Legyél sikeres és boldog egyetlen egyszerű trükkel! - Meg fogsz lepődni!

Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érezted már úgy, hogy a fejed felett összecsapó hullámok miatt nem tudsz partot érni? Esetleg hajlamos vagy egy rossz szokás, vagy hajlam miatt ugyanabba a gödörbe kerülni? Ha egyedül kevésnek érzed magad a probléma megoldásához, a life coaching előnyödre válhat.

A life coaching - magyarul életmód-tanácsadás - egyre népszerűbb hazánkban is. A mindennapos problémák, a rengeteg feladat, a magánéleti csalódások közepette nem meglepő, ha olykor elveszel a kihívások tengerében, és a legegyszerűbb próbát is erőn felülinek érzed. Ilyenkor - pláne, ha már a barátok és a család sem tud előrebillenteni - nem szégyen, ha egy szakavatott tanácsadóhoz fordulsz.

Thinkstock
Thinkstock

Segítség, minden téren - 181 éve

A coaching kifejezést 1830-ban használták először az Oxford Egyetemen. Egy itteni professzor érdemelte ki ezt a titulust - bár ekkor még szlengként kapta meg ezt a jelzőt -, az egyik diákját ugyanis lényegében vizsgáról vizsgára juttatta előrébb mentális és pszichológiai segítség révén. Egy évvel később a sport területén pedig hivatalosan is használandó kifejezéssé vált. Az évek folyamán a coaching hatással volt a személyes fejlődésre, a felnőtt oktatásra és az egyes vezetési módszerekre is, igazán önálló diszciplinává viszont csak az 1990-es években nőtte ki magát. Azóta több alkalmazási területe is létezik: például sport, üzleti, egészség, karrier, vagy épp pénzügyi coaching.

Több, mint tanácsadás

Az életmód-tanácsadás több, mint egyszerű pszichológiai támogatás, vagy lelki megerősítés a mindennapos problémák megoldásában. Egy olyan módszerről van szó, mely úgy segít beazonosítani és elérni a kitűzött céljaidat, hogy a szociológia, a pszichológia, a karrier-tanácsadás területét érintő ötletekkel fejleszti a személyiségedet - mindezt pedig mentori tevékenység révén éri el. A coaching sokkal több egy terápiás kezelésnél, és már csak azért sem lehet egy lapon említeni a kettőt, mert míg előbbi a megoldandó problémát illetően diagnózist állít fel, és különféle vizsgálatokra összpontosít, addig a coaching esetében nem így, és nem ilyen történik.

Thinkstock
Thinkstock

Nincs megoldhatatlan

Az tudható már egy ideje, hogy egyes nézetek szerint minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Ebből kiindulva a szakmai sikereidre is nagy befolyással van a lelki állapotod, vagy a magánéletedben átélt, vagy éppen hiányolt siker. Lehet, hogy egy darabig tökéletesen lavírozol a hullámok között, a legnagyobb, kényszerű változást megkövetelő pont azonban nem kerülhető el. Miért nem tudod ezt megúszni? Azért, mert nem a sors forgatókönyv írójának gyenge poénja ez, hanem a benned lévő hátrányos, hátráltató vonások eredménye, hogy egyszer szembe kell nézned a problémával.

Nem biztos, hogy egyedül a legegyszerűbb feladat lesz megszüntetni a legfőbb forrást, akkor főleg, ha eddig inkább abba fektetted az energiádat, hogy elkerüld az elkerülhetetlent. Ezek lehetnek az úgynevezett csapdahelyzetek, melyekre gyakori reakció az "igen, de..." kezdetű válaszok. Mentori, életvezetési segítséggel azonban sokkal könnyebben, következetesen küzdhetsz meg a téged hátráltató tulajdonságokkal. Hiszen gondolj csak bele, az edzőteremben is segítséget kérsz a személyi trénerek egyikétől az eredményes alakformálás érdekében.

Thinkstock
Thinkstock

Mikor célszerű tanácsadóhoz fordulni?

A fentebb említett tipikus csapdahelyzetek esetén mindenképpen, emellett a motiváció csökkenésekor, kiégés elkerülése érdekében, vagy fontos döntések meghozatalakor. Ha viszont úgy érzed, hogy a mindennapok során a stresszorok okozzák a legnagyobb problémát, és emiatt nem tudsz előrébb lépni, szintén szakemberhez fordulhatsz. Ők jellemzően olyan emberek, akik nem csak könyvekből tanulták meg az alkalmazható megoldásokat, de életük során saját maguk is átéltek olyan problémákat, melyekben te kérheted a segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.