Megdöbbentő eredményre jutott egy kutatócsoport: több mint 2000 éves rejtélyre derülhet fény

sírhely titok Kleopátra Egyiptom VII. Kleopátra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatócsoport úgy véli, hogy megtalálta VII. Kleopátra sírját. Ha ez igaznak bizonyul, az azt jelenti, hogy több mint 2000 éves rejtélyre derülhet fény.

Egyiptom utolsó fáraónőjének és szeretőjének, a római Marcus Antoniusnak végső nyughelye a régészek szerint egy most feltárt, sziklába vájt alagútban lehet.

A járatot építészeti csodának tartják, hiszen 13 méter mélyen vésték ki, 1400 méter hosszú és mintegy két méter magas a titkos kamra.

A Taposiris Magna nevű szentély alatt bukkantak rá, ahová a legenda szerint is eltemették az igéző szépségű uralkodót - írja a Blikk.

Megdöbbentő eredményre jutott egy kutatócsoport: lehet, hogy megtalálták megtalálta VII. Kleopátra sírját Forrás: AFP

"Több mint egy évtizede kezdtük el a kutatótársaimmal a munkát, és most már meg vagyunk győződve róla, hogy a templom alatt van eltemetve Kleopátra és Marcus Antonius. Eddig nem bukkant senki sem a földi maradványaikra, de az új feltárással biztosan közelebb kerültünk a megoldáshoz. Ebben az alagútban lesznek, ebben biztos vagyok. Ha sikerülne megtalálnunk Kleopátra és Antonius földi maradványait, az a 21. század legjelentősebb tudományos felfedezése lenne" - bizakodott Kathleen Martinez, a San Domingo Egyetem archeológusprofesszora.

"Kleopátra Ozirisz és Ízisz legendájának a megszállottja volt, istennek képzelte magát, és úgy vélte, ha egymás mellé temetik őket Marcus Antoniusszal, akkor a túlvilágon örökre együtt lehet a szerelmével és örök életük lesz egy másik létformában. Ezért volt titkos temetésük. Jó nyomon vagyunk, csak a munkánkat nehezíti, hogy korábban az alagút egy része víz alá került, és a földrengések miatt elöntötte a Földközi-tenger. Több műkincset is találtunk már, amelyek arra utalnak, hogy itt van eltemetve Kleopátra. Folytatjuk az ásatást, és előbb-utóbb rábukkanunk a sírboltjára" - tette hozzá Martinez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.