Mi a jó válasz a télre? Mozogj továbbra is!

izomzat tornaterem leállás sztárszerző Kropkó Péter spinning futás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kezd igazán hideg lenni, és a tél beálltával sokan megfelelő ruházat, illetve ismeret hiányában beszüntetik a szabadtéri sportot. Rosszabb esetben tavaszig egyáltalán nem mozognak, jobb esetben a fitnesztermek mélyén spinningelnek - szobakerékpároznak -, illetve a futópadokon gyűjtik a kilométereket.

Mielőtt az előbbi mellett döntenél, vagyis teljesen leállnál a mozgással télre, fontold meg a hátrányhegyek miatt! A rendszertelen életmód komoly megterhelésnek teszi ki a szervezetet, mert a változás - lehet akár jó irányú, akár rossz irányú a fejlődés - stresszhelyzetet jelent, ami kockázatokkal jár.

A teremben történő edzésnek előnye és hátránya is van Forrás: Thinkstock

A leállás veszélyei:

A jojóeffektus és következményei: hízásnál ingerlékenység, fáradékonyság, magasabb vérnyomás, a vércukor- és koleszterinszint megugrása; fogyásnál a koncentráció csökkenése. 

Az izomzat elsorvadása, majd tavasszal a fejlesztése és újbóli felépítése is sok energiát, és sok-sok hetet igényel.

A csontváz, a szalagok és az ízületek pedig egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni a fél évnél rövidebb idejű változáshoz, és sérülékennyé válnak.

A teremben történő edzés sokkal kevésbé káros a szervezetre, sőt, vannak helyzetek, amikor kifejezetten előnyös lehet. Szmogban például, ami egy évben többször tíz napon át nehezíti a nagyvárosokban lakók életét, vagy hideg szélben, esőben, extrém hidegben nemcsak az idősebbeknek, szívbetegeknek kell óvatosan terhelni a szervezetüket, hanem mindenkinek, így a sportolóknak is.

A téli teremedzés előnyei:

Nem kell hozzászokni a hideghez, nem kell védekezni a megfázás ellen. 

A rehidráció - vagyis a megfelelő folyadékbevitel - is könnyebb teremben, mint szabadban. 

A ritmusfutás felmérését, versenysebességünk meghatározását, vagy hogy milyen sebességgel meddig tudunk futni – ha nincs GPS karóránk, vagy „okosabb” telefonunk -, ugyancsak könnyebb a szalagon meghatározni. 

A helyes mozgás kialakításához egyszerűbb képzett szaktanácsadót találnunk, mint kint a szabadban az útszélen.

Mégis essen szó a hátrányokról is a számtalan előny mellett. A futószalagon való futás természetellenesen sima, túl kemény, illetve - különösen rossz ritmusú - rugalmas felületen történik, a változatlan terhelés pedig változatlan, állandó pontokon terheli az ízületeket, és főleg a gerincoszlopot. Ez fájdalom és sérülés kialakulásához vezethet, gerincsérüléssel bajlódónak nem is javasolt. Ezért tegyünk néhány apró változtatást, mert már azzal is alaposan megváltoztatjuk a terhelés pontjait.

Ne feledd: szalagon futásnál érdemes rendszeresen váltogatni a lejtő dőlésszögét, még ha kismértékben is. Sokan 0%-os, azaz sík futófelületen futnak a kinti felkészüléshez, ami nem elégséges, hiszen a természetes futásnál létrejövő légellenállást eleve 2%-os emelkedővel tudjuk modellezni. És ezért van az, hogy túl sok benti síkfutás után - ha nem utánoztuk a valós viszonyokat - nem megy a kinti síkfutás, mert mást gyakoroltunk, mint a valóság.

Védekezz sport közben, támad a szmog!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131119-kropko-peter-triatlonista-a-szmog-veszelyere-hivja-fel-a-figyelmet.htmlÖltözz, vetkőzz az időjárás szerint!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131112-kropko-peter-a-reteges-oltozkodesrol-es-az-ivasrol-beszel.htmlA jó alvásért így időzítsd az edzést!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131028-kropko-peter-elarulja-hogy-a-sportolas-idopontja-es-a-jo.htmlHa több izmot dolgoztatsz, kevesebbet sérülsz!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131024-a-maraton-rovidebb-tavu-verseny-mint-az-ironman-megis-nehezebb.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.