Guy Ritchie és Jason Statham újra együtt: 15 érdekesség a Fortune hadművelet: A nagy átverésről

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Daniel Smith - Miramax - STX Films - Tencent/Daniel Smith -
Guy Ritchie Jason Statham magazin Fortune hadművelet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 5-től vetítik a hazai mozik Guy Ritchie újabb akcióvígjátékát, amiben a világ elitkommandósai egy hollywoodi sztárt szerveznek be világmentő küldetésre. Összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet a filmről.

1
A film címe egyben a főhősének nevét is rejti: Jason Statham ugyanis egy Orson Fortune nevű elitkémet alakít a filmben, akinek maga köré kell gyűjtenie a világ legmenőbb titkosügynökeit egy speciális akció kedvéért.

Jason Statham egy Orson Fortune nevű elitkémet alakít Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Daniel Smith - Miramax - STX Films - Tencent/Daniel Smith

2
Josh Hartnett hollywoodi sztárként játszik el egy hollywoodi sztárt a filmben: a fiktív Danny Francescót, akit a titkosügynökök csapata beszervez, hogy rajta keresztül jussanak közel egy világbékére veszélyes, és nem mellesleg filmrajongó fegyverkereskedőhöz.

3
A film munkacíme Five Eyes, azaz Öt szem volt. Ez változott meg Operation Fortune: Ruse de guerre-re, melyből a Ruse de guerre egy francia kifejezés a hadicselre.

4
Ez az ötödik együttműködés Guy Ritchie és Jason Statham között. Ők ketten együtt kezdték a mozifilmes karrierjüket A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsővel, azóta pedig a Blöff, a Revolver, az Egy igazán dühös ember, és most a Fortune-hadművelet: A nagy átverés következett a sorban.

5
De nem csak Statham dolgozik sokadszor együtt a stábból Ritchie-vel: Josh Hartnett a legutóbbi rendezésében, az Egy igazán dühös emberben is szerepelt, a szupersztár Hugh Grant pedig az Úriemberek után alakít megint genya karaktert Ritchie-filmben.

Hugh Grant pedig az Úriemberek után alakít megint genya karaktert Ritchie-filmben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Daniel Smith - Miramax - STX Films - Tencent/Daniel Smith

6
Ha pedig már emlegettük a rendkívül sikeres, és hazánkban is kultuszdarabbá lett Úriembereket: Guy Ritchie ennek a filmnek a forgatókönyvét is ugyanazzal a két alkotótárssal (Marn Davies, Ivan Atkinson) jegyezte, mint azét.

7
A női főszerepet alakító Aubrey Plaza számára régi vágy teljesült azzal, hogy egy akcióhősnőt alakíthatott. Nyilatkozata szerint úgy fogta fel a szerepét, mintha egy női James Bondot játszana, a szexuális felhangokkal együtt.

Aubrey Plaza régi vágya teljesült azzal, hogy egy akcióhősnőt alakíthatott Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Miramax - STX Films - Tencent/Miramax - Stx Films - Tencent

8
Fortune-hadművelet: A nagy átverés 130 millió dolláros költségvetésből készült, ezzel pedig Guy Ritchie legdrágább filmje az Aladdin óta.

9
A filmet már nagyon régen, több mint két éve leforgatták 2021 első hónapjaiban.

10
A felvételek nagy része a törökországi turistaparadicsom Antalyában és Katarban zajlott. A filmstúdiót igénylő részeket pedig Angliában vették fel.

11
A forgatás a koronavírus világjárvány legerősebb hónapjaiban történt, így a stáb tagjait naponta tesztelték, az egyes részlegek munkatársai nem is érintkezhettek egymással, és csak a színészek számára számított megengedettnek, hogy ne viseljenek maszkot.

12
A világjárvány a bemutató dátumába is beleszólt. Eredetileg 2022. január 21-én, vagyis közel egy éve került volna mozikba a film, de azóta többször is elhalasztották.

13
A halasztásoknak a mozik újranyitására várás mellett más okai is voltak. A filmben ukrán rosszfiúk is szerepelnek, és az alkotók ízléstelennek gondolták kihozni egy ilyen történetet akkor, amikor Oroszország épp lerohanta a nemzeti szuverenitását védő Ukrajnát.

14
Amerikában később kerül a nézők elé a film, mint a világ sok táján, mert az ottani forgalmazója épp üzleti bonyodalmakkal küzdött mostanában. Emiatt sokáig még az is valószínűnek tűnt, hogy Amerikában csak streamingplatformon, online küldik a nézők elé.

15
A hazai mozikban január 5-től látható a Fortune-hadművelet: A nagy átverés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.