A CODA kapta a hollywoodi színészcéh fődíját

Forrás: shutterstock.com -
SAG-AFTRA CODA Hollywood színészcéh díjátadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A siket családban felnövő halló gyermekről szóló CODA nyerte el az amerikai televíziós és filmszínészek céhének (SAG-AFTRA) fődíját a szervezet vasárnap Santa Monicában megrendezett 28. díjátadó ceremóniáján.

A film, amelynek forgalmazási jogait a Sundance Filmfesztiválon az Apple TV+ streamingszolgáltató vásárolta meg 25 millió dollárért, egy kisvárosi lányról (Emilia Jones) szól, aki énekesnő szeretne lenni.

A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek - Marlee Matlin és Troy Kotsur - alakítják a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket színész, aki egyéni színészi kategóriában elnyerte a SAG díját.

"Hosszú utat tettünk meg idáig, mi siket színészek" - hangsúlyozta tolmáccsal fordított köszönőbeszédében az 56 éves, Oscar-díjas Matlin a Santa Monica-i Barker Hangarban megrendezett ünnepségen. Mint hozzáfűzte: ez a díj bizonyítja, hogy a siket színészek is ugyanúgy tudnak dolgozni, mint bárki más.

A színészcéh díjait a SAG-AFTRA színész érdekvédő szervezetbe tömörült tagság szavazza meg. A színészek alkotják az amerikai filmakadémia legnagyobb szavazóbázisát, ezért a SAG díjai jó előrejelzői az Oscar-díjaknak. A SAG fődíjas filmje gyakran - bár nem minden esetben - a legjobb film díját is elnyeri az Oscar-díjátadón.

A kép illusztráció Forrás: shutterstock.com

Az idei Oscar-gálát március 27-én rendezik meg.

Az ukrajnai háború visszatérő témája volt a díjátadó ceremóniának. Mások mellett Leslie Odom Jr. szólalt fel az erőszak ellen, mint mondta: "gondolatainkkal, imáinkkal és reményeinkkel fordulunk a közelgő béke felé".

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. A film színészgárdája kapta a színészcéh fődíját, megelőzve Kenneth Branagh Belfast című, az észak-írországi konfliktust felidéző drámáját, valamit a klímaválsággal foglalkozó, Ne nézz fel! című szatírát, a teniszlegenda Venus és Serena Williams apjának életét feldolgozó Richard királyt, és a híres divatházról szóló, A Gucci-ház című családtörténetet.

A kutya karmai közt című western szereposztását, amely 12 Oscar-jelölést kapott, nem jelölték a színészek fődíjára.

A filmes produkciók mezőnyéből Jessica Chastain vehette át a legjobb színésznő díját a Tammy Faye szemei című filmért, a Richard király címszerepéért pedig Will Smith kapta a legjobb színész trófeáját.

A magát "afrolatin, színes, nyíltan queer színésznőnek" nevező Ariana DeBose a West Side Story mellékszereplőjeként kapott díjat.

A televíziós mezőnyből a vígjátéksorozatok díját az amerikaifutball-csapathoz került brit edzőről szóló Ted Lasso szereplőgárdája kapta, emellett a főszereplő Jason Sudeikist is díjazta a színészcéh. A drámai sorozatok közül az HBO Utódlás című népszerű szériájának szereplőgárdája nyert.

Brian Cox, az Utódlás sztárja köszönőbeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt méltatta felidézve, hogy ő is komikus előadóművész volt, tehát kolléga. Egyúttal arra bíztatta azokat az oroszokat, és különösen az orosz színészeket, akik nem értenek egyet azzal, ami most történik, hogy szólaljanak fel az orosz invázió ellen.

A minisorozatok színészi díjait Kate Winsletnek (Easttowni rejtélyek) és Michael Keatonnek (Dopesick) ítélték oda.

A Nyerd meg az életed CÍMŰ dél-koreai Netflix-sorozat férfi és női főszereplője ugyancsak díjat kapott a színészektől. A széria kaszkadőrcsapata is díjazott lett a vígjátékmezőnyben, a drámai sorozatoknál pedig a legjobb kaszkadőrcsapat díját a Nincs idő meghalni című Bond-film gárdája nyerte el.

A gálán a 76 éves, ötszörös SAG-díjas Helen Mirren életműdíjat kapott a színészcéhtől. "Hosszú ideje annak, hogy csatlakoztam a mi csepűrágókból és vagabondokból álló táborunkhoz. És nektek, színészeknek akarok köszönetet mondani" - fogalmazott az Oscar-díjas színésznő.

Nemrég lehullott a lepel arról, hogy kik lesznek az idei Oscar-díjátadó házigazdái.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.