utazás szórakozás Skócia program kastély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Skóciában komor várak, álomszép tavak, vadregényes partvidékek lopnak bele a 21. századba valamiféle sok száz éves romantikát. Lássuk, hol találkozhatsz a legélőbb történelemmel!

1. Edinburgh

Hol máshol is kezdhetnénk a skóciai kastélytúrát, mint Edinburgh-ben, Skócia fővárosában. Az ősidők óta álló erődítmény a vulkanikus Castle Rock tetejéről uralja a város látképét. A helyet már az i. e. 9. század óta lakják, és a 12. századi I. Dávid uralkodása óta királyi vár áll a jelenlegi helyszínen. Ebben a minőségében a vár a skót történelem szinte valamennyi nagyobb eseményének fontos helyszíne volt, a 14. századi függetlenségi harcoktól az 1745-ös jakobita felkelésig, és persze többször megostromolták. Később katonai bázist alakítottak ki benne, majd a 19. századtól megindult a helyreállítás, amelynek eredményeként ma a hadsereg egyik adminisztratív központja, valamint számos múzeum, köztük néhány hadtörténeti tárgyú is működik itt. Ne hagyd ki a 12. századi Szent Margit-kápolnát, a királyi palotát, valamint a skót hadtörténeti múzeumot.

A Life.hu tippje:

Időzítsd déli egy órára a látogatást, hogy hallhasd, ahogyan elsütik a vár egyik óriási ágyúját.


Thinkstock
Thinkstock

2. Stirling

A stirlingi kastély neve, ha máshonnan nem is, de a Rettenthetetlen című filmből mindenképpen ismerős lehet. Nem messze innen, a stirlingi hídnál zajlott ugyanis az a csata, amelyben William Wallace felkelői 1297. szeptember 11-én legyőzték az ellenük küldött angol csapatokat, majd Wallace halála után Robert Bruce a közeli Bannockburnnél aratott győzelmet az angolok felett. Az erődítmény itt is egy hegy tetején foglal helyet, három oldalát meredek sziklák védik. A hely egyébként az ősidőktől fogva fontos stratégiai pont, ráadásul az erőd több skót király és királynő koronázásának színhelye is volt - többek között itt kapott koronát Stuart Mária is 1543-ban. V. Jakab 16. századi reneszánsz palotája ma helyreállított pompájában várja a turistákat, de a kastély lovagterme és a mellette álló egykori konyha is érdekes perceket tartogat.

A Life.hu tippje:

Ha szeretnél farkasszemet nézni az egykori királyi udvartartáshoz tartozókkal, nézd meg a Stirling Heads Galleryt, ahol a palota mennyezetének 1777-es felújításakor előkerült 16. századi vésett portrékat állítják ki.

Thinkstock
Thinkstock

3. Eilean Donan

A lélegzetelállító látványt nyújtó kastélyt, amelynek tetejéről a Loch Long, a Loch Suich és a Loch Alsh is látható, az 1200-as években I. Sándor uralkodása alatt építették egy apró szigetre, a neve is annyit jelent: Donan szigete. Eredetileg a vikingek elleni védekezést szolgálta, de a 13. század végére a kintaili Mackenzie klán birtokába került, 1509-ben pedig a MacRae klán lett a kastély felügyelője, akik mind a mai napig otthonuknak tekintik a kastélyt. 1719-ben az angol haditengerészet lerombolta a spanyolok által megszállt kastélyt, és csak a 20. század elején építették újjá az erődítményt - ekkor épült a várba vezető híd is. A hagyomány szerint az eredeti terveket nem sikerült megtalálni, egy éjszaka Farquhar MacRae álmában megjelent a felújítás terve - érdekes módon, amikor végül Edinburgh-ben rábukkantak az eredeti tervrajzokra, azok teljes mértékben megegyeztek az álombeli rajzokkal.

A Life.hu tippje:

A kastély szintén egy filmből lehet ismerős: itt forgatták ugyanis a Hegylakó egyes jeleneteit.


Thinkstock
Thinkstock

4. Inveraray

A Campbell klán mai kastélya - ahol Argyll hercegi párja ma is szívélyesen fogadja az idelátogatókat - az 1400-as évek óta áll a Loch Fyne partján. Mai formáját az 1700-as években nyerte el. Két tűzvésznek is áldozatul esett, de szerencsére a legfontosabb műtárgyak túlélték a katasztrófákat, és a kastélyt mindig újjáépítették gondos urai. Legérdekesebb pontja a Fegyvertár, ahol az 1700-as évek közepéről származó fegyverekben gyönyörködhetsz - valamint a 21 méter magas, Skócia legmagasabbjának számító mennyezetében. Az Ebédlőben, amely 1784-ben készült el, Girard és Guinard francia festők munkáit csodálhatod meg.

A Life.hu tippje:

A kastély nyaranta sokszor ad otthont zenei, gasztronómiai fesztiváloknak, érdemes ilyenkorra időzíteni a látogatásodat.

Thinkstock
Thinkstock

Európa Kassára figyelhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130322-szorakozas-kultura-utazas-2013ban-marseille-mellett-kassa-viseli-az.html3 mágikus történelmi túra Európábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130321-szorakozas-utazas-a-rettenthetetlen-william-wallace-nyomaban-3.htmlKukkants be Kim Catrall kedvenc üzletébe - Top 4 tipp bevásárláshoz Európábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130319-szorakozas-utazas-program-kukkants-be-kim-catrall-kedvenc-uzletebe.htmlFedezd fel az A-listás hírességek kedvenc helyéthttp://www.life.hu/lifeutazas/20130314-szorakozas-utazas-program-fedezd-fel-az-alistas-sztarok-jatszoteret.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.