otthon finomat maradjotthon maradj otthon aranygaluska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az aranygaluska egy klasszikus, amelyből - ha citromhéjjal és fahéjjal megbolondítod - igazi különlegességet varázsolhatsz.  

Hozzávalók:


Tésztához


750 g búzafinomliszt (BL55)
70 g puha vaj
50 g (1 egész) friss élesztő
5 g (egy teáskanál) só
2 db egész tojás
360 ml tej (2,8%-os)
70 g cukor
1 db citrom héja

Szóráshoz


200 g darált dió
200 g cukor
5 g őrölt fahéj
100 g olvasztott vaj vagy margarin

Vaníliaöntet


1 vaníliás pudingpor
7 dl tej
1 csomag vaníliás cukor


Recept:


A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Bemérjük a vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy magas falú tepsit. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal. Ha megkelt a tésztánk nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle kézzel (kb. ping-pong labda méretűeket) A tésztagombócokat (kb 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliapudingot (több tej kell bele, mint ami a zacskón írva van, mert úgy hígabb marad). A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben alul felül sütésen 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.