Gyász! Elhunyt a világhírű író

halál gyász Jack Higgins író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Henry Patterson, írói nevén Jack Higgins brit író, népszerű thrillerek és kémregények, köztük A sas leszállt szerzője.

Az író 92 évesen, Jersey-szigeti otthonában, családja körében, szpmbaton halt meg - közölte kiadója, a HarperCollins.

Nyolcvanöt regénye 55 nyelven, 250 millió példányban kelt, közülük csak az átütő sikerű háborús thrillere, A sas leszállt több mint 50 millió példányban.

1939-ben született az angliai Newcastle-ben, Belfastban nőtt fel, Londonban tanult közgazdaságtant és Leedsben dolgozott tanárként. Az 1950-es évek végén, szabadidejében kezdett regényeket írni, mérsékelt sikerrel.

Mindez egy csapásra megváltozott, amikor 1975-ben megjelent A sas leszállt című második világháborús regénye, amelyben a nácik összeesküvést szónak Winston Churchill brit miniszterelnök elrablására.
Egy 2010-es interjúban a szerző felidézte, hogy röviddel a könyv megjelenése után felhívta a könyvelője és megkérdezte tőle, hogy mennyi bevételt remél a regényétől. Higgins azt mondta, hogy szeretné, ha nyugdíjazásáig egymillió fontot hozna. "Maga egy kötöznivaló bolond, már egy hét alatt összejött ennyi" - mondta neki a könyvelő.

Gyász! Elhunyt a világhírű író Forrás: Shutterstock

A háborús thriller még népszerűbb lett azután, hogy 1976-ban nagysikerű kalandfilm készült belőle Michael Caine, Donald Sutherland és Robert Duvall főszereplésével.

Higgins halála egy korszak végét jelenti - jelentette ki Charlie Redmayne, a kiadó vezérigazgatója, aki szerint az író egy klasszikus thrillerszerző volt, írásai, mint a Liam Devlin- vagy a későbbi Sean Dillon-könyvek, "abszolút letehetetlenek voltak".

Utolsó regénye, a The Midnight Bell 2017-ben jelent meg, és bestseller lett a Sunday Times listáján. A kiadó közlése szerint, mire megjelent az utolsó regénye is, már csak úgy emlegették Higginst, mint a Legendát.

Irodalmi ügynöke, Jonathan Lloyd azt mondta, hogy amikor annak idején a Collins kiadónál dolgozva kézhez kapták A sas leszállt kéziratát, "ritka bizonyossággal" mindannyian tudták, hogy egy azonnal klasszikussá váló regénnyel van dolguk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.