Az aranygaluska egy klasszikus, amelyből - ha citromhéjjal és fahéjjal megbolondítod - igazi különlegességet varázsolhatsz.  

Hozzávalók:
Tésztához
750 g búzafinomliszt (BL55)
70 g puha vaj
50 g (1 egész) friss élesztő
5 g (egy teáskanál) só
2 db egész tojás
360 ml tej (2,8%-os)
70 g cukor
1 db citrom héja

Szóráshoz
200 g darált dió
200 g cukor
5 g őrölt fahéj
100 g olvasztott vaj vagy margarin

Vaníliaöntet
1 vaníliás pudingpor
7 dl tej
1 csomag vaníliás cukor


Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Bemérjük a vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy magas falú tepsit. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal. Ha megkelt a tésztánk nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle kézzel (kb. ping-pong labda méretűeket) A tésztagombócokat (kb 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliapudingot (több tej kell bele, mint ami a zacskón írva van, mert úgy hígabb marad). A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben alul felül sütésen 30-35 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.