20 éve mutatták be a Bazi nagy görög lagzit – 15 érdekesség, amit talán te sem tudtál a filmről

Forrás: Gold Circle Films -
film magazin Bazi nagy görög lagzi évforduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először egyszemélyes színpadi előadásként született meg, Tom Hanks a feleségével állt mögé, a filmbeli esküvőn a főszereplőnő igazi családját láthatod, és ez minden idők legsikeresebb romantikus komédiája. 2002. április 19-én tartották a Bazi nagy görög lagzi díszbemutatóját, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet a filmről.

1


A Bazi nagy görög lagzi eredetileg színpadi előadásként született meg, méghozzá egyszemélyes darabként. Nia Vardalos a saját görög-amerikai családja és élményei nyomán írta és adta elő kis Los Angeles-i színházakban.

2


Az egyik ilyen előadást látta Rita Wilson hollywoodi színésznő, és egyből beleszeretett a sztoriba, így aztán a férjével, Tom Hanks-szel producerként beszálltak egy leendő filmváltozat elkészítésébe.

Bazi nagy görög lagzi - jelenet a filmből Forrás: Gold Circle Films

3


Amikor Tom Hanks először felhívta Nia Vardalost, ő azt hitte, hogy valaki szórakozik vele, és rátette a telefont.

4


Ahogyan elkezdtek házalni a stúdióknál a film ötletével, a sztori mindenkinek tetszett, de rengeteg változtatást kértek volna. Így például ismertebb színésznőt akartak a főszerepre (egy ponton Marisa Tomei neve merült fel), és lecserélték volna a görög családi közeget latin-amerikaira. Az alkotók azonban ragaszkodtak az eredeti elképzelésükhöz, így végül Vardalos írhatta meg a forgatókönyvet és játszhatta el a főszerepet is.

5


Vardalos olyannyira a saját életéből merített ihletet a sztorihoz, hogy ő is egy nem görög férfihez ment hozzá, ez pedig okozott konfliktusokat a családjával. A férje, Ian Gomez színész szerepel is a filmben, ő játssza a vőlegény legjobb barátját és kollégáját.

6


A filmbeli lagzin a menyasszony családját játszó vendégsereg tagjai mind Nia Vardalos igazi családjából kerültek ki.

7


A főhősnő karaktere 30 éves a film története szerint, Nia Vardalos viszont már a 40-et is elérte, mire a film mozikba került.

8


A főszereplő szerelmespár első randiján az alkotók elrejtettek egy belső poént a háttérben. A pár mögött egy polcon ugyanis almák és narancsok látszanak befőttesüvegekben, a filmben később pedig a görög após először a menyasszony neve kapcsán vezeti le amatőr nyelvészként, hogy a görög eredete szerint narancsot jelent, majd a vőlegény neve kapcsán, hogy almát.

9


Mivel végül független filmként, alacsony költségvetéssel készült el a film, így rengeteg mindenen spórolnia kellett a stábnak. Az egyetlen, amiben soha nem szenvedtek hiányt, az az étel volt: a környékbeli görög éttermek a film forgatásának hírére elárasztották őket a legfinomabb fogásokkal.

10


A film nyitójelenetét vették fel utoljára a forgatáson, így a szomorúság, ami Nia Vardalos és Michael Constantine arcán látszik, nemcsak a hajnali étteremnyitás fáradtságának eljátszásából fakadt, hanem a stábtól és a nagy közös kalandtól való búcsúzásnak is köszönhető.

11


A film elején a főcímben (és néhány plakáton is) az E betűk helyett a hasonló formájú görög szigma betűk szerepelnek. Ez jól néz ki így, de betűzve-kimondva semmi értelme nincs, mivel a szigma az S-SZ hang megfelelője.

12


A mindössze 5 millió dolláros költségvetésből készült film csak az Egyesült Államokban 241 millió dollárt termelt a jegypénztáraknál, és ehhez még jött később a nemzetközi jegyeladás, nem is beszélve a házimozis bevételekről. Ezzel máig ez a film minden idők legsikeresebb romantikus komédiája, és minden idők legjövedelmezőbb filmesbefektetése is, 6150%-os haszonnal.

13

A sikerét jól mutatja, hogy elképesztően sokáig, 52 héten át tartották műsoron az amerikai mozik, amivel lenyomta például a „csak" 43 héten át futó Titanicot is.

14


A film Magyarországon 2003. január 16-án került a mozikba.

15


A nagy siker nyomán természetesen többször felmerült a film folytatása is. 2003-ban készült belőle egy tévésorozat, melyben szinte minden fontosabb szereplő visszatért, épp csak a vőlegény John Corbett nem, akit másik színésszel helyettesítettek. A sorozat nem bizonyult túl sikeresnek, és egy évad után elkaszálták. 2016-ban pedig egy második mozifilm is megszületett Bazi nagy görög lagzi 2. címmel, de nem tudott az eredeti sikereinek nyomába érni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.