A Ghosttól Jackie Kennedyn át Lefkovicsékig: 7 megható és vigasztaló film a gyászról

Ghost, Demi Moore, Patrick Swayze
CBS via Getty Images/Ghost - CBS Photo Archive
elengedés gyász kultúra filmek
Február végén kerül a hazai mozikba a Lefkovicsék gyászolnak című, humort sem nélkülöző családi történet, melyben rég elidegenedett bokszedző apa és vallásossá vált fia kénytelen együttműködni egy haláleset miatt. Ebből az alkalomból listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb filmeket a témában meghatótól mesésig, drámaitól romantikusig.

Ghost (1990)

Sokan szeretnék azt, ha tudnának még kommunikálni az elvesztett szerettükkel, még ha egy olyan habókos szélhámoson keresztül is, mint akit Whoopi Goldberg alakít a romantikus filmek eme klasszikusában. A gyilkosság áldozatává váló, de az evilágtól elszakadni nem tudó Patrick Swayze figurája ugyanis őt választja ki arra, hogy érintkezésbe lépjen általa a Demi Moore játszotta gyászoló, hitetlen, és veszélyben lévő szerelmével.

P.S. I Love You (2007)

A már említett síron túli kommunikáció ebben a filmben levelek formájában valósul meg, így segítve a gyászfolyamatot és az újrakezdést. De hogyan lehetséges egy halottól leveleket kapni? Úgy, hogy a filmbeli férj (Gerald Butler) hosszú betegségben hunyt el, így ideje volt felkészülni, és megírni azokat a leveleket, amik új és új impulzusokat adnak a gyászoló feleségének.

Utódok (2011)

Még nem történt meg a haláleset, de már elkezdődött a gyászfolyamat a George Clooney által alakítot hawaii férj számára ebben a keserédes filmben, hiszen a felesége kómában fekszik, és elkerülhetetlen a búcsúzás. Ennek kapcsán pedig nem csak a zűrös lányaival kell rendeznie a viszonyát, de lehetőséget akar biztosítani a búcsúzásra olyasvalakinek is, akiről korábban nem is tudott: a felesége szeretője számára. 

A régi város (2016)

Casey Affleck az Oscar-díjat is elnyerte azért az alakításért, és teljesen megérdemelten: páratlan érzékenységgel formálja meg azt a zárkózott, sebzett lelkű férfit, akinek az életét egy súlyos múltbeli tragédia határozza meg. Ám egy családi haláleset arra kényszeríti, hogy újra szembenézzen a múlt árnyaival, és talán a megváltás lehetősége is felsejlik valahol közben.

Jackie (2016 )

A világtörténelem egyik leghíresebb özvegye lett 1963. november 22-én a meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök felesége. Ez a rendkívül erős dráma a merényletet követő napok eseményeire koncentrálva idézi fel a világtörténelem, és vele egy ember életének egyik fordulópontját, Natalie Portman emlékezetes alakításával.

Coco (2017)

A zseniális Pixar animációs stúdió még arra is képes, hogy olyan nehéz témákról, mint a halál és az elmúlás, a gyerekek számára közérthető-fogyasztható, ugyanakkor a felnőttek lelkét is felemelő (és őket megríkató...) módon meséljen. Ebben az alkotók segítségére voltak a mexikói hagyományok is, amelyek a családi élet természetes részévé teszik a gyászt és az emlékezést – és amelyek történetei lehetővé teszik egy rakoncátlan kisunoka látogatását a holtak nem is olyan félelmetes birodalmában.

Lefkovicsék gyászolnak (2024)

Február 22-én kerül a hazai mozikba a tehetséges hazai alkotók készítette Lefkovicsék gyászolnak, ami már a címével sem árul zsákbamacskát, hiszen a családról és a halál feldolgozásának folyamatáról szól. Mindezt viszont egyáltalán nem szomorkodva, hanem szinte vígjátéki tónusban teszi, hiszen számos komikus helyzetet eredményez a keményfejű bokszedző apa és a vallásossá vált, kivándorolt fiának újratalálkozása a közös gyász alkalmából.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.