Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a bambuszpohár

bambusz bambuszpohár környezetszennyezés ártalmas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár – közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.

Lesújtó a kísérletek eredménye, amely a Test magazin augusztusi számában jelenik meg. A többször használatosnak szánt 12 tesztelt bambuszpohár közül egyetlenegy ment át a teszten, négy esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebontható, nem terheli a környezetet vagy nem tüntette fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz.

Öt pohárnál a szervezet azt találta, hogy egészségre káros anyagok kerülnek át belőle a benne lévő forró italba. Kettő pedig teljesen megbukott a teszten, a megjelölése is félrevezető vagy hiányos volt, és egészségre ártalmas anyagok is kerülnek a benne lévő italba. Mindkét probléma forrása ugyanaz az anyag, a melamingyanta. A szervezet emlékeztetett arra, hogy a bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A Stiftung Warentest aláhúzta, hogy a melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. A Test magazin háromszázalékos ecetsavat melegített és tartott 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, amilyen a kávé. A harmadik és a hetedik alkalom után vizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát. Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat. Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

A legtöbb poháron az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható. A Test magazin kiemelte, hogy ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nemcsak bambuszból, hanem műanyagból is állnak, és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés. „A környezettudatos vásárlók biztosan nem erre gondolnak, amikor azt látják a termékre írva, hogy környezetbarát pohár vagy óvja a környezetet” – jegyezte meg a Test. A magazin megállapította, hogy ezeket a poharakat nem lett volna szabad forgalomba hozni.

Időjárás: heves zivatarokkal mérséklődik az európai forrósághttp://www.life.hu/news/20190724-idojaras-heves-zivatarokkal-merseklodik-az-europai-forrosag.htmlVárhatóan heves viharokkal mérséklődik a hétvégére a forróság Európában – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. News--112 ezer diák várja, hogy szerdán kiderüljenek az egyetemi-főiskolai felvételi ponthatárokhttp://www.life.hu/news/20190724-112-ezer-diak-varja-hogy-szerdan-kideruljenek-az-egyetemifoiskolai-felveteli-ponthatarok.htmlOrszágszerte 112 ezer frissen érettségizett diák vár arra, hogy szerdán megtudja: melyik főiskolára vagy egyetemre vették fel őket. Íme a legnépszerűbb területek és egyetemek. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoMásodik világháborús robbanótestek kerültek elő Budapest belvárosábanhttp://www.life.hu/news/20190724-masodik-vilaghaborus-robbanotestek-kerultek-elo-budapest-belvarosaban.htmlMásodik világháborús robbanótestek kerültek elő Budapest belvárosában, az Erzsébet téren – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerda délelőtt az MTI-t. NewsOrigoHalálos kimenetelű tömegkarambol történt a 32-es főútonhttp://www.life.hu/news/20190724-tomegkarambol-tortent-a-32es-fouton.htmlTömegkarambol történt a szerda reggel a 32-es főúton Jászfényszaru és Hatvan között.News--Földcsuszamlás temette be a házakat Kínában: 11 a halálos áldozatok számahttp://www.life.hu/news/20190724-foldcsuszamlas-temette-be-a-hazakat-kinaban-11-a-halalos-aldozatok-szama.htmlTöbb tucatnyi házat temetett maga alá a földcsuszamlás Kínában. A halálos áldozatok száma 11-re nőtt. News--Extrém mértékű, 8-as erősségű UV-B-sugárzás lesz szerdánhttp://www.life.hu/news/20190724-extrem-merteku-8as-erossegu-uvbsugarzas-lesz-szerdan.htmlFigyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B-sugárzás várható szerdán – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-vel. News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.