A családja kiakadt a névváltoztatásán, a saját kézírása látható az Igazából szerelem nevezetes jelenetében, rocksztár az apósa, és hamarosan visszatér a híres zombis szerepéhez. 50. születésnapját ünnepli az angol sztárszínész Andrew Lincoln, akiről ez alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet.

Félig dél-afrikai
1973. szeptember 14-én Londonban született egy angol építőmérnök apa és egy dél-afrikai ápolónő anya gyermekeként. A gyerekkora a Bath nevű kisvárosban telt, majd a híres Royal Academy of Dramatic Art növendékeként tanult színészetet.

Az igazi neve Clutterbuck
Andrew Clutterbuck néven anyakönyvezték, sőt hivatalosan máig ez a neve, és a gyerekei is ezt a vezetéknevet viselik. A színészi karrierje kezdetén az ügynöke tanácsolta neki, hogy vegyen fel művésznevet, mert a Clutterbuck nevetségesen hangzik. A döntését a családja nem fogadta túl jól, a nagypapája például egy darabig nem volt hajlandó szóba állni vele.

Andrew LincolnForrás: AFP/Valery Hache

A testvére munkahelyén készült a szerepére
A színészi pályája egyik korai sikerét a Tanárok című tévésorozat jelentette. Mivel a saját fivére történetesen épp tanárként dolgozik, a szerepre készülve egy ideig bejárt vele a munkahelyére, és mindent megfigyelt.

A saját kézírása látható az Igazából szerelem híres jelenetében
A kultikussá vált karácsonyi romantikus komédia egyik leghíresebb pillanata az, amikor Andrew Lincoln karaktere reménytelen szerelmesként táblákra írt üzenettel vall szerelmet Keira Knightey-nak. (Amit a színész a jelenből nézve már kissé kínos és zaklató viselkedésnek lát.) A forgatáson először a kellékesek készítették el a táblákat, de Lincoln megkérte őket, hogy hadd tegyen egy próbát a saját kézírásával is, ami végül nyerőnek bizonyult.

Rengeteg pénzre mondott nemet, hogy többet lehessen a családjával
A karrierje leghíresebb szerepét a The Walking Dead című zombisorozat hozta el, amiben hosszú éveken át alakította a főhőst. A széria óriási sikere révén a fizetése is hatalmasra nőtt, a végén már epizódonként 650 ezer dollárt kaszált. Mégis otthagyta a sorozatot nyolc évad után, mert egyszerűen több időt szeretett volna tölteni a gyerekeivel.

Rocksztár az apósa
2006 óta él házasságban Gael Andersonnal, akitől Arthur nevű fia és Matilda nevű lánya is született. A felesége a legedás Jethro Tull rockegyüttes frontembere, Ian Anderson lánya.

A britek nem csak sokat látják, de sokat hallják is őt
A rendkívül jellegzetes és kellemes orgánumát sűrűn kamatoztatja a legkülönfélébb formákban. Tévé- és rádióreklámok mellett sokszor vállalta el dokumentumfilmes és rádiós produkciók narrátori szerepét, valamint gyakran volt a hangja különféle brit társadalmi célú hirdetéseknek és tájékoztatóknak is.

A rendkívül jellegzetes és kellemes orgánumát sűrűn kamatoztatja a legkülönfélébb formákbanForrás: AFP/Vivien Killilea

Fociedző és világsztár a legjobb barátja
Még a Bathban töltött iskolaévek alatt barátkozott össze Paul Tisdale-lel, akiből később profi labdarúgóedző lett, és ők ketten máig a legközelebbi cimborák. A The Walking Dead készítésével töltött évek alatt pedig a szereplőtárs Norman Reedus vált közeli barátjává, noha alapesetben Lincoln nem annyira keresi a szakmabeliek társaságát a magánéletében.

Hamarosan visszatér a leghíresebb szerepéhez
A The Walking Dead sorozat fináléjában újra felbukkant egy kameó erejéig Rick Grimes seriffként, és sokáig úgy volt, hogy a karaktere önálló mozifilmeket is fog kapni. Ez a projekt a világjárvány miatt először halasztást kapott, majd végül külön minisorozat formájában valósul meg, 2024-as premierdátummal.