Jégpáncél az utakon – még kedden is káoszt okoz az ónos eső

Forrás: MTI/Komka Péter -
Nógrád megye XII. kerület útzár BKK lezárás Mátra kidőlt fa ónos eső fagy közlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ónos eső miatt több hegyvidéki utat lezártak, számos település pedig megközelíthetetlen. A fővárosban a 12. és a 2. kerületben a legrosszabb a helyzet. Ráadásul áramkimaradásra is lehet számítani az érintett területeken.

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen – tudósít az MTI.

Forrás: MTI/Komka Péter

Éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Éjszaka 35 műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és 14 úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

Kidőlt fák, letört ágak nehezítik a közlekedést Nógrád megyében is.

Életkép Nógrád megyéből Forrás: MTI/Komka Péter

Életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.

A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik. Az autósokat a 3-as főút Budapest és Gödöllő közötti szakaszán az M3-as autópályára terelik a rendőrök, akik arra kérik a közlekedőket, hogy a megye útjain fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek.

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt. A helyzet percről-percre változik, indulás előtt érdemes tájékozódni az útviszonyokról. Mindenki legyen nagyon óvatos!

A XII. kerületben ideiglenes befogadó állomást alakított ki a katasztrófavédelem az ónos eső miatt. A városrészben kialakult veszélyhelyzet miatt több hegyvidéki utat lezártak, a lakosság érintett részét megkérték, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Lengyel diákok a Diana utcai Jókai Mór Általános Iskolában Forrás: MTI/Lakatos Péter

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet. Észak-Magyarországon is vannak fennakadások az áramszolgáltatásban.

Az ónos eső miatt a BKK is rövidített útvonalon jár

Az ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, a Normafa és a Nagykovácsi felé vezető utakon), valamint a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton.
A gödöllői HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között pótlóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a pótlóbusz - amely Mogyoródra továbbra sem tud betérni - a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.
A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy út között jár. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tértől csak a Dénes utcáig, a budakeszi Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.
A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A fogaskerekű nem közlekedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.