Magyar Everest Expedíció 2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 27-én indult el Budapestről a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának" nevezett szakaszán - melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg - több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot.

A csapatot fent a felhők felett szikrázó napsütés, odalent sűrű szmog fogadta. Leszállás előtt a gép körözött egy darabig kb. 5 km magasságban, mivel dugó volt a katmandui reptéren, és nem engedték leszállni. Cserébe hat kört írtak le, minden alkalommal megcsodálhatta a csapat a Himalája fenséges nyolcezreseit, köztük a Mount Everestet.

Everest Expedíció 2017 Forrás: Everest Expedíció 2017 Mohai Balázs

Katmandu rendezett káosza az európai szem számára riasztóan hat. Elképesztő a forgalom, mindenki dudával szerez érvényt az elsőbbségének, valahogy mégis működik az egész. Óriási a por, sokan arcmaszkot használnak. Az utcákon üzlet üzlet hátán, a legkülönfélébb profillal: sarki gumijavító, mellette közvetlenül egy zöldséges, a másik oldalán bontott csirkét árulnak, hűtőpultot azonban nem látni. Mindenütt légkábelek erdeje fut végig az utcákon, villanyszerelők rémálma lehet a város, vagy paradicsoma, nézőpont kérdése. Óriási a kontraszt: az összedőlés szélén álló házak tömkelege, közvetlen mellettük pedig vadonatúj épület pompázznak. 2015-ben bekövetkezett földrengés nyomait még mindig erősen magán viseli a város.

A trekking csapat első napja a Katmandu világának megismerésével telt, expedíciós hegymászóinknak pedig adminisztrációs feladatokkal. Dávid és Szilárd találkozott Billi Bierlinggel, a Himalayan Database munkatársával, az adatbázist Elizabeth Hawley alapította, és minden expedíció bejelentkezik náluk, ők tartják nyilván a himalája-i mászásokat 1960 óta. Majd Dávid átvette a Mount Everestre szóló mászási engedélyeket.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Hajós András: "Hálás vagyok, hogy van agyam"http://www.life.hu/sztarok/20170330-dokumentarista-reality-kategoriaban-hajos-andras-musora-a-dalfutar-nyerte-a-televizios-ujsagirok.htmlDokumentarista reality kategóriában Hajós András műsora, a Dalfutár nyerte a Televíziós Újságírók Díját. TV + SztárokFotó: Marton Szilvia - OrigoSebestyén Balázs: "Bátornak kell lenni!"http://www.life.hu/sztarok/20170330-sebestyen-balazs-nyerte-a-televizios-ujsagirok-dijatadojanak-legjobb-ferfi-musorvezeto-dijat.htmlSebestyén Balázs nyerte a Televíziós Újságírók Díjátadójának, Legjobb férfi műsorvezető díját, valamint a Gyertek át című műsora is díjazott lett. Balázs a sikerének titkáról mesélt, valamint választ kapunk a kérdésre, vajon ő váltja-e majd Istenes Bencét az X-Faktorban. TV + SztárokFotó: Adrián Zoltán - OrigoSarka Kata mellei megnőttek? Fotó!http://www.life.hu/sztarok/20170330-sarka-kata-mellei-megnottek.htmlEgy olyan fotót tett fel a Facebookra Sarka Kata, amelyen jóval nagyobbnak látszanak a mellei, mint általában, így aztán azonnal el is kezdődtek a találgatások: plasztikáztatott volna? TV + Sztárok--Sarka Katát a Facebookon támadjákhttp://www.life.hu/sztarok/20170327-sarka-katat-a-facebookon-tamadjak-kovetoi.htmlBiztosan nem gondolta Sarka Kata, hogy posztja, amelyben arról ír, hogy kislánya megkívánta a gyümölcsszusit, kiveri a biztosítékot a követőinél. Pedig de. A celebanyukába csúnyán belekötöttek a kommentelők. TV + SztárokOrigoHajdú Péter: "Nem tervezek gyereket, és nem akarok megnősülni!"http://www.life.hu/sztarok/20170327-hajdu-peter-nem-tervez-gyereket-es-nem-akar-megnosulni.htmlHétfőn reggel még arról lehetett olvasni, hogy Hajdú Péter akár újra is házasodna. Nos, a tévés cáfol, állítja, egy nyilatkozatát értették félre. TV + Sztárok--Hajós András: "Hálás vagyok, hogy van agyam"http://www.life.hu/sztarok/20170330-dokumentarista-reality-kategoriaban-hajos-andras-musora-a-dalfutar-nyerte-a-televizios-ujsagirok.htmlDokumentarista reality kategóriában Hajós András műsora, a Dalfutár nyerte a Televíziós Újságírók Díját. TV + SztárokFotó: Marton Szilvia - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.