hegymászó rendőrség Kollár Lajos Kiss Péter Erőss Zsolt Kancsendzönga nyomozás feljelentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem nyomoz tovább a rendőrség a két magyar hegymászó Kancsendzöngán történt halála miatt.

Erőss Zsolt és Kiss Péter halála miatt Neidenbach Ákos hegymászó tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen még július elején. Szerette volna elérni, hogy vizsgálják ki, terhel-e valakit felelősség azért, hogy a két sportoló meghalt a Himaláján. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, így le is zárták a nyomozást - tudta meg a Blikk.

Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea
Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea

"Problémásnak tartom, hogy érdemi vizsgálódás sosem történt a tragédiák kapcsán, még olyan esetekben sem, amikor nyilvánvaló hibák történtek. Több mint ötven éve vagyok hegymászó, negyven éve oktató. Több évtizedet foglalkoztam a mászókat érintő halálesetekkel, azok okaival és az elkerülés lehetőségeivel. Ezért is nehezményezem, hogy a nyomozóhatóság nem szerezte be a javasolt dokumentumokat, és nem vetette ezeket egybe a tényekkel"- reagált Neidenbach Ákos a lapnak. A hegymászó meg van győződve arról, hogy a tragédiák jó része elkerülhető lenne az alapszabályok lefektetésével és az előírások szigorításával.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője röviden reagált a hírre. "Nem ért meglepetés. A feljelentő annyira felkészületlen, hogy semmi köze nincs az expedíciós hegymászáshoz. Ez a feljelentésén is látszódott" - mondta a lapnak.
Ahogy a Life.hu is megírta, a Kancsendzönga-expedíció május 24-én véget ért. A sikeres csúcsmászás után azonban tragédia történt: Kiss Péter és Erőss Zsolt eltűntek a hegyen ereszkedés közben. Valószínű, hogy megfagytak vagy lezuhantak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.