Újra összeállt az Erőszakik legendás párosa egy zseniális filmre – 15 érdekesség A sziget szellemeiről

Brendan Gleeson A sziget szellemei (film) Erőszakik Colin Farrell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Colin Farrell és Brendan Gleeson az Erőszakik után 15 évvel ismét furcsa párost alakítanak a filmvásznon, ismét egy egészen különleges, fekete humorú történetben. A sziget szellemei január 26-án debütál a hazai mozikban, mi pedig összegyűjtöttünk róla mindent, amit tudni érdemes.

1

A sziget szellemeiben nemcsak az Erőszakik legendás főszereplő-párosa állt össze újra, de az akkor velük dolgozó író-rendező Martin McDonagh is. Ez a film szintén McDonagh eredeti forgatókönyvéből és az ő irányítása alatt készült el, ugyanolyan feketén szórakoztató humorral, és élet-halálra szóló drámával egyszerre.

2
A történet két főhőse két országos cimbora, Pádraic és Colm, akik egy kis ír szigeten élnek, és akiknek a kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet a barátságuknak. A meghökkent Pádraic kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, s nem hajlandó nemleges választ elfogadni, a folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját elhatározásában, s miután Colm végső ultimátumot ad neki, az események csakhamar eldurvulnak.

3
A sziget szellemeit eredetileg színpadi műként akarta megvalósítani Martin McDonagh, sőt ez lett volna az ún. Aran-szigeteki trilógiája záródarabja, aminek korábban megjelent, magyarul is elérhető drámái a Kripli és az Alhangya.

4
A film eredeti címe The Banshees of Inisherin. Inisherin a fiktív sziget neve, ahol a cselekmény játszódik, a 'banshee'-k pedig az ír folklór női szellemei, akiknek jajongása halált jósol.

Pádraic és Colm, akik egy kis ír szigeten élnek Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Studios Motion Pictures France

5
A film mind a négy főszereplője (Gleeson és Farrell párosa mellett Kerry Condon és Barry Keoghan) maga is ír nemzetiségű.

6
Az 1920-as években játszódó film összes főszereplőjének pulóvereit ugyanaz az idős mesterember kötötte kézzel a produkció kedvéért, minden példányból kettőt.

7
Colin Farrellnek alaposan meggyűlt a baja az állatokkal a forgatáson. A Jenny névre hallgató törpeszamár egy alkalommal megrúgta, a Brendan Gleeson kutyáját alakító eb megharapta, a kocsija elé fogott ló pedig bele akart tolatni vele a tengerbe.

Colin Farrellnek alaposan meggyűlt a baja az állatokkal a forgatáson Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Studios Motion Pictures France - Blueprint Pictures - Film 4 - Fox Searchlight Pictures - Metropolitan Films Inter/Walt Disney Studios Motion Pictu

8
A történet egyik központi helyszínéül szolgáló kocsma épületét csak a film kedvéért húzták fel. Mivel csak ideiglenes építési engedélyt kaptak rá, így a forgatás befejeztével el is bontották.

9
A film zeneszerzőjét, Carter Burwellt arra kérte a rendező Martin McDonagh, hogy minél kevesebb ír népzenét használjon.

10
A karakteréhez hasonlóan Brendan Gleeson maga is képzett hegedűjátékos, és valóban az ő játéka hallható a jeleneteiben – csakúgy, mint korábban a Michael Collins, a Kisvárosi doktor, vagy a Hideghegy című filmjeiben is.

Brendan Gleeson maga is képzett hegedűjátékos, és valóban az ő játéka hallható a jeleneteiben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Studios Motion Pictures France - Blueprint Pictures - Film 4 - Fox Searchlight Pictures - Metropolitan Films Inter/Walt Disney Studios Motion Pictu

11
A forgatás ideje alatt Colin Farrell és Barry Keoghan együtt laktak egy bérelt lakásban, ami nem ment zökkenőmentesen. Keoghan ugyanis a lakótársa agyára ment azzal, hogy állandóan kupit csinált, és megette a kedvenc müzlijét.

12
Velük ellentétben Martin McDonaghnak igazán nyugodalmas szállás jutott a forgatás idején: a közelben élő szüleinél aludt.

13
Colin Farrell karakterének neve Pádraic Súilleabháin, ami az ősi, gael változata az angolosodott Patrick Sullivan névnek.

14
A két főhős filmbeli otthona a valóságban két különböző szigeten található. Colm házának jeleneteit a sziklás, hepehupás Achill-szigeten vették fel, míg Pádraic háza a laposabb, békésebb Inishmore-szigeten kapott helyet, ezzel is kifejezve a karakterek lelki tulajdonságait.

15
A film zárójelenetét az utolsó forgatási napon vették fel, ami ritkán történik így. Azért volt erre szükség, mert maga McDonagh sem tudta, hogy milyen hangsúlyú utolsó pillanattal szeretné befejezni a filmet. Látnia kellett az egész addigi film alakulását ahhoz, hogy eldöntse: szomorúbb, vagy boldogabb irányba terelje-e az utolsó jelenetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.