A bőrápolás alapszabályai: így számoljunk le a problémákkal

Forrás: Shutterstock -
problémák szabályok bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző termékek erdejében nagyon könnyű elveszni, de ha követed az alapszabályokat, megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb kozmetikai szereket. 

A pattanásos, aknés bőr nem csak a tinik mindennapjait keserítik meg, sokan vannak, akiknek felnőttként is sok problémát okoznak a piros foltok. A legjobb az lenne, ha megtalálhatnánk a kialakulásuk okát, és végleg leszámolhatnánk velük, ám sajnos erre nem mindig van mód. A szervezetünk összetett működésében ugyanis bárhol történhet olyan fennakadás, amik miatt pattanások, aknék alakulnak ki. Hatással van a táplálkozásunk, az életmódunk, a genetikánk vagy éppen a hormonrendszerünk változása is a pattanások kialakulására, de akár valamilyen a szervezetben megbúvó gyulladás is okozhatja a megjelenésüket.


Természetesen érdemes utánajárni, főleg ha tudjuk, milyen változás után jelentek meg életünk megkeserítői, de amíg kutatjuk, hogy mi lehet az eredendő ok, addig fontos kezelnünk is a pattanásokat. Sajnos nincs olyan recept, ami mindenkinél beválik, de érdemes próbálkoznunk, hogy kialakítsuk a számunkra legmegfelelőbb arcápolási rutint, mert arra van szükség. Minden bizonnyal nem egy-egy termékre, hanem több magas hatóanyag-tartalmú kozmetikai szerek alkalmazására, valószínűleg nagyon hosszú időn keresztül, vagy akár egy életen át.

Ha követed az alapszabályokat, megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb kozmetikai szereket Forrás: Shutterstock

A legfontosabb alapszabályok

  1. A megfelelő termékek kiválasztásához a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, milyen is a saját bőrtípusunk. Száraz? Zsíros? Kombinált? Úgy alkalmazhatjuk a legjobb termékeket, ha tudjuk, milyen hatást kívánunk a szertől. Ugyanilyen fontos, hogy megállapítsuk, milyen bőrproblémára keresünk megoldást. Mitesszerek, aknék, hiperpigmentáció?
  2. Ha tisztában vagyunk a bőrtípusunkkal és a problémával, amit kezelni kívánunk, kivlaszthatjuk a megfelelő arclemosót és a hidratáló krémet. A legfontosabb, hogy ne olyat alkalmazzunk, amelyben illatanyagok, alkohol, vagy illóolajok találhatóak. A vízmegkötő összetevők vagy antioxidánsok viszont nagyon hasznos alapanyagai a hidratálóknak.
  3. Figyeljünk oda a fényvédelemre. Mindegy, hogy milyen problémával rendelkezünk, fényvédőt az év minden napján érdemes használnunk, nem csak nyáron. Az erős napsütés ugyanis többet árt a bőrünknek, mint amennyit használ. Reggelente arclemosás és hidratálás után rögtön a fényvédőkkel folytassuk a rutint.
  4. Magas hatóanyag-tartalmú termékek kiválasztása bőrprobléma szerint
  • Kémiai hámlasztók: ma már elérhetőek remek otthoni kémiai hámlasztók, amelyek gyengédek, ugyanakkor hatásosak. Az, hogy milyet alkalmazzunk attól függ, milyen hatást kívánunk elérni. Az AHA hámlasztók az egyenetlen bőrfelszínre alkalmasak, a BHA hámlasztók a pattanásos, aknés bőr ellen alkalmazhatóak, a PHA hámlasztók pedig a vízhiányos, érzékeny bőr barátai.
  • Szérumok: szinte nincs olyan bőrprobléma, amelyre ne találnánk megfelelő szérumot. Mindegy, hogy a bőr rugalmasságának megőrzése, a pigmentfoltok halványítása, vagy a vízhiányos bőr táplálása a cél, biztosan találunk számunkra megfelelő terméket.

Fontos, hogy a kialakított rutinhoz mindig ragaszkodjunk, és ne adjuk fel egy-két hét után, ugyanis akár két-három hónapba is telhet, mire a változás elkezdődik. Legyünk kitartóak és türelmesek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.