Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 121. rész.

A szavakkal az a baj, hogy mindenkinek mást jelentenek. Ha azt mondom: szerelem, egy egészen más film indul a lelkedben, mint az enyémben.

És ráadásul ezt nem is tudjuk. Se te, sem én. Azt hisszük, ugyanarról beszélünk, pedig dehogy. Lehet, hogy neked halálos örvényt jelent, nekem boldog lebegést; neked egy felejthetetlen arcot vagy szemet, nekem egy kívánatos testet. Valami közös van az élményben, de nagyon kevés. Más-más szinten éljük meg ugyanazt az élményt. És mást is jelent számunkra.

Forrás: Thinkstock

Ezért nincs értelme a vitáknak. Mert csak a szavakon vitázunk és észre sem vesszük, hogy nem is értjük egymást. Csakis az a tiéd, amit megéltél - akár a valóságban, akár a képzeletedben. Ezzel én is így vagyok. Talán azzal a különbséggel, hogy én író is vagyok, s ez olyan képességet vagy adottságot jelent, hogy ki tudok mondani olyasmit, amit sem én, sem te nem éltünk még meg. Csak a lelkünk legmélyén van, fölfedezetlenül.

Ott már hasonlítunk. És egy nyelvet is beszélünk. Az általános élettapasztalatok szintjén nem! De ne felejtsd el, hogy minden szint élménye érvényes. Ahogy a fény sokféle színné törhet, úgy a szónak is ezerféle jelentése van. Ismertem olyat, aki a kutyájába volt szerelmes. Olyat is, aki önmagába. És olyat is, aki az Istenbe. Azt már meg sem mertem kérdezni, ki az ő Istene, mert lehet, hogy nem is hasonlít az enyémre. Még akkor sem, ha egy a vallásunk. Vita helyett inkább tanuld meg érteni és tisztelni más ember valóságát.