Ezért gyilkolt az orlandói tömegmészáros: 50 embert megölt!

Forrás: MTI/AP/Orlando Sentinel/Joe Burbank -
gyilkosság mészárlás Orlando
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az apja szerint nem a vallása miatt ölt, a melegeket gyűlölhette az orlandói tömeggyilkos.

Omar Szaddiki Mateennek hívták azt a 29 éves floridai férfit, aki legalább 50 embert megölt egy orlandói melegbárban. Amerikai állampolgár volt, a családja Afganisztánból származik. Az apja szerint nincs köze a valláshoz annak, amit tett, a homoszexualitással lehetett baja, ezért gyilkolhatott.

Omar Szaddiki Mateen, a tömeggyilkos. Forrás: MySpace

Az FBI figyelte, kétszer nyomoztak utána, azt gyanították, hogy szimpatizál az Iszlám Állammal, de nem utalt rá semmi, hogy merényletre készül. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegmészárlását követte el. Legalább 53 ember meghalt és 50 megsebesült - tájékoztat az Origo.

Omar Szaddiki Mateen 29 éves volt, biztonságiőrként dolgozott, fegyvertartási engedélye is volt.

A rendőrség és az FBI terrorizmusként kezeli a tömeggyilkosságot vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat is. A rendőrség szerint Mateen "rajta volt az FBI radarján", a szövetségi nyomozóiroda azért figyelte, mert gyanították, hogy szimpatizálhat az Iszlám Állammal (több száz embert figyelnek), írja a CNN. Előzetesen nem utalt rá semmi, hogy merénylet elkövetésére készül.

Forrás: MTI/AP/Orlando Sentinel/Joe Burbank

Úgy tudni, Mateen ellen két nyomozás folyt, de egyszer sem találtak elég bizonyítokot ahhoz, hogy eljárást indítsanak ellene.

A merénylet helyszínére bérelt autóval ment. A rendőrség jelenleg vizsgálja az autót, ahogy Mateen lakását is.

A férfi apja szerint viszont nem a vallás miatt ölt, az NBC Newsnak azt mondta, feldühítette a fiát, amikor Miamiban két férfi csókolózott a felesége és a gyereke előtt.

Aztán később a férfi wc-ben is ilyet látott. Vagyis, legalábbis a tömeggyilkos apja szerint, a melegek iránti gyűlöletből ölhetett a férfi. Az ABC News szerint állítólag már korábban is a rendőrség látókörében volt, bár nyomozás nem folyt ellene.

Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

Egy Iszlám Államhoz köthető egyik Twitter-fiókon az apja tagadása ellenére megjelent a tömeggyilkos fényképe. A kísérőszövege szerint: "A férfi, aki véghez vitte a floridai éjszakai klub elleni támadást, amelynek során 50-en meghaltak s több tucatnyian megsebesültek".

Ugyanakkor nem volt hivatalos állásfoglalás a terrorszervezet részéről, így például nem közölték, hogy magukra vállalják-e a támadást. Emellett eddig nem lehetett hitelesíteni, hogy a dzsihadisták által közölt fényképen valóban Mateen látható-e. Más iszlamista fegyveres szervezetekhez köthető Twitter-fiókok is átvették ugyanennek a személynek a fényképét, miközben

a terrorszervezet szimpatizánsai üzenetekben dicsérték a támadás elkövetését.

Hosszú Katinka újabb csodát mutatott be Barcelonábanhttp://www.life.hu/news/20160612-hosszu-katinka-majdnem-europa-csucsot-uszott-400-vegyesen-barcelonaban.htmlHosszú Katinka győzött, alig 86 századmásodperccel maradt el 4:29.89 perces Európa-csúcsától 400 méter vegyesen a Mare Nostrum elnevezésű nemzetközi úszóverseny-sorozat spanyolországi állomásának első napján.News--Még hideg van, de jön a kánikula: Ilyen lesz a jövő hét időjárásahttp://www.life.hu/news/20160612-meg-hideg-van-de-jon-a-kanikula-ilyen-lesz-a-jovo-het-idojarasa.htmlMost hideg van, pár nap múlva viszont kánikula lesz. Ezt nehezen bírja majd a szervezetünk.NewsOrigoAzonosították a The Voice énekesnőjének gyilkosáthttp://www.life.hu/news/20160612-azonositottak-a-the-voice-sztarjanak-christina-grimmie-nek-a-gyilkosat.htmlAzonosították Christina Grimmie, a The Voice sztárjának feltételezett gyilkosát. NewsLezárták a dubaji nemzetközi repülőtéret: 22 járatot kellett máshová irányítanihttp://www.life.hu/news/20160612-lezartak-a-dubaji-nemzetkozi-repuloteret-22-jaratot-kellett-mashova-iranyitani.htmlSzombaton több mint egy órán át egy drón miatt volt zárva a világ egyik legforgalmasabb repülőtere. 22 járatot kellett máshová irányítani, ez több ezer utasnak okozott kellemetlenséget - ezt mondták az Egyesült Arab Emírségek légügyi hatóságánál.NewsOrigoTúszokat szedett a lövöldöző egy melegbárban: 20 halott!http://www.life.hu/news/20160612-tuszokat-szedett-a-lovoldozo-egy-floridai-melegbarban-husz-halott-van.htmlLegalább húsz halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely a floridai Orlando egyik melegbárjában történt vasárnap hajnalban. A fegyveres is halott. A rendőrség terrorcselekményként kezeli az esetet. NewsRobbanás rázta meg a sanghaji nemzetközi repteret: Több ember megsérült!http://www.life.hu/news/20160612-robbanas-razta-meg-a-sanghaji-repteret-tobb-ember-is-megserut.htmlTöbben megsérültek, amikor robbanás történt a sanghaji nemzetközi reptéren. Valószínűleg petárdák robbantak fel, de van olyan sajtóhír, miszerint házi készítésű robbanóanyag volt. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.