Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 444. rész.

A szerelem két embert története. Én és Te. Ádám és Éva szeretnének visszatérni a Paradicsomba, s ketten újra eggyé válni. Ha ez nem történik meg, a szerelem elbukott.

A szerelemben eggyé kell válni a másikkalForrás: Shutterstock

Folytatva a biblikus történetet: ha jön Káinka és Ábelke, az már nem szerelem többé, hanem földi sorstörténet, a karma kerekének pördülése, történelem, szaporodás, élet, apaság, anyaság, ahol nem tehetünk mást, mint elbukni, és fölegyenesedni, „küzdeni s bízva bízni", ahogy Madách mondja. A magyar ősbölcselet lényege: „Egy. Egyből Kettő, Kettőből Egy", vagyis a kettő eggyé válik. Ez a szerelem lényege és bölcselete, s ahogy szintén Madách Imre definiálja a „szerelem" szót: az „Édenkertnek kései emléke." Ezért ad semmihez sem fogható, csodálatos örömet - és mérhetetlenül nagy szenvedést.