Nem kérdés, hogy a francia gasztronómiai szakemberek tudnak valamit, hiszen pár éve a világörökség része lett a francia gasztronómia, március 20-án pedig több országban is ünneplik a franciák legismertebb desszertjét: a macaront.

Miközben a macaronokat francia desszertként tartjuk számon, valójában Olaszországban, Velence környékén készítették először, a 14-15. században. A finomság fejlesztése és elterjedése viszont vitathatatlanul a francia cukrászoknak precíz, aprólékos és kitartó munkájának köszönhető. A fantasztikus íz és káprázatos színvariáció kidolgozása mellett a francia cukrászok arra is komoly figyelmet fordítottak, hogy az egyik legnehezebben elkészíthető desszert hírét keltsék.

Forrás: Lázár Chef

A macaron tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt felhasználásával készül. A két korongot általában csokoládé krémmel vagy savanykás lekvárral ragasztják össze. A lehetőségek száma végtelen, így tényleg csak a készítők kreativitásán múlik az, hogy mit hoznak ki belőle. Készítésének trükkje az, hogy ne legyen száraz, ne legyen túl édes, és a külső kérge finoman roppanjon.

Az otthoni ételkészítés és kísérletezés egyre népszerűbbé válásával a macaron készítését övező mítoszok egyre inkább kezdenek szertefoszlani, ugyanis a kihívásokra nyitott gasztro bloggerek „csakazértis” megcsinálták. A tapasztalatok pedig egyre inkább azt mutatják, hogy az otthoni macaron készítés nem lehetetlen küldetés, de gyakorlat, precizitás és türelem azért mindenképpen szükséges hozzá, akár csak cukorhőmérő, mérleg, habzsák, a krémhez pedig kiváló minőségű belga csokoládé vagy gyümölcspüré…