Zidane-tól Zlatanig: 7 film, ami testközelbe hozza a leghíresebb focistákat

Zidane film Maradona mozi Pelé Nevem Zalatan (film)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Augusztus 18-án kerül a hazai mozikba a Nevem Zlatan, amiben napjaink egyik legkarizmatikusabb futballsztárjának életébe és pályafutásába enged betekintést. Nem ez az első ilyesfajta típusú film az elmúlt évekből – mutatjuk a legjobbakat!

Zidane, egy XXI. századi portré (2006)

A portréfilm fogalmát értelmezi újra ez a különleges alkotás, pontosabban visszatér a portré eredeti, képzőművészeti értelméhez. Hisz ez a film nem történetet mesél, nem Zidane életét vagy pályafutását követhetjük benne nyomon, hanem magát az alakját, az arcát, a jelenséget figyelhetjük. Mindezt egyetlen mérkőzés alatt, valós időben, a csak és kizárólag Zidane-t követő kamerák tucatjainak segítségével.

Puskás Hungary (2009)

Ha valaki csak egyetlen magyar nevét tudja a világon, az rendszerint Puskásé, nem véletlen tehát a két szó egymás mellett a címben. Almási Tamás remek dokumentumfilmje korábban sosem látott alapossággal és mélységben, különleges és újonnan talált felvételekkel mutatja be Puskás kanyargós életútját, és a futball mai világsztárjait is meginterjúvolja a legenda kapcsán.

Barátom, Eric (2009)

Ha valaki focilegenda, akkor mennyire azonos a személyisége a legendával? Ebben a filmben a legendát látjuk életre kelni, szó szerint: egy lerobbant Manchester United-szurkolónak a híres játékos Eric Cantona szellemként jelenik meg, majd köt vele barátságot. Cantona pedig magát (vagy a legendáját?) alakítja a filmben, csavarva még egyet a képleten.

Az elátkozott Leeds United (2009)

Kicsit kakukktojás a listánkon ez az alkotás, hiszen itt nem egy focista, hanem egy fociedző áll a középpontban, persze a játékosai által körülvéve. Brian Clough menedzser nevezetes 44 napos karrierje a Leeds Unitednál valóban filmért kiáltott, hiszen kevés történet árul el ennyit arról, miként működik a profi futball, milyen játszmák és emberi drámák zajlanak egy klubon belül már a pályára lépés előtt is.

Pelé (2016)

Egy kameójelenet erejéig az igazi, idős Pelé is felbukkan ebben a filmben, ami a brazil Fekete Gyöngyszem életének első szakaszát, a gyerekkorát és a pályafutásának kezdetét eleveníti meg. Egészen a 17 évesen elért első világbajnoki címig, ami rögtön legendává tette – a film végén pedig láthatjuk az eredeti felvételeket is szenzációs megmozdulásairól és mindig derűs személyiségéről.

Diego Maradona (2019)

Maradona életét, személyiségét és pályafutását egy rövid időszakon, a Nápolyban töltött néhány éven át igyekszik megragadni ez a dokumentumfilm, és sikerrel jár. Nápolyban lett Maradonából a világ legjobb játékosa, a futballtörténet egyik legnagyobb csillaga, közben viszont drogfüggő celeb is. Egyre kevésbé „Diego", és egyre inkább csak „Maradona".

Nevem Zlatan (2022)

A jelen futballvilágának egyik legkarizmatikusabb alakja Zlatan Ibrahimovic, aki még 40 éves kora felett is csúcsra juttatta az A.C. Milant, és akinek továbbra sincs esze ágában sem visszavonulni. Az ő önéletrajzi könyvéből készült ez a film, ami bemutatja, miként lett a boszniai bevándorlók forrófejű gyerekéből a svéd Malmö, majd az Ajax sztárja, és hogyan változott meg az élete a Juventusba szerződése előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.