A híres belga csokoládé

Forrás: Marton Adrienn -
séf Edvin Marton csokoládé kultúra belga gasztro Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Belgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam, bizony én is végigkóstoltam minden finomságot, és sok-sok ötlettel, és persze csokoládéval felpakolva tértem haza.

Belgium a germán és a latin-francia kultúra találkozási helye, egyaránt megtalálhatók az északi népekre jellemző ételek-italok és a francia konyhából átvett jellegzetes ételek. Ennek köszönhetően mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet. A belga sörökről kiadott könyvében Michael Jackson úgy írta le a belga gasztronómiát, hogy francia minőségű ételeket szolgálnak fel, német mennyiségben. S mennyire igaza volt. Minden étel egytől egyig elképesztően finom, de az adagok szerintem a legfelkészültebb férfiembert is komolyan próbára teszik...

Sörkostoló Forrás: Thinkstock

Az egyik legismertebb ételük a belga sült krumpli. A nemzeti identitásuk szerves része, és határozottan úgy vélik, ők találták fel ezt a mára világszerte is ismert finomságot. Vastagabb, mint a gyorséttermekben felszolgált társa, és olaj helyett zsírban szokták kisütni. Magában, hússal, virslivel vagy kolbásszal fogyasztva is nagyon finom.

A másik nagy becsben tartott különlegesség a sajt. A belga sajtok elképesztően ízletesek, sokszor desszertként is kínálják őket. És ha már az édességeknél járok, muszáj kitérnem a címadó csokoládéra. Hírnevét a magas minőségnek köszönheti, és természetesen annak, hogy ragaszkodnak az ősi, hagyományos eljárásokhoz. Csakis tiszta kakaóvajjal, kézzel, kis műhelyekben készül minden egyes csokoládé.

Kis műhelyekben készülnek a kézzel készített belga csokoládék Forrás: Thinkstock

A legjobb párosítás, ha egy igazi belga waffelt – ami jóval könnyebb tésztájú, mint egy hagyományos gofri – egy kis hamisítatlan belga csokival locsolunk meg. Reggelire vagy délután egy finom kávé mellé tökéletes.

Belga csokoládéból készített torta Forrás: Marton Adrienn

Ahogy említettem, sok-sok csokoládéval megpakolva érkeztem haza, és már tudtam is, mire használom fel őket. Az egyik fiamnak éppen közeledett a szülinapja, és már régóta szeretett volna igazi csupa csokis tortát enni a barátaival. El is készítettem az egyik legcsokisabb finomságot neki, szépen feldíszítettem színes cukorkákkal, ahogy illik. Hatalmas volt az öröm, és annyira ízlett mindenkinek, hogy azóta is az egyik legjobb szülinapjaként emlegeti, és már hagyománnyá vált a belga csokis torta a családi ünnepeken.

Nagy sikert aratott a szülinapi csupa csoki torta Forrás: Marton Adrienn
Hazai édesvízi halak, mint gourmet fogások?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-a-magyar-edesvizi-halakat-nepszerusiti.htmlSzerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetőek, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem.Privát séfTunéziai gasztrokalandokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-tuneziaban-jart-es-kedvencerol-a-harissarol-mesel.htmlTunéziát elsősorban, gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig az alig 2 órás repülőútra található afrikai ország, igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, s a Nap barnít. Privát séfMarton Adrienn is csatlakozott hozzánk - A Life.hu sztárszerzői között köszönthetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20160923-marton-adrienn-privat-sef-edvin-marton-felesege-a-life-hu-sztarszerzoje.htmlNagy megtiszteltetés számunkra, hogy Marton Andrienn privát séf is csatlakozott a Life.hu Sztárszerzőinek csapatához. Edvin Marton Emmy-díjas magyar zeneszerző, hegedűjátékos bájos felesége a gasztronómia világába kalauzolja el olvasóinkat mostantól heti rendszerességgel: a legkedvesebb receptjeit hozza el nekünk. Privát séfOrigoA finomság, ami segít megelőzni a daganatok kialakulásáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-edesburgonyarol-ir.htmlAz édesburgonya az egyik kedvenc hozzávalóm, ha köretről van szó. Privát séfOrigoMarton Adrienn az énidő fontosságárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-enido-fontossagarol-irt.htmlGyereknevelés, munka, a lakás vagy a ház rendben tartása mellett megannyi feladattal kell szembenézni egy kisgyermekes anyukának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rohanó hétköznapokból kicsit kiszakadva önmagunkkal is törődjünk. Az „énidő" fontosságában hisz Marton Adrienn is, aki a család és a munka közötti egyensúly fenntartása érdekében mindig kényesen ügyel arra, hogy testileg-lelkileg is feltöltődjön. Privát séfOrigoMindent a hajdináról - a sokoldalú finomsághttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-privatsef-a-hajdinarol-ir.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.