A Püspökvártól a babakiállításig – kirándulj Győrbe!

utazás kiállítás Győr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A turisztikai látnivalók számát tekintve Győr Budapestet és Sopront követve bronzérmes a magyar városok között. De nem csak ezért érdemes ellátogatni ebbe a szép nyugat-magyarországi városba.

Erkélyek minden sarkon

A győri belvárosnak szinte minden épülete műemlék. Szembetűnő jellegzetességük az épületek sarkán látható zárt sarokerkély, amelyek eredete a barokk korba nyúlik vissza, de még a 19. és 20. században is szép számmal épültek ilyen házak. Szinte lehetetlen is volna valamennyi műemlék jellegű épületet felsorolni, de mindenképpen érdemes lehet a figyelmedre a Bécsi kapu téren álló 16. századi eredetű Altabak ház, amely a város legrégebbi épülete. A Napóleon ház arról nevezetes, hogy a kismegyeri csata után a francia császár itt töltött egy éjszakát. Az Esterházy-palota barokk épülete ma a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumnak ad otthont, míg az úgynevezett Vastuskós ház arról a vasszögekkel kivert fatörzsről kapta a nevét, amelybe régen az erre járó iparoslegények vertek szögeket. Az épületben ma Patkó Imre, néhai újságíró gyűjteménye tekinthető meg, mely XX. századi magyar és nyugat-európai képzőművészeti alkotásokat mutat be. A 16. századi eredetű Curia Nobilitaris épületének toszkán loggiás udvara rendkívül hangulatos, és arról is nevezetes, hogy az épületben született Kossuth Lajos felesége, Meszlényi Terézia. A bástyaszerű Kreszta ház a Kovács Margit-gyűjtemény otthona, a kerámiaművész ugyanis szintén a városban született.

Az Altabak ház Forrás: Wikipedia

A Life.hu tippje:

Ne menj el a város legjelentősebb épülete, a Városháza mellett sem. Az 1896 és 1898 között épült közigazgatási székhely tornya egy egykori tűztorony formáját őrzi.

A Life.hu extra tippje:

Ismerd meg Győrt, és pihenj a történelmi belvárosban - Hotel Famulus - 14.700 Ft/fő/éjtől

A püspöki székhely

A Győri Püspökséget még Szent István királyunk alapította, és ekkoriban rakták le a Bazilika alapjait is. A források már a 11. század vége felé említik a templomot, de az egészen biztos, hogy a 14. század végén Héderváry János püspök gótikus kápolnát építtetett ezen a helyen. A Bazilika mai képe többszöri át- és újjáépítés során alakult ki, a II. világháború okozta károkat 1968 és 1972 között állították helyre. 1996-ban II. János Pál pápa is látogatást tett itt. A győri Bazilika legfontosabb kincse a Szent László-herma, amely tulajdonképpen nem más, mint a szentté avatott király koponya-ereklyéje, amelyet az 1192-es szentté avatáskor emeltek ki a király nagyváradi sírjából. Előbb a nagyváradi székesegyházban volt az ereklye, később került át az ország nyugati szélére. Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is itt található: a szociális érzékenységéről híres egykori győri püspököt az orosz katonák lőtték agyon. A Könnyező Szűzanya képe Írországból került a városba, és 1697. március 17-én, Szent Patrik ünnepén vérrel könnyezett. Ma az 1676-ben emelt barokk oltáron áll.

A Püspökvár a Káptalandomb legmagasabb pontján áll, a mindenkori győri püspök lakóhelye. Alapjainál római épületek nyomaira bukkantak, de nevezetes része az 1400-as évek végéről származó Dóczy-kápolna is. Az épületben az Apor Vilmos püspökről szóló állandó kiállítás tekinthető meg.

A Life.hu tippje:

Ha igazán különleges kulturális kincseket szeretnél látni, mindenképp menj el az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kiállítására, vagy látogass el a Kőtárba. Az egyházi kincsek mellett a könyvtárban találkozhatsz egy Hunyadi Mátyás könyvtárából kikerült korvinával és a legnagyobb magyarországi kódexszel, a Zalka-antifonáléval.

Lazulj a gyerekekkel!

Aki gyerekbarát programot keres a városban, annak egészen biztosan nem kell unatkoznia. A Zichy-palotában babakiállítás várja a kis- és nagylányokat 73 babával, és a hozzájuk tartozó kellékekkel. A babák életre keltik a divat történetét, és kedves, századfordulós életképekben is szerepelnek.

Forrás: MTI/Győri Károly

A Vaskakas Bábszínház bemutatói mellett a Xantus János Állatkert is méltán tarthat számot a gyerekkel érkező családok figyelmére. A 100 állatfaj több mint 500 egyedét bemutató kifutók építésénél arra törekedtek, hogy minél hasonlóbbak legyenek az állatok eredeti életteréhez. A Mobilis Interaktív Kiállítási központ a felfedezőket várja a közlekedésre, a mozgásra, a mobilitásra koncentráló tudományos kísérleteivel, az Audi Hungária látogatói központjában pedig a járműgyártásba kaphatnak betekintést az érdeklődők.

A Life.hu tippje:

Ha testi-lelki lazulásra vágysz, keresd fel a Rába Quelle Gyógy- és Élményfürdőt. A gyerekeket külön játszóházas medence várja, a felnőttek feltöltődéséről pedig sodrófolyosók, masszírozó fúvókák, vízesések gondoskodnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.