Tuba tanya privát séf gasztrokultúra gasztro Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Edvinnel pár hónappal ezelőtt egy fotózáson vettünk részt, Budapesttől 3 órányira, egy meseszép tanyán. Nem csodálkoztam, hogy erre a helyre esett a magazin választása, hiszen a helyszín egy igazi gyöngyszem a Hortobágyi-puszta szélén. Most a gyermekeinkkel tértünk vissza, és természetesen nem bántuk meg.

Autentikus parasztházak, búbos kemence, szürke marhák, kiskecskék, tyúkok, meg persze háztáji finomságok egész garmadája várt minket. Nagyon jólesett magunk mögött hagyni a várost, és belecsöppenni az igazi vidéki hangulatba.

Mikor megérkeztünk az éttermükbe, éppen akkor készült el a friss, tepertős pogácsa, aminek az íze semmihez sem volt fogható. Ezután felszolgálták a friss, ropogós kacsacombokat házi, párolt lilakáposztával, egy kis náluk készült szilvalekvárral.

Kacsacomb párolt lilakáposztával és frissen sütött tepertős pogácsa Forrás: Marton Adrienn

Szeretem azokat a helyeket, ahol a kevesebb-több elve érvényesül, és nem 100-féle étel közül lehet válogatni az étlapról, hanem kevés, szezonális fogás szerepel csak rajta. Ezek mind-mind minőségi fogások, nagy odafigyeléssel készülnek kizárólag háztáji alapanyagokból.

Ebéd után a fiúk elmentek állatokat etetni, ahol a gazda megmutatta nekik, hogyan is kell kukoricát morzsolni a tyúkoknak. Meglátogatták a négynapos újszülött bárányt is, és lenyűgöző közelségből láthatták a híres szürke marhákat is, akik hatalmas, méltóságteljes kinézetükkel egyszerűen bámulatba ejtettek engem is. A fiaim kedvence Blanka, a szamár lett, aki nagyon barátságos és kedves természetével levette őket a lábukról.

A gazda megmutatta a fiúknak, hogyan kell kukoricát morzsolni a tyúkoknak Forrás: Marton Adrienn

Helyi sajátos ételeik közül még megkóstoltuk a slambucot, vagy más néven öhönt is.

A hortobágyi slambuc három alapösszetevője a burgonya, a füstölt szalonna és a házi lebbencstészta, amiket paprikával, sóval és borssal fűszereznek. Nagyon finom volt, és ehhez hasonlót még egyikünk sem evett. Döbbenetes volt a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket.
Desszert gyanánt a tulaj nagyszüleinek receptje alapján készülő kelt kalácsokat kóstolhattuk meg, a szezonnak megfelelő lekvárokkal. Mondanom sem kell, hogy a fiúk teljesen odáig voltak érte.

A táj, az emberek, a hangulat, az ételek csupa-csupa pozitív érzést hagytak bennünk, és nagyon örülünk, hogy visszatértünk ide a gyerekekkel együtt. Jó érzés volt megmutatni nekik a szokásokat, a helyi kultúrát, és jólesett egy ilyen természetközeli helyen tölteni a hétvégénket.

Érdekességek a gofriról a világnap alkalmából http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190301-gofri-erdekessegek.htmlA gofri egyike azon desszerteknek, amit szinte mindenki szeret. A feltéteknek, az önteteknek csak a fantázia szabhat határt. Március 25-én pedig ennek a finom édességnek ünneplik a napját világszerte. Ebből a jeles alkalomból hoztam nektek 6 érdekességet az imádott gofriról. Privát séfOrigo8 érdekes étkezési szokás a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190130-erdekes-etkezesi-szokasok-a-nagyvilagbol.htmlMinden országnak megvannak a saját kis különlegességei, és ez az ételek terén sincsen másként. Összegyűjtöttem 8 érdekességet a különféle országok étkezési szokásaival kapcsolatban. Privát séfOrigoBizarr ételek a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190130-bizarr-etelek-a-nagyvilagbol-marton-adrienn-szerint.htmlA világ sokszínű hely, ahol a kultúrák, az emberek és persze az ételek változatossága kontinensenként is szembeötlő. Az extrém, meghökkentő fogások sok országban megtalálhatóak, így készítettem nektek egy szubjektív listát arról, hogy számomra melyek ezek közül a legérdekesebbek. Privát séfOrigoA disznóvágás története a kezdetektől napjainkighttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190117-a-disznovagas-tortenete-a-kezdetektol.htmlA disznóvágás, a disznótor a magyar kultúra szerves részét képezi már évszázadok óta. A téli időszakban szerte az országban hódolnak ennek a régi hagyománynak. A mondás szerint azért télen vágnak disznót, mert ilyenkor nem romlik el a hús, és nem savanyodik meg a menyasszony sem. Egy igazi vidéki disznóvágás kemény munka, és az egész család kiveszi belőle a részét. Privát séfOrigoDiétás tippek Marton Adritólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190109-dietas-receptotletek-marton-adrienntol.htmlAz ünnepek alatt a legtöbben engedtünk az ételek csábításának. Ezzel szerintem nincs is semmi probléma, hiszen az együtt töltött idő és a finom ebédek, vacsorák szerves részei a kultúránknak. Éppen ezért az évkezdéskor jólesik kicsit visszavenni a dolgokból, és könnyedebb, a gyomrunknak kímélőbb fogásokat fogyasztani. Hoztam nektek pár tippet és receptet, hogy a megterhelő ünnepi időszak után újult erővel vághassatok bele a 2019-es évbe. Privát séfOrigoEilat gasztronómiája igazi kincsesbányahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190109-az-izraeli-eilatba-latogatott-marton-adrienn-es-ferje-edvin-marton-megismertek-a-gasztronomiajat.htmlSosem töltöttük még meleg helyen a szilvesztert, ezért úgy döntöttünk, idén változtatunk és egy igazi, nyári országban búcsúztatjuk az évet. Egy olyan helyre repültünk, ami nincs túl messze, meseszép és természetesen a gasztronómiai kalandozásainknak tökéletes színtere lehet. Így esett a választásunk Izraelre, egészen pontosan Eilat városára. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.