Az ember, akinek a dallamait fejből dúdolod: 90 éves lett minden idők leghíresebb filmzeneszerzője, John Williams

Forrás: Getty Images/Emma McIntyre -
filmzeneszerző John Williams zeneszerző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Star Wars, E.T., Indiana Jones, Harry Potter, Jurassic Park: a valaha volt legismertebb filmzenék közül rengeteg fűződik John Williams nevéhez, aki jazz-zongoristából lett Steven Spielberg állandó munkatársa és Oscar-rekorder. Február 8-án a 90. születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk róla egy csokornyi érdekességet.

A vérében van a zene


Már a szintén John Williams nevet viselő édesapja is ismert zenész volt, jazz bandákban játszott ütős hangszereken. Az ifjabb John Williams pedig zongoristaként indult, Johnny Williams néven jazz albumokat is kiadott, de hamar belevágott a zeneszerzésbe is: 19 évesen már megkomponálta az első zongoraszonátáját.

Először csak játszotta, nem szerezte a filmzenéket


A film világába is zongoristaként került be, és rövidesen már híres mozifilmek zenéjének felvételein alkalmazták őt. Az ő zongorajátéka hallható többek között a Van, aki forrón szereti, A legénylakás, vagy a Ne bántsátok a feketerigót! képsorai alatt is.

Ma 90 éves lett minden idők leghíresebb filmzeneszerzője, John Williams Forrás: Getty Images/Emma McIntyre

Steven Spielberggel évtizedekig elválaszthatatlanok voltak


Williams filmzeneszerzői karrierje az 1970-es évek híres katasztrófafilmjeivel (A Poszeidón-katasztrófa, Pokoli torony) indult be, de akkor ívelt igazán magasra, amikor egymásra találtak Steven Spielberggel. A Sugarlandi hajtóvadászattal induló munka- és baráti kapcsolat keretében 40 év alatt mindössze egy alkalommal, a Bíborszív esetében fordult elő, hogy nem Williams írta egy Spielberg-film zenéjét. Az elmúlt években William idős kora és a más jellegű követelmények miatt ez a lista több címmel bővült (Ready Player One, West Side Story, A kémek hídja), de mindkettejük szerint fognak ők még együtt dolgozni.

A cápa zenéjét először kinevette Spielberg


Minden idők egyik leghíresebb és legfélelmetesebb horrorfilmes zenéje, A cápához írt dallam mindössze két hangot használ. Emiatt pedig Spielberg először kinevette, amikor Williams megmutatta neki, mondván ez túl egyszerű ahhoz, hogy működjön. Később mégis rábólintott, a zenéből pedig klasszikus lett.

Ő minden idők legsikeresebb filmzeneszerzője


John Williams az egyetlen a történelemben, akinek a filmzenéje platinalemezzé tudott válni (ehhez Amerikában 2 millió eladott példányra volt szükség) – ezt a Star Warshoz írt dallamokkal érte el. De a valaha volt lehíresebb filmzenék közül az ő nevéhez fűződnek az említetteken kívül az Indiana Jones, az E.T., a Superman, a Reszkessetek betörők, a Jurassic Park, vagy a Schindler listája dallamai is.

Megijedt a Schindler listájától


Amikor először megnézte a Schindler listájának nyersvágott felvételeit, amelyek alapján neki kellett volna állnia a zeneszerzésnek, olyan mértékben elöntötték az érzelmei, hogy megijedt a feladattól. Azt mondta Steven Spielbergnek: „Szerintem ehhez a filmhez egy nálam jobb zeneszerzőre lenne szükséged." Mire a rendező így válaszolt: „Tudom, de ők mind halottak."

Elképesztő Oscar-rekordot tart


Öt alkalommal nyert el a legrangosabb filmes díjat, ami már önmagában is fantasztikus eredmény, de a jelöléseinek száma még elképesztőbb: összesen 52 alkalommal nominálták Oscarra. Ezzel természetesen magasan csúcstartó minden jelenlegi filmes között, a történelem során pedig egyvalaki bírt csak ennél több jelöléssel: a legendás Walt Disney.

Tragikus körülmények között vesztette el az első feleségét


Barbara Ruick színész-énekesnővel a húszas éveik közepén házasodtak össze, három gyermekük született, és boldog házasságban éltek 18 éven át. Ruick a Kaliforniai pókerparti című film nevadai forgatásán azonban a hotelszobájában rosszul lett, és agyvérzésben tragikus hirtelenséggel meghalt. John Williams hosszú évekkel később nősült csak meg újra, Samantha Winslow-val 1980 óta tart a második házassága.

A fia zenéjét is biztosan hallottad már


John Williams egyik fia, Joseph Williams a TOTO nevű zenekar énekese, akiknek Africa című dala a nyolcvanas években letarolta a slágerlistákat. De Joseph Williams a papával közösen is dolgozott, például A Jedi visszatér azon dallamán, amit Jabba palotájában játszik a zenekar.

Nem csak filmeknek, de olimpiáknak is írt zenét


Hazája legismertebb zeneszerzőjeként őt kérték fel az 1984-es Los Angeles-i, 1996-os atlantai és 2002-es Salt Lake City-i (téli) olimpia hivatalos zenéjének megírására, de még külföldről is kapott ilyen munkát, hiszen az 1988-as szöuli olimpia dallamai is őt dicsérik.

A Kultúra rovat további cikkei:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.