de csakis a jókat.
Laknak-e itt jó gyerekek? - kérdezi, amikor belép a házba.
Joulupukkinak felesége is van, Joulumuori (Karácsonyanyó), őket pedig a juolutonttuk (karácsonymanók) segítik, hogy időre elkészüljön mindenki ajándéka. Joulupukki Lappföldön, Korvatunturin (Fülhegy) él, de aki meglátogatná személyesen is a jóságos „fehérszakállút", annak elég csak Rovaniemiig mennie.

Joulupukki karácsonykor lepi meg a gyerekeket ajándékkal, de csakis a jókatForrás: Shutterstock

A holland Mikulás - Sinterklaas

A holland Mikulás igazán formabontó egyéniség, aki gőzhajón érkezik az országba fekete segítőjével Zwarte Piettel, azaz Fekete Péterrel (vagy akár többel is). Miután a Mikulás megtette a gőzhajón hosszú útját Spanyolországból, lóra pattan és meglátogatja a holland gyerekeket, akik Sinterklaasnak levéllel, míg a paripának répával és vízzel kedveskednek. Itt nem egyetlen napra korlátozódik az ajándékozás, mivel november közepétől egészen december 5-ig kapnak a kicsik apróbb meglepetéseket a kikészített csizmácskákba, az utolsó este pedig egy hatalmas zsák várja őket teli csodás dolgokkal. Karácsonykor viszont a holland gyerekek nem kapnak ajándékot, legfeljebb valami apróságot.

Sinterklaas gőzhajón érkezik az országba fekete segítőjével Zwarte Piettel, azaz Fekete PéterrelForrás: Robert Hoetink/Shutterstock.com

Az izlandi Mikulás – olyan nincs is

Az nem egészen igaz, hogy Izlandon nincs Mikulás, viszont az tény, hogy egészen másfajta, mint amit a legtöbb országban megszokhattunk. Izlandon a Mikulás szerepét Grýla tölti be, aki se nem jóságos, se nem fehér szakállú, mivel ő egy igazán rémisztő óriás asszony. Grýla telente leereszkedik a zord izlandi hegyekből tizenhárom troll kíséretében és míg a rossz gyerekeket elviszi, hogy megfőzze őket, addig a jókat megajándékozza.
Az izlandi gyerekek a karácsonyt megelőző tizenhárom napban minden este kirakják a cipőiket az ablakba és várják, hogy a trollok apró meglepetésekkel töltsék meg őket. Abban pedig csak reménykednek, hogy nem Grýla zsákjában végzik...

Izlandon a Mikulás szerepét Grýla tölti be, aki se nem jóságos, se nem fehér szakállú, mivel ő egy igazán rémisztő óriás asszonyForrás: Shutterstock
Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!