Első felesége 19 évvel idősebb, a második 58 évvel fiatalabb volt - 140 éve született Kodály Zoltán

Forrás: AFP -
feleség zeneszerző Rákosi Mátyás Kodály Zoltán évforduló Himnusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
140 évvel ezelőtt, 1882. december 16-án született Kodály Zoltán, háromszoros Kossuth-díjas, valamint Kiváló Művész címmel kitüntetett zenepedagógus, zenetudós és zeneszerző, nyelvész és népzenekutató.

Kodály vitán felül igazán különleges ember volt, sokan egyenesen a Zeneakadémia alapítójához, Liszt Ferenchez hasonlították. Évtizedeken át dolgozott azért, hogy magasabb szintre emelje, és emellett el is terjessze a színvonalas zenét, miközben a fiatal zenészeket is támogatta.

Kodály Zoltán (1882-1967) Forrás: AFP

Nagy hatással volt az emberekre, óriási tudása volt, legendás könyvtárral rendelkezett - nemcsak a könyvtára, de az olvasottsága is legendás volt - ráadásul ellent mert mondani Rákosinak. Emellett a magánélete sem volt érdekességektől mentes: első felesége 19 évvel volt idősebb nála, a második felesége pedig 58 évvel volt fiatalabb.

A kerek évforduló alkalmából összegyűjtöttünk néhány érdekességet az ikonikus magyar zeneszerzőről:

Felkérték, hogy írjon egy új himnuszt

Állítólag Rákosi Mátyás pártfőtitkár bízta meg Kodály Zoltánt, hogy írjon egy új, szocialista himnuszt, mivel "az mégsem lehet, hogy bármilyen ünnepség Isten nevével kezdődjön".

Kodály röviden, de egyértelműen Rákosi értésére adta, hogy nem vállalja a feladatot, mondván: "Ahhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet". A pártfőtitkár ezután Illyés Gyulához fordult az új himnusz ügyében, de ő nemes egyszerűséggel annyit felelt: "Meg van az már írva".

Komor és ingerült ember volt

Akik ismerték, nem tartották könnyű embernek. Állandó jelzői közt volt többek között a rideg, morcos, komor, ingerült és zárkózott, ráadásul sokat ironizált. Emellett rettenetesen szigorú tanár volt, így érzékenyebb lelkű tanítványai általában gyorsan le is morzsolódtak.

Szeretett úszni, de máshogy

Kodály igazi sportember volt, szeretett kirándulni, hegyet mászni, és rendszeresen a Lukács fürdőbe járt úszni, de ehhez megvoltak a saját szabályai: nem párhuzamosan úszott a sávokkal, hanem szabálytalanul, cikkcakkban. Ezt azonban nem tehette volna meg bárki, viszont a zeneszerző volt a fürdő egyik kiemelt vendége, így őt senki nem próbálta jobb belátásra bírni.

A szerelemben nem számít a kor

Első felesége Sándor (Schlesinger) Emma volt, akit Kodály 23 éves korában ismert meg. Emma nemcsak 19 évvel idősebb volt nála, de férjezett is volt, azonban semmi sem tántoríthatta el a zeneszerzőt, és meghódította a híresen intelligens és humoros nőt.

Az első sorban Kodály Zoltán, mellette látcsővel felesége, Sándor Emma. Forrás: Fortepan/Lissák Tivadar

Végül 1910-ben, 28 évesen vette feleségül az akkor 47 éves Emmát, szerelmük pedig a nő haláláig tartott. Kodály Zoltánné egész életében a férje tevékenységét segítette, és bár tehetséges műfordító és zeneszerző volt, lemondott a saját karrierről.

Emma 95 éves korában hunyt el, és nem volt biztos, hogy az akkor 76 éves Kodály túléli-e az imádott felesége halála miatt érzett gyászt. Közel öt évtizeden keresztül voltak együtt jóban-rosszban, háborúkban-forradalomban.

Nem sokkal később, 77 éves korában Kodály megismerte az akkor 19 éves Péczely Saroltát, aki a Zeneművészeti Főiskola énektanár-szakára járt, és azonnal beleszeretett. A gyászév letelte után feleségül is vette az 58 évvel fiatalabb lányt.

Kodály Zoltán a gyászév letelte után feleségül vette az 58 évvel fiatalabb lányt Forrás: Fortepan/Sazlay Zoltán

A fiatal feleség haláláig szerette és támogatta a zeneszerzőt, és elődjéhez hasonlóan ő is háttérbe szorította a saját karrierjét, hogy Kodályét segítse. 27 éves volt, amikor megözvegyült, de ezután sem felejtette el szeretett férjét: az ő segítségével jött létre a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet Kecskeméten, valamint a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum Budapesten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.