fogyás sztárszerzők Kropkó Péter zsírégetés futás kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta kacérkodsz a futás gondolatával, mert tartósan szeretnél megszabadulni a pluszkilóktól? Ősztől komolyabb életmódváltást tervezel? Kropkó Péter triatlonista, személyi edző, a Life.hu új sztárszerzője elárulja neked, hogy melyek ennek a népszerű sportágnak a legnagyobb előnyei.

A séta, kocogás, futás az egyik legjobb egészségvédő sportág, amit az ember kiválaszthat komolyabb sportmúlt nélkül - illetve sportmúlttal is. Az előnyökön kívül vannak azonban árnyoldalai is, amelyekre tekintettel kell lenni a sikeres és tartós fogyás érdekében, vagy akkor, ha helyesebb életmódot szeretnél folytatni.

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

1. "A láb mindig kéznél van"

Ez igaz. Majdnem mindig és mindenütt futhatsz, ha van rá egy kis időd, ami egy elfoglalt napirendű embernél - márpedig életmódváltásnál arra hivatkoznak a legtöbben, hogy nincs elég idejük - igen erős érv. Célszerű napi és heti menetrendet készítened, előre felkészülni az akadályokra.

2. A futással gyorsabban lehet fogyni

Ami egyfelől igaz, de mégsem fedi a teljes valóságot, ugyanis túl nagy súllyal nem kezdhetők el a kétórás edzések. Ezért szükséges megtervezni a mozgásprogramot, illetve megszeretni a futást, mert mindezek nélkül csak addig fogsz mozogni, amíg meg nem szabadulsz a fölöslegtől. Ha befejezed a sportolást, visszakúsznak a pluszkilók, és a súlyingadozás megterhelő a szervezet számára.

3. A futás olcsón sportág

Ez nem áll távol az igazságtól, de mégis árnyalt a kép. Az olimpiát mezítláb is megnyerték nem is olyan régen, de egy "ülősportágból" átnyergelő (túlsúlyos) embernek fontosak a megfelelő eszközök a gyenge ízületek és csontok védelmében. Ezek közül a profi futócipő elengedhetetlen, de tavasztól télig, azaz majdnem mindig a megfelelő sportruházat is nélkülözhetetlen. Az emberi szervezetnek ugyanis 15 és 23 celsius fok körül nem kell különösebben alkalmazkodni a környezethez, az alatt, illetve fölötte fontos gondoskodni a megfelelő öltözékről.

4. Nem kell célokat kitűzni

Pedig szükséges, ha tartósan szeretnél eredményt elérni, és hosszú távra tervezed az életmódváltást. A jó edzésterv nemcsak célokat tűz ki eléd, hanem motivál és rugalmasan alkalmazkodik a környezet elvárásaihoz is.

5. Futni egyedül is lehet

Ez is igaz. Kényelmes a függetlenség, mégis szervezz társa(ka)t. Még jó időben is könnyebb kimenni edzeni, ha várnak és számítanak ránk.

6. Gyalogolni-futni mindenki tud

Még a legjobb futóknak is szükségük van arra, hogy kijavítsák a hibáikat. A futás nem természetes mozgásformánk. Mióta az ember felegyenesedett, gyakran van rá szüksége, de a szerveink - úgymint az ízületek, gerinc, izomzat, érrendszer - még nem tudtak teljesen alkalmazkodni az új feltételrendszerhez. Többek között ezért nem könnyű helyesen futni, megfelelően ütemezni, és te magad nem is láthatod a javítanivalókat. Érdemes tükör előtt vagy videón visszanézni a mozgásodat, illetve gyakorlott futókat megkérdezni a helyes technikáról, de a legokosabb a szakemberek véleményét meghallgatni. A hölgyeknél különösen figyelni kell a lábakra, mert a biomechanika is ellenük dolgozik. A szélesebb csípő miatt a térdek beljebb vannak, ezért a lábfejek és a térd is nagyobb terhelést kap, illetve az izomtömegük is kevesebb a helyes mozgás végrehajtásához. A nőknek viszont van egy óriási előnyük a férfiakkal szemben: jobb a monotónia-tűrésük és kitartóbbak. Ez pedig a legfontosabb tényező, ha változni akarunk. Az új, mozgásban gazdag életforma mégsem lehet cél, csak eszköz egy egészségesebb élet érdekében. Ezért például érdemes szmogriadó esetén elhalasztani az edzést, vagy inkább a futópadot választani helyette. Nagy hidegben vagy forróságban is ki lehet hagyni az edzést, vagy át lehet ütemezni azt.

7. A gyaloglás-futás legnagyobb előnye

A nők számára a futás legnagyobb előnye, hogy megerősödik a csontozat. Ez a sok hónapon, esetleg éveken át tartó folyamat az, amely segíthet megelőzni, illetve lelassítani a csontritkulás folyamatát. A "rossz" hír, hogy ez csak lassú, fokozatos és rendszeres munkával lehetséges. A jó hír, hogy elérhető cél, amelyhez sok sikert és örömet kívánok.

Szeretnél megszabadulni a fölösleges pluszkilóktól? Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Tervezz tudatosan, amiben Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.