Katasztrofális hajtóműhiba a British Airways járatán: A szerencsén múlt, hogy nem lett tragédia

Forrás: MTI/AP/Eric Hays/Eric Hays -
Las Vegas repülő British Airways hajtómű hajtóműhiba repülőtér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkoló képek járták be a világsajtót a British Airways gépéről, amelynek hajtóműve 2015. szeptember 8-án, kedden a Las Vegas-i repülőtér futópályáján kigyulladt, és füstbe borult.

Az utasokat gyorsan evakuálták, a személyzet pedig profi módon tette a dolgát, hogy mindenki minél gyorsabban elhagyja a fedélzetet. A pánik ellenére a 172 emberből mindössze 14-et kellett kórházba vinni kisebb sérülésekkel, amelyeket a repülő elhagyásakor szereztek - írja cikkében az Origo.

Egy másik repülő ablakából készített felvételen látszik, hogy lángol a British Airways utasszállítójának egyik hajtóműve. Forrás: MTI/AP/Eric Hays/Eric Hays

A személyzet felkészültsége ellenére azonban jó adag szerencse is kellett ahhoz, hogy ne történjen nagyobb baj. Az ITV News értesülése szerint ugyanis

a Boeing 777-200-as gépnek két vészcsúszdáját sem sikerült kinyitni.

A London-Gatwickbe tartó járatnak helyi idő szerint délután 4.05-kor kellett volna felszállnia a 7-es futópályáról. Úgy tudni, a gép már 145 km/h-val gurult, amikor a pilóták megszakították a feszállást. (Ez körülbelül a fele a felemelkedéshez szükséges sebességnek.)

Az utasok egy nagy csattanást halottak a baloldali hajtómű felől, a repülő pedig lefékezett. Ezt követően hatalmas forróság volt, ami leolvasztott néhány utastéri ablakot. Ezen keresztül füst áramlott be a fedélzetre - írja az Aviation Herald.

Az utasok pánikba estek, többen sikoltoztak, és lökdösődni kezdtek.

A kapitány 4.13-kor jelentett vészhelyzetet, és tűzoltókat kért a toronytól. Kevesebb mint egy perc múlva ismét hívta a tornyot, közölve, hogy a gépet kiürítik. 4.18-ra a repülő üres volt, és a tüzet eloltották.

Az evakuálás mintaszerű volt, de szerencsés is. A Guardian egyik újságírója, aki a gépen tartózkodott, idézte a kapitányt, Chris Henkey-t, aki később az utasoknak azt mondta, hogy "katasztrofális hajtóműhiba" történt. Azt is hallotta, amint azt mondja, csak másodpercekre voltak a game overtől, azaz a játék végétől.

A British Airways légitársaság utasszállítója a Las Vegas-i McCarren Nemzetközi Repülőtéren, miután a tűzoltók eloltották a gép egyik kigyulladt hajtóművét. Forrás: MTI/AP/John Locher

Szerencsére a járat nem volt tele, ellenkező esetben nagyobb baj is történhetett volna. A közvetlenül a felszállás előtt történt balesetben végül senki nem sebesült meg súlyosan, a 159 utas és 13 főnyi személyzet a működő vészcsúszdákon hagyta el a gépet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.