Clooney, Pattinson, Keaton: sorba állítottuk az eddigi Batmaneket a legrosszabbtól a legjobbig

George Clooney Ben Affleck Adam West Christian Bale Batman és Robin Batman Val Kilmer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 3-án került a mozikba az új Batman-film, amiben egy új színész, Robert Pattinson formálja meg a minden eddiginél sötétebbre vett igazságosztó szuperhőst. Pattinson veretes névsorhoz csatlakozik ezzel a szereppel, mi pedig nem haboztunk minőségi sorrendbe állítani ezt a névsort az alakítások minősége szerint.

7. Ben Affleck

Szegény Ben Affleck jó eséllyel minden idők legjelentéktelenebb Batmanjeként fog bevonulni a filmtörténetbe, és ez csak részben köszönhető annak, hogy önálló filmet nem is kapott a figura az ő alakításában. A DC képregénykiadó és a Warner Bros. stúdió utóbbi évekbeli, a Marvelt másoló univerzumépítési próbálkozásainak, pontosabban azok sikertelenségének leginkább Batman karaktere itta meg a levét, de ez nem független az ekkoriban súlyos magánéleti gondokkal is küzdő Affleck erőtlen alakításaitól a Batman Superman ellen és Az Igazság Ligája esetében.

6. Adam West

1966 és 1968 között futott az amerikai tévékben a retró Batman-sorozat, aminek címszerepében Adam West osztotta ki a rosszfiúkat, ezzel pedig a színész igazi popkulturális ikonná vált a tengerentúlon. (Nem véletlenül hívják például a Family Guy animációs komédiasorozatban Adam Westnek a polgármestert – akinek az igazi Adam West adta a hangját haláláig.) A mai szemmel nézve olykor megmosolyogtatóan kivitelezett, de annál szórakoztatóbb akciókat animációs betétek és rajzos(!) hanghatások is kísérték.

5. Val Kilmer

A filmvászonra a nyolcvanas évek végén költöző Batman kalandjairól négy film készült ekkoriban sorozatban. Kettő sikeres, és kettő olyan, amik kellemetlen bukásnak bizonyultak. Mindkettőt Joel Schumacher rendezte, aki ezzel bele is állította a földbe a hollywoodi karrierjét. Az is sokatmondó, hogy a két filmben két különböző színész alakította a címszerepet: az 1995-ös Mindörökké Batmanben Val Kilmer, aki szintén a karrierje egyik kudarcaként emlékszik a sótlan játékára.

4. George Clooney

A második Joel Schumacher rendezte Batman-film, az 1997-es Batman és Robin sokak szerint a világ valaha készült legrosszabb mozija, szabályos divat lett pocskondiázni. Ha ennyire azért nem is rettenetes a helyzet, de valóban egy pocsék filmben kellett volna valami emlékezeteset mutatnia az épp akkor világsztárrá váló George Clooneynak. Minden próbálkozása és a szerephez jól illő lazán szexi kisugárzása ellenére sem sikerült, és Batman karaktere is jó időre visszavonult.

3. Michael Keaton

Tim Burton rendezői zsenialitásának is köszönhető, hogy Batman lett a legismertebb filmes szuperhős, hiszen akkor készített a karakterről gazdag fantáziájú mozit, amikor a képregényfilmes műfaj még messze nem örvendett olyan népszerűségnek, mint manapság. Az 1989-es Batmanben és folytatásában, az 1992-es Batman visszatérben Michael Keaton alakította a sármos milliárdost és titkos igazságosztót, így sokáig az ő arcával azonosította a világ a Denevérembert.

2. Robert Pattinson

Egy egészen újfajta értelmezését adja Batman karaterének és az ő szuperhősmítoszának az ezen a héten a mozikban kerülő új Batman-film, ebben a mutatványban pedig komoly szerep jut a figurát alakító Robert Pattinsonnak is. Az alkonyat sápadt szépfiújából a jelenkor egyik legizgalmasabb színészévé váló Pattinson ezúttal sem félt meglepő területekre merészkedni az alakításával, az eredmény pedig több mint érdekes.

1. Christian Bale

A kortárs mozi egyik legfelkapottabb és legnagyszerűbb rendezője, Christopher Nolan élesztette fel újra a Denevérembert, és rögtön egy egész, azóta gyakorlatilag klasszikussá vált trilógiát is kanyarított a figura köré. A Batman: Kezdődik!, A sötét lovag és A sötét lovag – Felemelkedés esetében pedig végig a kortárs mozi egyik legfelkapottabb és legnagyszerűbb színésze, Christian Bale bújt a denevérjelmezbe, hogy elmélyített hangon játsszon el egy mélységet kapó hősfigurát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.