Egy mesekönyv, amivel valóban is bejárhatunk varázslatos helyeket

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekként rengeteget hallottunk az Óperencián túlról, Álomország tengerpartjáról, a százholdas Pagonyról vagy a Négyszögletű Kerek Erdőről. Szerettünk volna eljutni ezekre a varázslatos tájakra, hogy átélhessük azokat a csodákat, amikről lefekvés előtt anyukánk mesélt nekünk. Úgy tűnt, ez az egész megvalósíthatatlan, de egy magyar mesekönyv véghez vitte a lehetetlent.
Forrás: Székelyföldi Legendárium

A Székelyföldi Legendáriumot lapozgatva nem csak a képzeletünk fog szárnyra kapni. A mese- és mondagyűjteményhez ugyanis tartozik egy térkép, amin megtalálható az összes történet helyszíne. Várak, erdők, tavak és a természet azon csodái, amikre a mai rohanó világban elfelejtettük kinyitni a szemünket. Természetesnek vesszük, hogy ott állnak, hogy formálják a tájat, hogy évezredek óta folynak a medrükben, miközben nem csak a környezetünket, hanem minket embereket is átformáltak.

Egy kulturális egyesület tizenhárom évvel ezelőtt vállalkozott arra a nagy feladatra, hogy összegyűjtse, és a gyerekek számára is szerethető módon adja át Erdély kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit. A tíz évvel ezelőtt megjelent könyvvel, mesetérképpel, társasjátékkal, hangoskönyvekkel és foglalkoztató füzetekkel az volt a céljuk, hogy megmutassák, Székelyföld többet rejt Drakula legendájánál.

A Székelyföldi Legendárium azonban nem csak e terület lakói számára érthető, vagy fontos alkotás. A varázslatos, erdélyi tájakon játszódó mesebeli történetek mindenhol, minden korban megállják a helyüket, hiszen olyan életbölcsességekre oktatnak, amik biztos alapjául, iránymutatásként szolgálhatnak a tisztességes, jószándékú, kitartó és bátor felnőtté váláshoz. Miközben a gyerekek hallgatják őseik történeteit, azokat a meséket, amiken szüleik is felnőttek, megismerhetik hazájukat.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

Ez az identitásunk egyik pillére, az őseink által itt hagyott történetek. Ha ezeket nem tanítják, és nem divat tanítani, akkor a szülőföldjével már nem lesz szoros kapcsolata a gyerekeknek. Ha viszont úgy nőnek fel, hogy ismerik ezeket a meséket, akkor sokkal erősebb lesz ez a kapocs.

– meséli missziójukról Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendáriumot megalkotó egyesület vezetője, aki maga is sokat merített gyermekként ezekből a mondákból.

Ez a mesekönyv újszerű, játékos módon készíti fel a gyerekeket az életre. Lehet belőle lefekvés előtt is mesélni, de a térkép segítségével be lehet barangolni azokat a tájakat, ahol a történetek játszódnak. Ha egy várrom épen maradt lépcsőfokán ülve, vagy az erdő csendjében, a fűben feküdve hallgatjuk ezeket a legendákat, mi magunk is átélhetjük a mesebeli kalandokat. Képesek lennénk megküzdeni egy sárkánnyal, de akár az ördöggel is!

Forrás: Székelyföldi Legendárium

A Székelyföldi Legendárium olyan mesekönyv, ami egyszerre okoz örömet a kicsiknek és a felnőtteknek is. Szabolcs ötéves kisfiával utazta végig a térkép helyszíneit, aki igazi rajongója ezeknek a mondáknak. Az ötletgazda szerint, azok a gyermekek, akik szüleikkel közösen járják be Székelyföld tájait, úgy érezhetik, mintha egy rajzfilmben élnének, amiben saját hazájuk változott meseparadicsommá.

Az alkotók gondoltak azokra is, akik messze élnek ezektől a helyszínektől, számukra készült a mondákat feldolgozó animációs sorozat, melynek főszereplője egy testvérpár, Rika és Zete. A kislány tiszta és őszinte karakter, akinek éles elméje és gondoskodó természete segíti ki mindkettejüket a bajból. A kisfiú ellenben végtelenül kíváncsi, talpraesett és álmodozó, egy fáradhatatlan és furfangos karakter. Számára nincs különbség mese és valóság között.

Ha kinyitjuk szívünk kapuját a Székelyföldi Legendárium szereplői előtt, mi is úgy érezzük majd, mintha Álomország tengerpartján, játékok közt élnénk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.