A Batman: Robert Pattinson sötét lovagját nézni is fájt, olyan mesterien játszott

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - DC Entertainment - DC Comics - 6th & Idaho Productions -
Robert Pattinson Zoe Kravitz kultúra magazin DC Comics Batman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bruce Wayne és Gothem City bizonyára minden képregény- és filmrajongónak ismerősen cseng. Mégis, ez az új Batman-történet sokkal mélyebb, félelmetesebb és sötétebb, mint amivel a DC-univerzum imádói eddig valaha is találkoztak. Érkezzen filmajánlónk a legújabb Batmanről.

Gothem városában az erőszak újabb és újabb formát ölt, így a városlakókban állandósul a félelem, a rettegés és a kilátástalanság. A Batman (2022) története egy Halloween után történt gyilkossággal indul, melyet egy pszichopata sorozatgyilkos, Rébusz követett el. Batman azonnal a nyomozás helyszínén terem, hogy James Gordon hadnagy segítségére legyen. A gyilkos több, titkosírással és találós kérdéssel ellátott levelet hagy Batmannek, aki kénytelen belemenni Rébusz játékába, bízva abban, hogy a nyomára bukkanhat.

Batman, avagy Bruce Wayne alakításában Robert Pattinson briliáns színészi játékról tett tanúbizonyságot. Ki lehet jelenteni, hogy az egykori tinivámpír imázsát Batman szerepében bőven túlszárnyalta. Képes átadni a depresszív, traumatizált, megtört árva szerepét, aki már egy 30 éves felnőtt ember, de múltját mégsem tudta maga mögött hagyni. Egyetlen feladata, hogy elhunyt apja örökségét továbbvigye, és hogy a várost megszabadítsa a gonosztevőktől.

Robert Pattinson Bruce Wayne szerepében Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - DC Entertainment - DC Comics - 6th & Idaho Productions

A film egyik fő cselekményszála a nyomozás, de Gothem alvilági sötétsége mellett némi romantika is szerepet kap a történetben. Az ügy apropóján Batman megismeri Selina Kyle-t, aki nemcsak elképesztően dögös és gyönyörű, emellett okos, rafinált, és nem utolsósorban ő a Macskanő. Selina elvezeti Batmant egy Annika nevű nőhöz, akiről kiderül, hogy viszonya volt a meggyilkolt férfival, de később neki is nyoma vész. Ekkor Batman és a Macskanő szövetségre lépnek egymással: elhatározzák, hogy megkeresik Rébuszt, és az eltűnt nőt.

Rébusz felidézi a Fűrész főhősét, John Kramert, de a karakterében Joker őrülete is visszaköszön. Az a célja, hogy akár gyilkosság árán, de megdöntse a város elit osztályát és igazságot szolgáltasson. Nem lát tisztán, és meggyőződése, hogy a látszat ellenére Batmannel mindketten ugyanazt a célt szolgálják. A Batmannek hagyott rejtvényeken keresztül szinte csúfot űz belőle, és mindvégig úgy érzi, hogy túl tud járni a rendőrség eszén. Ám mégsem emiatt jut eszünkbe a Kirakós Gyilkos, hanem azért, mert eszközkészlete épp annyira kegyetlen, mint akárcsak az ikonikus horrorkarakteré.

Colin Farrell teljesen felismerhetetlen a Batman főgonoszaként Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Warner Bros. - DC Entertainment - DC Comics - 6th & Idaho Productions

A film hangulata kínzóan mélyen érinti a nézőt, mely nemcsak a színvilágban, hanem a drámai zeneiségben is megmutatkozik. Nincs napfény, nincs remény, számunkra csak Gothem alvilága marad. Erre az elégikus légkörre rájátszik Robert Pattinson játéka, akinél – minden elfogultság nélkül – nem is találhattak volna jobb Batmant.A színészt nézve azon gondolkodunk el, hogyan tud a Sötét Lovagként erőt, mégis félelmet ébreszteni, míg Wayne karakterében igazán megsajnáljuk és osztozunk a fájdalmán.

Összegezve: A Batmant leginkább azok fogják imádni és élvezni, akik a DC-univerzum korábbi részeit is ismerik, és kíváncsian várják a Robert Pattinson alakításában újragondolt Batman karaktert. A film közel három órás, amely helyenként vontatott, kifejezetten lassan indul be, és az akciójelenetekre is sokat kell várnunk. A filmet mégis érdemes megnézni, mert az előzetes elvárásoknak nemhogy teljes mértékben megfelelt, hanem túl is szárnyalta azokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.