65 éves lett Gary Oldman, aki egy időben disznók lefejezéséből élt

Gary Oldman születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alkoholista apja után Oldman is megküzdött az itallal. Minden szerepében másképp beszél, és világsztárok egész sora tartja őt a példaképének. Már az ötödik házasságánál tart. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 65. születésnapját ünneplő színészóriás, Gary Oldman kapcsán.

Filmet készített a saját felnövéséről


1958. március 21-én született Londonban, egy munkásosztálybeli család gyermekeként. Alkoholista apja elhagyta őket Oldman hétéves korában, és hogy milyen volt ilyen közegben felnőni, arról az egyetlen saját rendezésű mozifilmjében vallott, amit Éhkoppon címmel, 1997-ben készített el.

Gary Oldman rendezőként, 1997-ben Forrás: AFP/Bertrand Guay

Egy angol színésznagyság miatt nem lett zenész


Zongorázni tanult gyerekkorában, és énekesként is tehetségesnek mutatkozott, ezért aztán sokáig zenésznek készült. De 1971-ben meglátta a moziban Malcolm McDowellt a Tombol a Hold című filmben, és olyannyira lenyűgözte, hogy elhatározta: ő is színész lesz.

Disznók lefejezéséből élt


Kezdő színészként nem keresett annyit, hogy megéljen belőle, ezért aztán mindenféle munkákat elvállalt. Dolgozott többek között futószalag mellett, portásként, cipőárusként és egy vágóhídon is, ahol a disznók fejének levágása volt a feladata.

A gonoszok számítottak a védjegyének


Miután befutott színész lett belőle, Hollywood is felfigyelt rá, és nagyon sokáig szinte csak negatív karakterek eljátszására foglalkoztatta. Oldmant ezt egyáltalán nem zavarta, és emlékezetes (valamint egymástól nagyon különböző) alakításokat nyújtott a JFK – A nyitott dosszié, a Drakula, a Tiszta románc, a Léon, a profi, Az ötödik elem, vagy Az elnök különgépe rosszfiúinak szerepében is.

Minden szerepében másképp beszél


Gary Oldman nem csak a különféle rosszfiúkat játszotta el nagyon különbözően, de minden más karaktert is. Szeret teljesen átváltozni a filmek kedvéért külsejében és hangban is: nincs két olyan szerepe, amiben ugyanolyan módon beszélne.

Legyőzte az alkoholizmust


Sokáig küzdött a családjából és a fiatalságából hozott teherrel, ami az ismertté válása után csak még inkább súlyosbodott, és például ittas vezetésért is letartóztatták a kilencvenes évek elején. Az alkoholizmusát 1997-ben sikerült végleg leküzdenie: azóta teljesen absztinens életmódot folytat.

Tim Roth okozott neki maradandó sebhelyet


Az Időközben című 1983-as film próbafelvételei közben a szereplőtárs Tim Roth eldobott egy sörösüveget, amivel eltalált egy lámpát, a szilánkok pedig Oldman-re hullottak, és a jobb szeme alatt maradandó sebhelyet okoztak.

Az Időközben című 1983-as film Forrás: IMDb

Világsztárok egész sora tartja őt a példaképének


Elképesztő kultusza alakult ki a kollégák között, híres hollywoodi csillagok sokasága nevezte meg őt a kedvenc színészei és példaképei között. Többek között Michael Fassbender, Ryan Gosling, Shia LaBeouf, Jason Isaacs, Tom Hardy, Alexander Skarsgård, Joseph Gordon-Levitt, Christian Bale, Hugh Jackman, Benedict Cumberbatch, Johnny Depp, Chris Pine, Tom Hiddleston és Brad Pitt is szeretne saját bevallása szerint olyan jó színész lenni, mint Oldman.

Az ötödik házasságánál tart


1987 és 1990 között az angol színésznő Lesley Manville, 1990 és 1992 között a hollywoodi sztár Uma Thurman, 1997 és 2001 között a modell Donya Fiorentino, 2008 és 2015 között az énekesnő Alexandra Edenborough volt a felesége, három gyereke született, és még belefért egy jegyben járás is a világsztár Isabella Rossellinivel. 2017 óta az író és művészeti kurátor Gisele Schmidttel élnek házasságban.

Az ötödik házasságánál tart, Gisele Schmidttel Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A visszavonulására készül


Az utóbbi két évben csak az Utolsó befutók című kémsorozatban láthatták őt a nézők, és nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy talán ez lesz az utolsó szerepe. A sorozatból szerencsére már megrendelték a harmadik és negyedik évadot is, így egyelőre nem kell búcsúznunk Oldmantől, akinek idén még belefér azért egy kisebb mozis kirándulás is az Oppenheimerben Truman elnökként.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.