Peller Mariann a zene erejéről

Forrás: Shutterstock -
zene lélek interjú Peller Mariann Palya Bea egészség ezoteria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Palya Beával készült beszélgetés különleges élményt tartogatott a számunkra. Amikor arról kérdeztem Beát, mikor tudta meg, hogy énekesnő lesz, felidézte egy kedves asszony képét. Ez az asszony népdalokat énekelt, ez volt Bea zenei bölcsője: a népzene, a népdal.

És ekkor be is mutatta pár sor erejéig, hogyan is szólt az egyik ilyen csodálatos népdal, amelyet régen kazettáról is rengeteget hallgatott, odahaza. Ahogy kinyílt a torka, és elemi erővel felcsendült egy szomorkás, szívekig hatoló dallam, egy pillanatra megállt az idő. Lehetett volna ez egy zavarba ejtő pillanat is, ha nem úgy szólt volna, ahogyan szólt, és ha nem olyan színtiszta szándék áradt volna belőle, amilyen áradt. Egy pillanat alatt magával ragadott mindannyiunkat, akik a kamerák mögött és előtt ültünk. Majd utána Bea meg is jegyezte, hogy öröm volt látni az arcunkon a változást, ahogy meghallottuk az ősi dallamot. Olyan volt, mintha leolvadt volna valami máz, leomlott volna a vállunkról valami mázsás teher, megkönnyebbült, átszellemült arcokat látott maga körül. De mi, magunk is mind ezt éreztük: a pillanatnyi teherlevételt, a békét és harmóniát, ami átjárt bennünket, mintha a dallam (és hozzá Bea hangja, azon keresztül megnyilvánuló ősereje) átmosta volna a szívünket.

Palya Bea és Peller Mariann Forrás: Peller Mariann

Bár ez csak pár másodperc volt, mégis mély nyomot hagyott mindannyiunkban.

Nem véletlen, hogy az ember szeret zenét hallgatni, sőt, énekelni. Mindkettő lehet ugyanolyan hatással: kiszakadhat belőlünk a félelem, fájdalom, harag, szerelem vagy bármilyen olyan erős érzelem, amely túltöltötte a lelkünket-testünket. Az egyik legjobb feszültség-levezetési módszer. De ha magasztos hangulatot szeretnénk teremteni, ha szeretnénk megadni valaminek a módját, akkor is tudjuk, nagyjából milyen stílusú zenét keressünk. A zenék dallamát és ritmusát képesek vagyunk az érzelmi állapotunkhoz hozzárendelni. Érzeteket, érzéseket újraélhetünk, ha meghallunk egy rég nem hallott dallamot, amit akkor hallottunk utoljára, amikor átéltük azokat.

Sőt, a hangok rezgéseivel állítólag elősegíthető a gyógyulás is.

Ha a csecsemővel Mozartot hallgattatunk, még az idegrendszere és az agysejtjei is jobban fejlődnek – egyesek szerint intelligensebbé válik tőle. De tovább megyek: az ősi civilizációkban állítólag képesek voltak a hangrezgések erejével nemcsak gyógyítani a fizikai testet, de hatalmas épületeket felhúzni vagy lebontani, ha épp arra volt szükségük. Ma erre csak legyintünk: marhaság! Pedig a hangtálakat a mai napig használják – és nem csak a tibetiek –, hogy harmonizálják az általuk keltett hangrezgéseken keresztül a test energetikai rendszerét.

A zenék dallamát és ritmusát képesek vagyunk az érzelmi állapotunkhoz hozzárendelni Forrás: Shutterstock

Az ősi dallamok, a népzenei motívumok ráadásul még hordozzák azt a bölcsességet, hogy hogyan lehet egyensúlyba hozni a testet, a lelket és a szellemet. Ezért van ilyen elementáris ereje a népdaloknak, az én szívemhez mindig elérnek. A régiek tudták mindezt. Még az is lehet, hogy bár egy időben nem volt ez már tudatos, nem is úgy használták, mint az ősi időkben, mégis, a szívükre hallgattak, és érezték, hogy mi a helyes. Érezték, hogy mi van jó hatással rájuk.

Ha például rászánod az időt, és relaxálsz vagy meditálsz, érdemes hozzá olyan zenét választanod, ami jó érzéseket kelt benned. De már könnyen találsz olyat is a neten, ami kifejezetten rezgésszintemelő zene. Ha csak hallgatod, és közben képes vagy kikapcsolni a gondolataid jelentős részét, máris kifejti a hatását. Amikor viszont megpróbálod tudatosan, koncentráltan befogadni az egyes hangokat, akkor gyakorolja a testedre és a lelkedre a legmagasabb fokú hatást. Próbáld ki a tudatos zenehallgatást!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.