Rossz arcú háttérszereplőkből lett szupersztár Jean Reno, aki nemet mondott a Mátrixra

jean reno Hollywood főszerep Marokkó sztár
Hat nyelven beszél, az igazi neve Moreno, magyar rendező irányítása alatt is dolgozott, és különösen vonzódik a lengyel modellekhez. 75. születésnapját ünnepli a francia mozi marcona arcú sztárja, aki Hollywoodot is meghódította, és akiről a jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet.

Egyszerre spanyol, marokkói és francia

A marokkói Casablancában született 1948. július 30-án spanyol szülőktől, akik a Franco-diktatúra elől menekültek a hazájukból Afrikába. Marokkó ekkoriban még Franciaország gyarmati fennhatóság alatt állt, így aztán francia állampolgárrá is vált.

Jean Reno MOreno néven látta meg a napvilágot. Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Patrick Camboulive/Patrick Camboulive

Hat nyelven beszél


A spanyol az anyanyelve, az arabot és a franciát gyerekként tanulta meg Marokkóban. Az angolt és olaszt a filmezés révén sajátította el, és mivel két lengyel származású felesége is volt, így az a nyelv is megy neki alapszinten.

Az igazi neve Moreno


Juan Moreno y Herrera-Jiménez néven született, sőt hivatalosan máig így hívják, és a gyerekeinek vezetékneve is Moreno. A művészneve úgy született, hogy a Juan francia megfelelője a Jean, a Morenóból pedig egyszerűen levágta az első szótagot.

Szolgált a hadseregben


17 éves korában költözött át a család Marokkóból Franciaországba, ahol már színjátszást kezdett el tanulni. Le kellett viszont töltenie a sorkatonai szolgálatot is a francia hadseregben, ami ekkoriban még kötelezőnek számított.

Későn futott be


A filmes karrierje kezdetén a marcona külseje miatt csak rosszarcú háttérszereplőket játszattak vele, ezen aztán Luc Besson változtatott. Reno 35 éves korában kapta meg tőle az első jelentős filmszerepét az Élethalálharcban, amit aztán olyan közös filmsikerek követtek, mint a Nikita, A nagy kékség, vagy a Léon, a profi.

Visszautasította a Mátrix fontos szerepét


Eredetileg őt kérték fel a hírhedt Smith ügynök szerepére a Mátrixba, de kultikus sikerfilm helyett ő inkább a szintén ugyanakkor készülő Godzillát választotta.

Magyar rendező irányítása alatt is dolgozott


Hollywoodban általában nem főszerepekben, hanem fontos mellékszerepekben kamatoztatták a karakterszínészi képességeit – mint például A szállítmány című 2009-es akció-thrillerben is, ami hazánkfia, Antal Nimród rendezői irányítása alatt forgott.

A francia elnök volt a házassági tanúja


Háromszor nősült meg, és mindhárom házasságából két-két gyereke született. A második és a harmadik felesége egyaránt lengyel származású modell. A harmadik házassága 2006 óta tart, és az esküvői tanúi Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint Johnny Hallyday rocksztár voltak.

A harmadik házassága Zofia Boruckával 2006 óta tart. Forrás: AFP/Valery Hache

Három helyen éli az életét


Amikor épp nem filmet forgat valahol a világ legkülönfélébb országaiban, akkor a franciaországi, vagy a Los Angeles-i családi otthonukban tölti a mindennapjait. Emellett fenntart egy házat Malajziában is, ahova minden évben ellátogat hosszabb időre.

75 felett sem pihen


Legutóbb a Magánügylet című spanyol sorozat főszerepében láthatták őt a nézők, és ezután sem tervez lassítani. A közeljövőben nem kevesebb, mint hat filmje vár bemutatóra, köztük francia történelmi és akciófilmmel, amerikai kémthrillerrel és krimivígjátékkal és brazil tengeri drámával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.