II. Erzsébet brit királynő Károly herceg koronázás II. Erzsébet halála protokoll II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édesanyja halála utáni első 24 órában Károlyt hivatalosan is királlyá koronázzák. Ez a londoni Szent Jakab-palotában történik majd. Az uralkodó halála után összeül az elhunyt királynő után következő uralkodó trónralépését előkészítő tanács. 

A Titkos Tanács egy korábbi és jelenlegi magas rangú parlamenti képviselőkből, valamint néhány magas rangú köztisztviselőből, a Nemzetközösség főbiztosaiból és London főpolgármesteréből áll.

A részvételre több mint 700 ember jogosult, de a rövid határidő miatt a tényleges szám valószínűleg sokkal kevesebb lesz. A legutóbbi ülésén körülbelül 200-an vettek részt.

A király hagyományosan nem vesz részt a tanács ülésén.

Az ülésen Erzsébet királynő halálát a tanács elnöke, jelenleg Penny Mordaunt képviselő jelenti be, majd felolvasnak egy kiáltványt.

Károly király Forrás: AFP/Jeremy Selwyn

A kiáltvány szövege változhat, de hagyományosan imák és fogadalmak sorozata, melyben dicsérik az előző uralkodót, és támogatást ígérnek az újnak.

Ezt a kiáltványt ezután számos magas rangú személy írja alá, köztük a miniszterelnök, Canterbury érseke és a kancellár is.

Mint minden ilyen ceremónia esetében, itt is figyelmet fordítanak majd arra, hogy mit változtatnak, bővítenek vagy frissítenek az új korszak jeleként - írja a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.