Nem Bruce Willis az egyetlen: híres színészek, akik betegség miatt vonultak vissza

betegség Bruce Willis színész Michael Gambon Michael J. Fox afázia Jack Nicholson Shelley Duvall
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész világot sokkolta nemrégiben Bruce Willis bejelentése, hogy a hollywoodi sztár az afáziával járó betegsége miatt  felhagy a karrierjével Az utóbbi években több más híres színész is egészségügyi okok miatt fejezte be a pályafutását: cikkünkben összegyűjtöttük őket.

Michael J. Fox

A nyolcvanas évek tinisztárja a Doc Hollywood című filmje forgatásán vette észre, hogy a keze rendellenesen reszketni kezd, és nem sokkal később Parkinson-kórral diagnosztizálták. A betegségét eleinte titokban tartotta, miközben depresszióval és súlyos alkoholproblémákkal küzdött. Végül a felesége segítségével sikerült újra egyenesbe jönnie, és 1998-ban vállalta fel a nyilvánosság előtt is a betegségét. Közben egyre kevesebbet ugyan, de folyamatosan dolgozott, a Kerge város című sorozatban például azért látható sokszor zsebre dugott bal kézzel, mert ekkor már nem tudta kontrollálni a remegését.

Forrás: Brazil Photo Press via AFP

Az orvosok a betegsége felismerésekor azt mondták neki, hogy 10 éve van hátra addig, míg tolószékbe nem kényszerül. Azóta eltelt 30 év, és Fox még mindig segítség nélkül közlekedik, sőt egészen a legutóbbi időkig színészként is aktív volt: még 2020-ban is szerepelt a Diane védelmében sorozat két epizódjában. Ugyanebben az évben viszont bejelentette a végleges visszavonulását is a színészettől, mert a betegsége már a beszédközpontját is elérte.

Shelley Duvall

Éppen Jack Nicholson oldalán játszotta a leghíresebb szerepét Shelley Duvall a Ragyogás horrorhoteljében rettegő feleségként. A legendás forgatás igazi lelki tortúrát is jelentett számára a rendező Stanley Kubrick módszerei miatt, és sokak szerint ezt sosem heverte ki igazán. Az bizonyos, hogy ígéretes karrierje ezután hanyatlani kezdett, és ugyan a kilencvenes években még kisebb produkciókban felbukkant tévében-moziban, de immár húsz éve egyáltalán nem vállal színészi munkákat. Hogy miért, az egy néhány éve, egy showműsorban vele készült interjúból derült ki: a tévépszichológus Dr. Phil kérdéseire olyan tévképzetekben bővelkedő, súlyos mentális állapotról tanúskodó válaszokat adott, hogy utána komoly kritika érte a műsort is, mondván: a meghívásával egy szerencsétlen beteg állapotából akartak nézettséget kicsikarni.

Jack Nicholson

Minden idők egyik legnagyobb filmcsillaga az utolsó jelentősebb filmszerepeit már jó 15 éve játszotta (A tégla, A bakancslista), és ugyan 2010-ben még becsúszott egy utolsó filmes közreműködés a Honnan tudod? című vígjátékban, de azóta Jack Nicholson már nem vállal több színészi munkát. Néhány éve még felröppentek olyan hírek, hogy a sokszoros díjnyertes német film, Toni Erdmann amerikai változatának kedvéért visszatérne, de a produkció dugába dőlt, és Nicholson végképp maradni látszik a nyugdíjas éveknél. Esetében nem egy konkrét dátumhoz és diagnózishoz kötődött a visszavonulás: eleinte csak egyre több évre nyúló szüneteket tartott a filmjei között pihenésre vágyva, majd nem nyerte el a tetszését egy forgatókönyv sem, míg végül eljutott odáig, hogy az öregséggel járó egészségügyi problémák és energiahiány miatt már egyáltalán nincs kedve újra forgatni.

Michael Gambon

A brit színjátszás legendája hosszú pályafutása során rengeteg klasszikus és klasszikussá vált műben játszott színpadon, filmen és televízióban egyaránt, de a világ persze leginkább Dumbledore professzorként ismeri a Harry Potter-filmekből. Gambon 2015-ben, 75 évesen jelentette be, hogy abbahagyja a színpadi szereplést, mert az öregedéssel párhuzamosan a memóriája is romlik, és már nem képes egy egész színdarab szövegeit fejben tartani – abba a technikai pótmegoldásba azonban nem akart belemenni, hogy előadás közben egy kis kütyün keresztül a fülébe mondják a mondatait. A kamerák előtt még folytatta a munkát, szerepelt például a 2015 és 2018 között futó Fortitude című sorozatban is. A Bezzegszülők című széria lett volna a következő munkája, ebből azonban ki kellett szállnia, és végleg visszavonulnia, mert a forgatáson szembesült azzal, hogy már egy-egy jelenet szövegének megjegyzése is problémát okoz számára.

Michael GambonDumbledore professzorként a Harry Potter című filmben. Forrás: AFP/© Warner Bros. / Heyday Film/Warner Bros. / Heyday Film

Bruce Willis

Március végén robbant a hír, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb filmsztárja, Bruce Willis felhagy a karrierjével, mert afáziát diagnosztizáltak nála. A legtöbbször valamilyen agyi sérülés miatt fellépő afázia következtében a betegeknek romlik az artikulációja, beszéde akadozó lesz, nehezére esik szavakkal kifejezni a gondolatait. Sokszor értelmetlen, érthetetlen szavakat, nyelvtanilag helytelen mondatokat alkot. Gyakran nemcsak a beszéd, hanem az olvasás- és íráskészség is sérül – érthető hát, hogy ilyen egészségügyi állapotban Willis már nem gondolta folytathatónak a színészmesterséget. A sztár a visszavonulása óta igyekszik minél többet pihenni és a szeretteivel lenni, legutóbb például a felesége posztolt arról, ahogy a kislányukat tanította görkorcsolyázni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.