Megrázó filmben vall gyógyíthatatlan betegségéről az 50 éves Selma Blair

betegség magazin Selma Blair
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
50. születésnapját ünnepli a Kegyetlen játékok, a Hellboy és a Nyugi, Charlie! sztárja, akinek egy ideje nem az alakításai, hanem az egészségi állapota áll a figyelem központjában. Mielőbbi jobbulást és jó egészséget kívánva köszöntjük őt a születésnapján egy róla szóló érdekességgyűjteménnyel.

A vezetékneve igazából a keresztneve

Eredetileg Selma Blair Beitner néven született, de már tinédzserként sem szerette a családnevét, és a második keresztnevét, a Blairt használta vezetéknévként. Hivatalosan 23 évesen változtatta Selma Blair-re a nevét, nem függetlenül attól, hogy épp ekkor váltak el a szülei.

Selma Blair Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Jens Kalaene

Kelet-európaiak a gyökerei

Az apai nagyszülei a mai Lengyelország és Oroszország területéről Amerikába kivándorolt zsidók voltak, az anyai nagypapája a mai Ukrajna területéről emigrált zsidó családból származott. Az anyai nagymamája ősei között skótok és angolok találhatók.

A családjukban rend a lelke mindennek

Az édesapja ügyvédként dolgozott, az édesanyja bíróként, az egyik nővéréből pedig rendőrtiszt lett.

Egy film miatt fél a víztől

Amióta megnézte A cápát, nemcsak a címszereplő tengeri ragadozótól retteg, de úgy általában a vízben lubickolás is borzongással tölti el.

Fotósnak készült

Fotográfia szakon kezdte el az egyetemet, sőt magna cum laude minősítéssel diplomázott nemcsak ebből, de pszichológiából és angol irodalomból is. A színészet mesterségét diákként a híres-neves New York-i Stella Adler tanodában sajátította el.

Először őt szerződtették a Dawson és a haverokba

Hogy mégsem láthattad őt a kilencvenes évek kultikus tinisorozatában? Ez azért fordulhatott elő, mert Blairt még a sorozat képernyőre kerülése előtt lecserélték Katie Holmes-ra, aki aztán 128 részen át alakította a szériában Joey Pottert.

Övé minden idők egyik leghíresebb filmes csókja

A Kegyetlen játékok 1999-ben tinédzser környezetben gondolta újra a Veszedelmes viszonyok klasszikus történetét, a filmben pedig elcsattant egy olyan csók Selma Blair és Sarah Michelle Gellar között, ami egy egész generáció szexuális vágyálmaira gyakorolt hatást. A két színésznő évtizedekkel később megismételte a csókot, immár a világjárvány veszélyeire hívva fel a figyelmet.

A legrangosabb zenei díjra is jelölték

A Grammy-gálára a Legjobb hangoskönyv kategória jelöltjeként kapott meghívót az Anne Frank naplójának előadásáért.

Rózsaszínben ment férjhez

2004-ben ment hozzá Ahmet Zappa író-producerhez (a zenészlegenda Frank Zappa fiához), az esküvőn pedig nem fehér, hanem rózsaszín menyasszonyi ruhát viselt, és a lagzin ezt egy fekete menyecskeruhával fokozta. A házasság két évig tartott, akárcsak a kapcsolata Jason Bleick divattervezővel, akitől az egyetlen gyermeke, Arthur Saint Bleick született 2011-ben.

Megrázó filmben vallott gyógyíthatatlan betegségéről

2018-ban hozta nyilvánosságra, hogy a szklerózis multiplex nevű idegrendszeri betegséggel diagnosztizálták. A betegség első tünetei hirtelen elesésekben, tárgyak elejtésében, ködös mentális állapotban jelentkeztek nála, egy idő után pedig már csak bottal tudott járni, és a kapott kezelések miatt kihullott a haja. A betegségéről és az ellene folytatott küzdelméről az Introducing Selma Blair című dokumentumfilmben és a néhány hete megjelent önéletrajzi könyvében vallott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.