sztárszerzők Kropkó Péter zsírégetés mozgás edzés kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Profin szeretnél nekikezdeni a sportolásnak, de nem tudod, hogy miért fontos edzés közben mérni a pulzusod, és milyen eszközzel célszerű azt végezni? Olvasónk kérdésére Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője és szakértője adta meg a választ. 

"Kedves Péter!

28 éves nő vagyok, eddig nem mozogtam rendszeresen, de most szeretném elkezdeni a sportolást. Hallottam arról, hogy érdemes figyelni a pulzust az edzés alatt, de nem tudom, hogy ez mit is jelent pontosan. Érdekelne, hogy miért van szükség erre. Tudna segíteni abban is, hogyan és milyen eszközzel tegyem mindezt?

Ü
dvözlettel: Réka"




Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

Örülök az elköteleződésednek, és minden nehezebben induló napon jusson eszedbe, miért döntöttél a rendszeres sportmozgás mellett, mert az elhatározásnál már csak a mozgás hossza lehet fontosabb. Minél tovább sportolsz, a rendszeres mozgás annál inkább az életed részévé fog válni. Fontos, hogy megszeresd, amit csinálsz, azért, hogy az egész életed jobbra forduljon.

A pulzusmérő óra pontos adatokkal szolgál a szervezet igénybevételéről testedzés közben. Ha helyes arányban terheled az izmaidat, akkor a maximumot tudod nyújtani, és csökkentheted a sérülések esélyét. Ha a megfelelő arányban sportolsz - lassú/gyors, rövid/hosszú edzések -, akkor jól fogsz haladni, de a szervezet részéről tárgyilagos adatokat majdnem kizárólag csak a pulzusmérő óra adhat számodra.

Ne győzd le magad, hanem működj együtt a szervezeteddel. Ebben a feladatban segít a pulzusmérés. A tested terhelhetőségének értéke az ébredési, vagy minimum pulzus (0%) és a maximális pulzus (100%) között van. A terhelés határait lehet tapasztalati úton, de komolyabb esetben célszerűbb teszttel meghatározni. Minél edzetlenebb vagy, annál kisebb az ún. sportterhelhetőségi sáv, és ez (súlyosabb) betegségek esetén vagy a kor előrehaladtával szűkülhet és szűkül is.

Létezik a sport szempontjából egy terhelési/sport zóna, ami kisebb, mint a minimum és maximum közötti rész - kb. 50% és 100% között található. Ezért van az, hogy bármennyire fárasztó három óra házimunka, megmozdítja ugyan a pulzust, de nem éri el azt a küszöböt, hogy reagáljon rá a szervezet. Márpedig akkor válhatsz igazán jó sportolóvá, ha az edzésterhelésre megfelelő válasz érkezik a szervezet részéről. A sportzónán belül is meghatározhatunk edzészónákat. A hosszabb edzéseket alacsonyabb pulzuson hajtsd végre, a rövidebb edzéseket, amelyek intenzívebbek, magasabb pulzussal célszerű végezni. Alapozásnál alacsonyabb, versenyek felé közeledve többször magasabb pulzussal érdemes dolgozni.

A pulzusmérés azért is célszerű verseny közben, mert az utólagos vizsgálatoknál is fontos lehet. Egy tapasztalt sportolónak tisztában kell lennie egyéb zavaró környezeti tényezőkkel is, mint pl. a hőmérséklet vagy a kiszáradás.

Sikeres sportolást kívánok!

Sporttársad,

Péter

Így hozd magad bombaformába!http://www.life.hu/sztarszerzok/20130905-mozgas-zsiregetes-kaloria-kropko-peter-igy-hozd-magad-bombaformaba.htmlProfi zsírégetés futássalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130903-fogyokura-edzes-kaloria-kropko-peter-profi-zsiregetes-futassal.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.