Mérhetetlen luxust képvisel az amerikai Márványház

Fotó: Gavin Ashworth -
gazdagság Amerika Márvány Ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit tesz a vagyonával egy amerikai dúsgazdag család, hogy megmutassa, bármit megengedhet magának? A századforduló Amerikájában a válasz magától értetődő volt; építenek egy fényűző kúriát. Egy olyan hatalmas házat, amelyben csupán időszakonként laknak. Ám a híres vasúttársaság tulajdonosának, William K. Vanderbiltnek és feleségének, Alvának nem a legnagyobb, hanem a legdrágább „nyári lak" kellett, ezt pedig közel 14 ezer köbméter márvánnyal érték el. Innen a név is, Márványház.

Tervezésére Richard Morris Huntot kérték fel, ám Alva saját bevallása szerint az építész az ő látomását valósította meg. Érezhető, hogy Mrs. Vanderbilt már az építkezés megkezdése előtt a magáénak érezte ezt a fantasztikus épületet.

A Márványház tervezésére Richard Morris Huntot kérték fel Forrás: Wikipédia

Férje is felfigyelhetett arra a szenvedélyre, amellyel felesége követte a kúria építését, és részt vett a belső terek kialakításában, mert a Márványház elkészülte után feleségének ajándékozta a palotát, a 39. születésnapjára.

A házat a híres vasúttársaság tulajdonosa, William K. Vanderbilt a feleségének Alvának ajándékozta a 39. születésnapjára Fotó: Gavin Ashworth

Ez volt az első épület Amerikában, amely a historizáló építészet stílusjegyeit viselte magán. Mérhetetlen fényűzést és pompát, az akkori kor igazi luxusát képviselte az 1888 és 1892 között épült ház, amely meghatározta Newport későbbi átalakulását is; a csendes nyári faházakból legendás üdülőkastélyok lettek.

Ez volt az első épület Amerikában, amely a Párizsból induló "Beaux-Arts", vagyis a historizáló építészet jegyeit viselte magán Fotó: Gavin Ashworth

Az U alakú kúria külső látványát tekintve a Fehér Házra emlékeztet, a belső terek azonban a versailles-i kastélyt idézik. Érdekes, hogy bár kívülről kétszintesnek látszik, az 50 szobás Márványház négyemeletes. A márvány mindenhol jelen van az épületben, ami el is várható, tekintve, hogy az akkori 11 millió dolláros költségből 7 milliót csak márványra költöttek. A falakon, a padlón, a lépcsőkön, különböző beltéri elemeken megjelenik, sőt, a keleti hátsó homlokzat – amely az Atlanti-óceánra néz – még egy csodálatos márványteraszt is rejt.

A Márványház belső terei a versailles-i kastélyt idézik Fotó: Gavin Ashworth

A szobák és a belső terek abszolút luxuskategóriásak; többek között találunk bennük sienai, numidiai és westchesteri márványból készült frízeket, burkolatokat, hatalmas mennyezeti freskókat, aranyozott faragványokat, középkori és reneszánsz dísztárgyakat, isteneket és istennőket a legváltozatosabb formákban. Számos „másolat" is helyet kapott a luxuspalotában, mint például az egyik szoba mennyezeti festménye, az Athena, amelynek eredetijét 1721 környékén festette Giovanni Antonio Pellegrini. A Márványházat végigjárva betekintést nyerhetünk olyan, különböző stílusokba, mint a barokk, a neogótikus vagy épp a rokokó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.