Dunai hajóbaleset: menekülni próbált a Hableány kapitánya a katasztrófa elől

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Viking Sigyn Hableány hajó Dunai hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utolsó pillanatban még menekülni akarhatott a Hableány kapitánya a katasztrófa elől a hullámsírba süllyedt sétahajó hatósági szemléje szerint – írja a csütörtöki Magyar Nemzet nyomán az MTI.

A cikk szerint az utolsó pillanatban láthatta meg a Hableány kapitánya a hajóját minden figyelmeztetés nélkül balról előzni akaró Viking Sigynt, és elforgatta a sétahajó kormányát, hogy meneküljön az elkerülhetetlennek bizonyult katasztrófa elől. A szállodahajó utolérte, a hajó tatjának bal oldalához ütközve maga alá gyűrte, majd a víz alatt hosszanti és keresztirányban is megpörgette a Hableányt.

A Viking Sigyn kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Nemzet értesülése szerint a hatósági szemlebizottság a Csepeli Szabadkikötőben a sétahajó roncsát vizsgálva megállapította egyebek mellett, hogy a kormánylapát 11 fokkal tér ki az egyenestől. Ez azt jelenti, hogy a kapitány az utolsó pillanatban még menekülni próbált, de már elkésett a manőverrel.

Az ütközés erejét – és a Hableány reménytelen helyzetét – jellemzi, hogy az ezertonnás Sigyn, 13-14 kilométer/órás sebességgel nekiütközve a negyventonnás Hableánynak, végigroncsolta a sétahajó bal oldalát a tattól a kormányállásig, hatvan centiméteres, félkör alakú mélyedést vájva a félméterenként merevítőoszlopokkal megerősített, öt centiméter vastagságú acéllemezből épült hajótestbe. Az ütközés ereje, az egymásnak feszülő fémdarabok akkora hanghatással járhattak a szakértők szerint, hogy kizárt: mindezt nem hallották meg a két hajó fedélzetén.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hatvanfős, gyakorlott nyomozókból álló különleges csoportja minden ellenkező híresztelés ellenére a katasztrófa minden részletét vizsgálja, így a cserbenhagyásnak, illetve az elsősegélynyújtás elmulasztásának a lehetőségét is.

A Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelősség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy azt teljesen elmulasztotta – fejtette ki a Magyar Nemzetnek a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvédek egyike, Sógor Zsolt. Az ügyvéd a segítségnyújtás elmulasztásának a lehetőségét abban látja, hogy az eddigi információk szerint a Viking Sigyn a gázolás után a tragédia helyszínétől csak 800 méterrel távolabb állt meg az újpesti rakpart egyik kikötőpontonjához horgonyozva, és ekkor küldtek vissza a Margit hídhoz egy motoros gumicsónakban két matrózt, hogy tájékozódjanak, valóban ütköztek-e valamivel, ahogy azt az utasok egyébként jelezték a kapitánynak.

Sógor Zsolt úgy véli, ha a kiváló manőverezőképességű és hajtómotoronként 2000 lóerős Sigyn azonnal megáll és vízre bocsátja mentőcsónakjait, úgy több ember életét is megmenthették volna.
Az ügyvéd szerint azt is vizsgálnia kell a nyomozóhatóságnak, hogy a Sigyn mögött egy percen belül a tragédia helyszínére érkező Viking Ingvi személyzete miért nem mentette a vízbe esetteket, miért hajózott át megállás nélkül a roncs felett. A Sigyn mögött érkező testvérhajó személyzetének is felelőssége lehet a történtek miatt – hangsúlyozta az ügyvéd, aki közölte: egyeztettek a nyomozóhatósággal, és várják a nautikai, hidrológiai és műszaki igazságügyi szakértői véleményeket, ezek ismeretében indítványozzák a helyszíni bizonyítási kísérletet – olvasható a napilapban.

Csütörtökön zivatarokkal ér véget a kánikulahttp://www.life.hu/news/20190627-csutortokon-zivatarokkal-er-veget-a-kanikula-idojaras.htmlCsütörtökön tetőzik a kánikula, délután zivatarokkal érkezik a hidegfront. NewsOrigoCsernobili almát eszik, és puszta kézzel fogja meg a radioaktív fémeket egy kutatónő – Videóhttp://www.life.hu/news/20190623-csernobili-almat-eszik-es-puszta-kezzel-fogja-meg-a-radioaktiv-femeket-egy-kutatono-video.htmlAz HBO Csernobil című sorozata soha nem látott érdeklődés középpontjába helyezte az egykori atomkatasztrófát és annak helyszínét. Most azok, aki 1986 után születtek, vagy akkor még egészen kicsik voltak, is megismerhették, mi történt a végzetes éjszakán az erőműben. Vannak, akik a látottak után biztosan nem utaznának el Csernobilba, mások azt állítják, nincs már ott mitől tartani, és vannak, akik a tragédiát magamutogatásra használják. Egy kutatónő például egyáltalán nem tart a sugárzástól, videóra veszi, hogy a zónában járva az ott található fák gyümölcseit eszi, valamint radioaktív fémeket fog meg puszta kézzel. News--Mutatványa közben a Gangeszba merült egy szabadulóművész, nem látták többéhttp://www.life.hu/news/20190617-mutatvanya-kozben-a-gangeszba-merult-egy-szabadulomuvesz-nem-lattak-tobbe-1.htmlTeljesen leláncolva, üvegkabinba zárva merült a Gangeszba vasárnap egy indiai szabadulóművész, hogy megmutassa, milyen gyorsan tud onnan kijönni, ám többé nem bukkant fel a vízből, azóta is keresik - jelentette be a rendőrség.News--Több megyében továbbra is másodfokúak a figyelmeztetések felhőszakadás-veszély miatthttp://www.life.hu/news/20190623--tobb-megyeben-tovabbra-is-masodfokuak-a-figyelmeztetesek-felhoszakadasveszely-miatt-idojaras.htmlTöbb megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt. Emellett országszerte figyelmeztetnek az intenzív esőzés és a zivatarok miatt. News--Elfogták az állatkerti teknőst agyonverő nőthttp://www.life.hu/news/20190614-elfogtak-az-allatkerti-teknost-agyonvero-not-kihallgatjak.htmlA Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága állatkínzás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre. A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és az Ózdi Rendőrkapitányság rendőreivel együttműködve elfogták a feltételezett elkövetőt - írja a police.hu. NewsOrigoCsütörtökön is országszerte várhatók zivatarokhttp://www.life.hu/news/20190605-csutortokon-is-orszagszerte-varhatok-zivatarok-idojaras.htmlZivatarveszély miatt csütörtökre is az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.