párkapcsolat férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben életünk nagy részében keressük azt a társat, aki számunkra a legmegfelelőbb lenne, néha úgy tűnik, hiába minden erőfeszítés, mert genetikailag nem úgy vagyunk kódolva, hogy örök hűséget esküdjünk egymásnak. A Life.hu-n két éve ez volt az egyik kedvenc cikketek.

Tipp! Irodai flört nővel - izgat a kolléganőm közelsége


Thinkstock
Thinkstock

Új trendek a párkapcsolatokban

A házasság intézménye gyökeres átalakuláson ment keresztül az elmúlt száz évben, és még inkább változni fog a jövőben. A régi minták ma már nem működnek, a férfi családfenntartói státusza lassan elavulttá válik, és a nőknek újabb és újabb szerepekben kell helytállniuk. A 20. században a hagyományos patriarchális monogámia fogalma kibővült, a szexualitás határai elmosódtak, a fiatalabb korosztályok kedvükre váltogatják a partnereiket. Az élvezetek és a kalandvágy hajszolása miatt egyre többen tartják teljesen elfogadottnak, hogy alkalmi kalandokba bonyolódnak, vagy szeretői viszonyt ápolnak. Egy angol felmérés során több mint 5000 férfit és nőt kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak a házasságról. Az eredmények alapján elmondható, hogy a modern férfiakat jobban érdekli a szerelem, mint a házasság és a gyermekvállalás, míg a nők szerelmi házasságra vágynak egy olyan férj oldalán, aki többet keres náluk. A vizsgálat során az önmagukat monogámnak valló férfiak 60%-a, míg a nők 40%-a vallotta be, hogy legalább egyszer megcsalta a párját.

A hűség arcai

Egy korábban publikált amerikai tanulmányból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 76%-a nem hisz abban, hogy kitart jelenlegi partnere mellett élete végéig, és 41%-uk nyilatkozta azt, hogy nem létezik szerelem első látásra. Justin R. Garcia, a New York állambeli Binghamton Egyetem evolúciós biológusának álláspontja szerint az emlősfajok csupán 5-7%-a monogám, ám túlnyomó részben csak szociálisan, hisz szexuálisan másokkal is létesítenek kapcsolatot. A legtöbb ember tartós párkapcsolatra vágyik, ami szexuális értelemben nem feltétlenül egyenlő a hűséggel. Szociális vonatkozásban a monogámia azt jelenti, hogy a szülőpár védi egymást és az utódok érdekeit. Szexuális monogámia esetén a partnerrel csupán az élvezetek közösek, de nem osztják meg egymás között a terheket és a feladatokat. Ha valaki tehát egy gyereknevelési közösségben él, szexuálisan korántsem biztos, hogy monogám, ám attól még lehet elkötelezett a partnere mellett, hogy mással is ágyba bújik. Ez utóbbi az egyén szabad döntése, míg a szociális monogámia a nyugati társadalmakban az egyetlen igazán elfogadott együttélési forma.

Thinkstock
Thinkstock


Lili, recepciós (32)

"Lassan 4 éve vagyok együtt a pasimmal. Egy idő után minden megszokottá válik, de csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e ezen változtatni. Amikor úgy éreztem, hogy laposodik a kapcsolatunk, leültünk egymással és megbeszéltük, hogy mit kellene tenni ellene. Bár a gyerekek mellett nehéz összehozni, de azért ma is beiktatunk egy-egy randizós napot, és néha kisebb segédeszközöket is bevetünk, hogy feldobjuk a szexuális életünket. Sajnos a mai világban az egyéjszakás és a pár hónapos kapcsolat a divat, ami nagyon elkeserítő. Nekem egy egész életre szóló szeretet sokkal többet ér, mint a kalandozás."

Lefetyeléstől az orgazmusig (18+)


A megcsalást nem foghatjuk a génjeinkre

"hűtlenség" gén

Thinkstock
Thinkstock

Szexuális csereüzlet

Az "amíg a halál el nem választ" örök érvényű gondolat sok embernek ma már egyáltalán nem tűnik reálisnak, mégis megsemmisül az önbecsülésünk, amikor kiderül, hogy a kedvesünk félrelépett. Modern korunk igényeinek talán a nyitott kapcsolat felelne meg la egjobban, hisz a házasság intézménye megbukni látszik, és a kizárólagos kapcsolatok jövője is kérdéses. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki éljen nyitott házasságban, és kénye-kedve szerint bújjon ágyba egy idegennel, csupán egy lehetőség a sok közül. A párkapcsolat dinamikáját ugyanakkor pozitív irányba lendítheti, ha az egyik fél kielégíti a szexuális változatosság igényét. Ez úgy működhet a legkorrektebben, ha az érintettek őszintén megbeszélik egymással a játékszabályokat, és egy esetleges alkalmi kaland után egyikük érzelmi világa sem sérül - vélekedik Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus. A nyitottság, illetve egymás érdekeinek megismerése és elfogadása esetén a félrelépő nem érez majd bűntudatot, ám egy ilyen típusú partnerkapcsolathoz a pszichoszexuálisan érett személyiség elengedhetetlen.

Nándor, ingatlanközvetítő (35)

"Egy kapcsolat attól még lehet tökéletes, ha a szexről nyitottan gondolkodunk. A pasik többsége köztudottan félrelép, az ismerősi körömből kb. a fele, amiről a feleségük nyilvánvalóan nem tud. Részemről abszolút elfogadható a nyitott kapcsolat, és ha a felek igazán szeretik egymást, az érzéseiken semmit sem változtat, ha néha mással is élvezik a szexet. A barátnőmmel 6 éve élünk együtt, és nagyon jól megvagyunk, de a kalandvágy attól még ott van bennünk. Ezért sokan képesek inkább szétbombázni egy házasságot, vagy évekig elfojtani az érzést, ahelyett, hogy őszintén beszélnének az igényeikről. Szerintem meg ennek nincs túl sok értelme."

Megjósoltuk! Ennyi időt adunk az álompároknakhttp://www.life.hu/szeress/20131004-bradley-cooper-jennifer-lawrence-adam-levine-ryan-gosling-eva-mendes.htmlOrális szex? Fuj! - Így kezeld a konfliktust (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120224-szex-szerelem-parkapcsolat-a-pasim-nem-akar-oralisan-kielegiteni.htmlPajzán ciciszex olajozottan - szextipp éjszakára (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120703-ciciszex-olajozottan-forro-szextipp-ejszakara-18.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.