Belgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam, bizony én is végigkóstoltam minden finomságot, és sok-sok ötlettel, és persze csokoládéval felpakolva tértem haza.

Belgium a germán és a latin-francia kultúra találkozási helye, egyaránt megtalálhatók az északi népekre jellemző ételek-italok és a francia konyhából átvett jellegzetes ételek. Ennek köszönhetően mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet. A belga sörökről kiadott könyvében Michael Jackson úgy írta le a belga gasztronómiát, hogy francia minőségű ételeket szolgálnak fel, német mennyiségben. S mennyire igaza volt. Minden étel egytől egyig elképesztően finom, de az adagok szerintem a legfelkészültebb férfiembert is komolyan próbára teszik...

SörkostolóForrás: Thinkstock

Az egyik legismertebb ételük a belga sült krumpli. A nemzeti identitásuk szerves része, és határozottan úgy vélik, ők találták fel ezt a mára világszerte is ismert finomságot. Vastagabb, mint a gyorséttermekben felszolgált társa, és olaj helyett zsírban szokták kisütni. Magában, hússal, virslivel vagy kolbásszal fogyasztva is nagyon finom.

A másik nagy becsben tartott különlegesség a sajt. A belga sajtok elképesztően ízletesek, sokszor desszertként is kínálják őket. És ha már az édességeknél járok, muszáj kitérnem a címadó csokoládéra. Hírnevét a magas minőségnek köszönheti, és természetesen annak, hogy ragaszkodnak az ősi, hagyományos eljárásokhoz. Csakis tiszta kakaóvajjal, kézzel, kis műhelyekben készül minden egyes csokoládé.

Kis műhelyekben készülnek a kézzel készített belga csokoládékForrás: Thinkstock

A legjobb párosítás, ha egy igazi belga waffelt – ami jóval könnyebb tésztájú, mint egy hagyományos gofri – egy kis hamisítatlan belga csokival locsolunk meg. Reggelire vagy délután egy finom kávé mellé tökéletes.

Belga csokoládéból készített tortaForrás: Marton Adrienn

Ahogy említettem, sok-sok csokoládéval megpakolva érkeztem haza, és már tudtam is, mire használom fel őket. Az egyik fiamnak éppen közeledett a szülinapja, és már régóta szeretett volna igazi csupa csokis tortát enni a barátaival. El is készítettem az egyik legcsokisabb finomságot neki, szépen feldíszítettem színes cukorkákkal, ahogy illik. Hatalmas volt az öröm, és annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta is az egyik legjobb szülinapjaként emlegeti, és már hagyománnyá vált a belga csokis torta a családi ünnepeken.

Nagy sikert aratott a szülinapi csupa csoki tortaForrás: Marton Adrienn