Csonka András: Anyu, ugye hallasz? Leitattak a vizsgaelőadásomon

Forrás: Hámori Zsófia/Life.hu -
blogbejegyzés blog színház darabtemetés Csonka András részegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez Csonka András blogja hétfőnként a Life.hu-n.

Szia, Anyu! Na jó, akkor most bevallom töredelmesen, hogy valóban leitattak, ráadásul a színpadon. Minden csínytevés elévül egyszer, gondolom, az eltelt 23 év elegendő idő, hogy eltussolhassuk ezt a "szemétséget". Nem, nem titkoltam el előled a sztorit, csak talán kissé kozmetikázva vezettem elő. :-) Emlékszel, ugye, amikor 1989-ben megkezdtük a negyedik, utolsó évet a főiskolán, és izgatottan vártuk, mi lesz a vizsgaelőadásunk. Nos, az első őszi bemutatónk Lessing: Minna von Barnhelm című darabja volt, tudod, ebben játszottam Jusztot, a kapitány inasát. Szép sikerrel adtuk elő néhányszor, aztán elérkezett az utolsó előadás, vagyis a darabtemetés. Az első jelenetben a kapitány és én, a szolgája, egy fogadóban kvaterkázunk, és a kapitány nagylelkűen megkínál egy kupicával a kulacsából. Természetesen víz volt benne mindig is.

Forrás: Hámori Zsófia/Life.hu

Ezen az estén kicsit furcsa volt - a jelenet alatt vettem észre -, hogy az osztály színpadon nem lévő tagjai a takarásban gyülekeztek. Jaj, a kis naivak, azt hiszik, hogy valami tréfával készültünk a darabtemetés alkalmából? Ugyan már, hiszen ez mégiscsak a Színművészeti Főiskola! Széles Laci barátom, aki a kapitányt alakította, amikor odaérkeztünk a jelenetben, most is töltött a kulacsából az én kis üvegpoharamba. Áttetsző, szép tiszta víz. Ahogy szoktam, nagy lendülettel felhajtottam. Már csak a lenyelésnél hasított belém a felismerés. Atyaúristen, ez vodka! Ja, akkor ez itt most a tréfa? Hehe, nagyszerű, legyen meg az örömötök, azért is rezzenéstelen maradok, pedig már akkor hadilábon álltam az alkohollal. A szemét Laci azonban elkezdett improvizálni, és minden második mondat után beletette még a következő szövegecskét: "Juszt, igyál!" Legalább négyszer ismételt, ennyiszer töltött, és miután a parancsnokom volt, nem állhattam ellent, le kellett hajtanom a vodkákat. Úristen, ebből mi lesz? Ezek nem tudják, hogy erre egyáltalán nem vagyok trenírozva? A szünetre már olyan rosszul voltam, hogy lazán elbóbiskoltam a társalgó kanapéján. A rohadékok akkor fotóztak le, ezt nézd meg! A második részben állítólag vonszoltak magukkal a színpadon, és helyettem mondták el a szövegeket, a néző meg azt hihette, hogy ilyen hiteles és lehengerlő részeg alakítást már régen láthatott.

Forrás: Csonka András

Na persze, azt nem kalkulálták bele a kis pimaszok, hogy a délutáni vizsgaelőadás után este a Nemzeti Színházban színpadra kellett még lépnem az István, a királyban, mint német lovag. Volt is nagy pánik, kávéval itattak, tus alá cipeltek, átvittek a színházba és remegve figyelték, ahogy Géza temetésén a színpadon átkelek egy több méter magas pallón. Ketten fogtak közre a színpadon a menetben, nehogy megszédüljek... :-)

Jaj, találtam még két fényképet, nézd csak! Ez a zenés vizsgánk volt. Nagy Ignác : Tisztújítása, kooprodukcióban a Zsámbéki osztállyal. Bevallom, mi, Szinetárosok, arra számítottunk, hogy ha már ilyen fantasztikus osztályfőnökünk van, és köztünk ott volt Náray Era, Földes Tomi - szóval több jó hang ahhoz, hogy valami menő zenés darabot válasszon a tanár úr. Mondjuk a Kabarét. Én már ki is osztottam magamra a konferansziét... :-) Ehhez képest egy választási komédia lett belőle, és úgy zenés, hogy magyar nótákat énekeltünk. Emlékszel, hogy az elején gennyes aljegyző hernyóként kúszva érkeztem a színpadra? Ez volt a legpasztellebb szín aznap este. Ja, nem, amikor a fák lombjai között matyó álruhában kukkoltam, és váratlanul rágyújtottam egy nótára, az azért überelte az előzőt is! Csodálkozik valaki még, hogy az első szerződésem a Vidám Színpadra szólított? :-)

Forrás: Csonka András

Amíg itt pötyögök neked, a tévében egy régi műsorban Vitray Tamás OTP-takarékbetétkönyveket osztogat azok között, akik kitalálják, ki érkezik a színpadra. Ez ma már legalább olyan abszurdnak tűnik, mit az én maszkom anno... :-)

Megpróbálom kitalálni, ki lehet az. Azért a takarékbetét jó kis motiváció lenne!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.