Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 178. rész.

A nekem így vagy jó, ahogy vagy, nem a szeretet szavai. A kertedet sem fogadod el, ha gazos, a kutyádat sem, ha loncsos, mert ha szeretsz bárkit, bármit, gondozod. Önmagadat is.

Ez a heti útravalód. Ha elmélyülsz benne, hamarosan rájöhetsz, hogy szeretsz-e valakit valóban, vagy sem. És arra is, hogy téged szeretnek-e. Van egy biztos jele. Akit az ember szeret, abban följebb néz. Nemcsak azt látja benne, aki – hanem azt is, akivé lennie kell. Nem „eszményit”, mert ez csak önáltatás: olyan valakit látni a másikban, aki nincs valójában benne. Nem! Nem! Ez a tekintet, vagyis a szeretet szeme a bölcs emberé, aki meglátja a másikban a szebbik, igazi arcát. Meglátja a hernyóban a lepkét. Benne van, csak meg kell szülnie még. Le kell tépnie magáról a hernyóságát, és ki kell bontania a színes szárnyait.

Forrás: Thinkstock

Látni a párodban vagy gyerekedben a „lepkét” – ez a szeretet szeme.

És nem csak bennük: önmagadban is! Te sem vagy készen. Te sem vagy jó „úgy, ahogy vagy”. Magadon is szüntelenül dolgoznod kell. Magadat is meg kell szülnöd még. Kívül-belül. Egy nő ad a külsejére, mert tudja, hogy az igazi arca nem az ápolatlan hajnali képe, hanem amikor kihozza belőle a legtöbbet. Amikor kifesti magát, kezd hasonlítani arra a „lepkére”, aki benne él. (Nagy kultúrák szakrális szertartásaihoz a férfiak is kifestették magukat. Hogy lássák az istenek: ilyenkor többek, mint akik. Van egy ünnepi ruhánk. És egy ünnepi lelkünk is.) 

És így vagyunk, nemcsak magunkkal, de másokkal is. Akit szeretsz, nemesíted, szépíted, segítsz neki méltóvá válni önmagához. Így vagy a gyerekeddel, de így kell, hogy légy a pároddal is. Ha szereted, az egyetlen ember vagy, aki megmondhatja neki, hogy „elhagytad magadat, tessék följebb élni!”

Ha szereted, tudod, hogy csak kívül gyenge – belül mégis erős. És csak kívül gyáva – belül bátor. Te vagy az egyedüli, aki megmondhatja neki, ha önmagához méltatlanul él. Mert a szeretet: jogosítvány az őszinteséghez. És ha szeret – jól figyelj -, meg is hallgat. Lehet, hogy dühbe gurul, persze, kikel magából, üvölt –, de előbb-utóbb meghallgat. Ha nem hallgat meg, nem is szeret igazán.

És akkor minden hiába. Nevelni csak a szeretet képes. És tudja is, hogyan kell.