Európa csücskében novemberig tart a nyár: Málta szigete ősszel is vár!

Forrás: Thinkstock -
Comino Valletta Málta utazás Földközi-tenger Gozo kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor belengeted a barátaidnak és a kollégáidnak, hogy Máltára mész, rögtön lesznek legalább hárman, akik már jártak ott, és elkezdik sorolni neked azokat a helyeket, bayeket és beacheket, amelyeket feltétlenül látnod kell. Kihagyhatatlan programlehetőségeket javasolnak, útvonalakat, kajákat és hajóutakat ajánlanak, így mire eljön az utazásod napja, úgy érzed, túl rövid időre mész.

Hiba lenne azt hinni, hogy Málta csakis egy nyári nyaralás helyszíne lehet. Ezen a varázslatos helyen ugyanis egészen novemberig jó idő van. Októberben még a 30 fok sem kizárt, az ősz utolsó hónapjában pedig a napsütéses 20–25 fok a jellemző. Vagyis ha elmenekülnél valahová a sokkoló hazai időjárás elől, de azért Európában maradnál, mindezek mellett pedig Budapestről közvetlenül elérhető úti célt keresel, akkor bizony a Mézszigeten a helyed!

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Rengeteg napsütésre, egzotikus ízekre, csodás látnivalókra vágysz? Tunézia legszebb szállodái nemcsak nyáron, de az év többi részében is tárt karokkal várnak –íme, a legjobb ajánlatok!

Bayek, beachek, strandok

Hogy eldöntsd, melyik napon hol szeretnél úszkálni, jó, ha észben tartasz egy egyszerű, tapasztalatokon alapuló strandfelosztást. Málta északi részére inkább a homokos, a délire pedig a köves, sziklás partok a jellemzőek. A sziget nyugati oldalán hullámos, fokozatosan mélyülő, csodás öblök várnak, keleten pedig a sekélyebb, visszafogottabb, nyugisabb, családbarát helyek.

És persze ott vannak még a kék lagúnák, a szörfparadicsomok és a Máltához tartozó Comino és Gozo testvérszigetek is.

Lagúna Camino szigetén Forrás: Thinkstock

Ha úgy tervezed a nyaralásodat, hogy több partszakaszra is ellátogatsz, fontos, hogy milyen sorrendben teszed ezt. Ha a mindenki által javasolt Mellieha Bayjel (Ghadira Bay) kezded, akkor utána az átellenes oldalon lévő Ghajn Tuffieha és Golden Bay biztosan le fognak nyűgözni. Mindezek után érdemes csak a kisebb, csendesebb strandok felé venni az irányt, mint például a Paradise Bay vagy a St. Peter's Pool, mert ha elsőre ezeket a csodákat éled át, utána akárhol leszel, mindig oda akarsz majd visszamenni.

Városlátogatás is érdekel, nemcsak a tenger?

Nem túlzás azt állítani, hogy Máltának sokkal érdekesebb a parti része, mint a benti, szárazföldi, de természetesen érdemes a városokra is időt hagyni. A főváros, Valletta és a csendes város, Mdina (illetve Rabat) kihagyhatatlanok, de ha belefér, Bugibba, Sliema, Qawra, Marsaxlokk, Marsaskala és Birżebbuġa is számtalan csodát rejtenek. Ha pedig bulizni szeretnél, irány a partifőváros, St. Julians!

Kék Lagúna, Azúr ablak, és persze a szigetek

Egy máltai kiruccanás alkalmával mindenképpen ajánlott hajóra szállni, és a víz felől is megtekintetni a szigetet. Számtalan szervezett út érhető el, de Ċirkewwából menetrend szerinti komp is átrepít Gozóra. A nagyobbik "kis" szigeten minden út a Victoriaként is ismert Rabatba vezet. Persze Gozón is csodás vízpartok várnak; Ramla I-Hamra, Hondoq ir-Rummien, San Blas Bay és Mgarr ix-Xini sokak szerint Málta tíz legszebb strandja között foglal helyet.

Az Azúr ablak Forrás: Thinkstock

A kisebbik "kis" sziget, Comino is millió kincset rejt, melyek közül a leghíresebb a The Blue Lagoon (Kék Lagúna), amit minden Máltára látogatónak látnia és éreznie kell (Máltáról a két hozzá tartozó földdarabon kívül Szicíliába is át lehet hajózni).

Azúr Ablak

Málta és Gozo egyik legnépszerűbb természeti látványossága az Azúr ablak. A természetes kőhíd majdnem 100 méter magasan ível egy tengerben álló kőoszlopig. A közel 100 méter hosszú sziklalap két 40 méter széles, gigantikus, erózió formálta oszlopon nyugszik. Nevét a körülötte lévő nagyon mély, sötétkék árnyalatú tenger inspirálta – írják az útikönyvek, a látvány pedig tényleg csodálatos. Rengeteg a turista, vagyis nehéz igazán intim szelfit készíteni magadról, mert mögötted több tucat ember lesz még a képen. De azért persze érdemes megpróbálni.

Tömegközlekedés vagy autóbérlés?

Minden Máltára utazó felteszi önmagának és másoknak a kérdést, érdemes-e kocsit kölcsönöznie a szigeten. Utóbbit az útikönyvek is csak a legbátrabbaknak javasolják, egyrészt a bal oldali közlekedés, másrészt a nem túl jó minőségű utak, továbbá a szertelen helyi sofőrök és a közvilágítás hiányosságai miatt. Azért is voksolnak többen inkább a buszokra, mert szinte mindenhová el lehet jutni velük. Nagyjából tartják is a kiírt menetrendet, egy kéteurós menetjeggyel pedig a vásárlástól számított két órán belül akárhányszor átszállhatunk.

Egykori máltai autóbusz – mára sajnos modernebbekre cserélték őket Forrás: Thinkstock

A közösségi közlekedés hátránya, hogy bizonyos járatok igencsak ritkásak, ha pedig be is fut egy busz, nem biztos, hogy a sofőr felenged rá. Hiába a leintés, ha tele van, meg sem áll a megállóban, ha pedig a felszálló utasok elérik a vezetőülés vonalát, a buszsofőr egyszerűen leküldi a "felesleget", becsukja az ajtót és útnak indul. Magyar utazóként ez elég meglepő, itthon ugyanis még vagy 10-15 ember feltolakodna a 7-es buszra akkor, amikor a vezető már fullosnak érzékeli a járművet, Máltán azonban ebben a kérdésben nincs kegyelem.

Oké, de miért pont Málta?

Azért, mert Málta szinte az év bármely időszakában látogatható. A majdnem egész esztendőben napos időben mindenki kedvére hódolhat a szabadtéri tevékenységeknek, élvezheti az olaszos ízeket, a városok csodás mézszínét, valamint a tenger királykékjét. Földön, vízen, vízben és a levegőben egyaránt.

Euróval fizetnek, mindenki beszél angolul, az utazókat csodás tájak, paradicsomi partok, mennyi finomságok, varázslatos hajóutak, történelmi helyszínek, sportolási lehetőségek, pezsgő éjszakai élet, elérhető luxus és megfizethető árak várják, vagyis számtalan varázslat egy icipici kis helyen.
Romantika útközben: Itt lakatolj az örök szerelemért!http://www.life.hu/lifeutazas/20151004-szerelemlakatok-ezeken-a-helyeken-nezd-meg-oket.htmlVéget ért egy korszak Párizsban. A városvezetés a nyáron úgy döntött, biztonsági okokból eltávolítja a 45 tonnányi szerelemlakatot a híres Pont des Artsról, de más országokban is veszélyt jelentenek a köztereken megjelenő lakatfalak. Ugyanakkor, ha körbenézünk a világban, úgy tűnik, a lakatolásőrület megállíthatatlanul terjed, és hiába minden ellenintézkedés, az örök szerelem zálogai büszkén csillognak falakon, hidakon, kerítéseken. Mutatjuk, hol vannak a legérdekesebbek! UtazásThinkstockBerki Krisztián kalandjai a Maldív-szigetekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20151004-berki-krisztian-top-3-maldiv-szigeteki-elmenyerol-meselt.htmlTürkiz tenger, hófehér homok, pálmafák és állandó napsütés - Berki Krisztián örömmel osztotta meg velünk, milyen is egy kis szigeten az élet. Álmodozz velünk egy kicsit - irány a Maldív-szigetek! Utazás--Eldugott helyek Walesben, ha elkerülnéd a turistacélpontokathttp://www.life.hu/lifeutazas/20151004-eldugott-helyek-walesben-pembrokeshire-glamorgan-volgy.htmlLélegzetelállító strandok. Impozáns hegyek, kanyargó folyók. Vakítóan zöld gyep. Legelésző juhok mindenütt. Várak és kastélyok egymás hegyén-hátán. Igen, ez Wales, Londontól csak kétórás vonatútra, és annyi felfedeznivalót tartogat, hogy felsorolni is nehéz lenne! Utazás--Nem csak a Big Bent érdemes megnézni - Kevésbé ismert, szuper helyek Londonbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150923-london-latvanyossagok-utazas-harry-potter-studio-holland-park-camden.htmlHa azt mondják, London, mindenkinek azonnal a piros telefonfülkék, doubledecker buszok és a Big Ben ugrik be. Azonban az ötórai tea hazája sok más érdekességet is rejteget. Meríts ötletet a Life.hu tippjeiből, és szállj fel az élményvonatra (meg persze a London Eye-ra is)! UtazásThinkstockMilánó ősszel is varázslatos, és még az expót is megnézheted!http://www.life.hu/lifeutazas/20150923-milano-a-vilagvaros-osszel-is-elvarazsol-oktober-vegeig-az-expo-t-is-megnezheted.htmlÖsszefut a nyál a szádban, ha az olasz tengerparton elfogyasztott fagyira, pizzára és tésztákra gondolsz? Akkor ruccanj ki pár napra Milánóba, itt mindent megtalálsz, ami nagyon olasz, és amiért – a tengeren kívül – érdemes Olaszországba utaznod. Utazás--Csodák várnak a világ végén - Kirándulás a káprázatos Azori-szigetekenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150914-azori-szigetek-nagyon-zold-nagyon-kek-es-tele-van-tehenekkel-termeszeti-latnivalokkal.htmlAz ember azt sem tudja, hogy a világ végén, vagy a világ közepén landolt, amikor megérkezik az Atlanti-óceán közepén található Azori-szigetek fővárosába, Ponta Delgadába. Ez a sziget a természetkedvelők paradicsoma: minden nagyon zöld és nagyon kék a rengeteg hortenziától. UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.