Bunyó, meztelenség, drogok – ezek az Oscar-gála történetének legnagyobb botrányai

Hollywood,Gold,Oscars,Trophy,Figurine,Imitation,Seen,During,An,Award
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Olha Yefimova/Shutterstock. No use without permission. - Olha Yefimova
hollywood Oscar-gála Oscar-díj botrányok sztárok
Idén már a 96. Oscar-gálán kapják meg a filmvilág alkotói a legrangosabb mozis díjakat, és a 96 alkalom alatt rengeteg különös dolog is történt azon a bizonyos színpadon. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb botrányokat.

1943 – Nem engedik be a későbbi győztest a gálára

1943-ban még javában életben voltak a szégyenletes szegregációs törvények az Egyesült Államokban, és az Oscar-gálát egy olyan hotelben tartották, ahova nem léphettek be feketék. Épp ezért az Elfújta a szél színésznőjét, a Legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölt Hattie McDanielt sem engedték be elsőre az épületbe, csak a producerek külön közbenjárására vehetett részt a gálán, de akkor is hátul, külön ültetve. A sors viszont igazságot szolgáltatott a győzelmével.

Hattie Mcdaniels With Academy Award
Forrás: Hattie Mcdaniels With Academy Award/one person:CB3

1973 - Marlon Brando visszautasítja a díjat

A legjobb férfi főszereplő díját nyerte el Brando A keresztapáért az 1973-as gálán, a színpadra viszont nem ő ment fel, hanem egy őslakos népviseletbe öltözött indiánlány. Sacheen Littlefeather általános megdöbbenésre tájékoztatta a közönéget, hogy Brando tiltakozásul visszautasítja a díjat amiatt, ahogyan a filmipar és az amerikai kormány bánik az őslakosokkal. A bizarr esetet csak tovább színezte, amikor utólag kiderült: Sacheen Littlefeather valójában egy színésznő, és nem is őslakos származású.

Sacheen Littlefeather Refuses Marlon Brando's Academy Award
Forrás: Sacheen Littlefeather Refuses Marlon Brando's Academy Award/men:CB2

1974 – Meztelen férfi a színpadon

A házigazda David Niven épp Elizabeth Taylort konferálta fel, amikor egy meztelen férfi jelent meg az Oscar-gála színpadán – és az élő közvetítésnek hála tévéképernyők millióin is. Az aktivista-fotós Robert Opel ádámkosztümben keresztülvonult a képen, óriási derültséget okozva ezzel. David Niven pedig egy igazán ütős poénnal mentette meg a helyzetet: „Lenyűgöző, ez az ember azzal kapja meg élete legnagyobb nevetését, hogy megmutatja a micsodáját”.

Liz Taylor  1974 Oscar
Elizabeth Taylor 
Forrás: GettyImages/Bettmann

 

2000 – Bebélyegezve a vörös szőnyegen

A 2000-es gálán jelölést kapott a South Park-mozifilm is a legjobb betétdal kategóriában, a széria két alkotója, Trey Parker és Matt Stone pedig jó poénnak gondolta, hogy női ruhában (egészen konkrétan Jennifer Lopez és Gwyneth Paltrow korábbi Oscar-ruháinak másolatában) jelenik meg a vörös szőnyegen. Azt csak utólag árulták el, hogy közben LSD hatása alatt is álltak, így különösen érdekes pillanat lett volna, ha a dal társalkotóiként a díjat is át kellett volna venniük. Talán mindenkinek jobb, hogy végül nem így alakult.

72nd Annual Academy Awards - Arrival
Forrás: 72nd Annual Academy Awards - Arrival

2003 - Adrien Brody lesmárolja Halle Berryt

Minden idők legfiatalabb Oscar-győztese lett a férfi főszereplők között Adrien Brody A zongoristáért, és a váratlan siker olyan érzelmi vihart idézett nála elő, hogy a színpadra lépve a karjaiba kapta, és szájon csókolta a díjátadó Halle Berryt. Mindezt teljesen kéretlenül és előzmények nélkül a kettejük viszonyát tekintve, és a színésznő ott helyben zavartan elnevetgélt az eseten, de utólag bevallotta, hogy elég kényelmetlenül érezte magát közben.

US-OSCARS-BEST ACTOR
Forrás: TIMOTHY A. CLARY / AFP

2017 – Mást hirdetnek ki győztesként

Ráadásul nem is akármilyen kategóriában, hanem a legjobb film mindenki által várt fődíja esetében hangzott el téves cím a színpadon. A díjátadó Warren Beatty és Faye Dunaway kezébe véletlenül rossz borítékot nyomtak, amiben a legjobb női főszereplő díjazottja (Emma Stone a Kaliforniai álomért) szerepelt. Ezt észlelte is a borítékot kinyitó Beatty, és zavartan mutatta azt a társának, hogy most mi legyen. Dunaway viszont csak a borítékban lévő címet olvasta el, és kihirdette a Kaliforniai álom győzelmét. Már a szobrot is átvették az alkotók, amikor kiderült a félreértés, megjött a helyes boríték, és kihirdették a Holdfény győzelmét.

695240683
Forrás: AFP/AFP or licensors

2022 – Pofon a színpadon

Az Oscar-gálák történetének legutóbbi, és talán legnagyobb botrányát Will Smith szolgáltatta két évvel ezelőtt, aki nem bírta elviselni, hogy a felesége kopaszra nyírt fején poénkodik a műsorvezető, Chris Rock. Ezért aztán a színpadra ment, és nemes egyszerűséggel lekevert egyet Rocknak. Az eset annyira szürreálisnak tűnt, hogy sokan a show megrendezett részének tartották, de hogy mennyire nem erről volt szó, azt jól mutatja, hogy Will Smitht utána 10 évre kitiltották az Oscar-gálákról.

94th Annual Academy Awards - Show
Forrás: Getty Images/94th Annual Academy Awards - Show


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.