Belga csokiőrület

Forrás: Shutterstock -
csoki csokoládé privát séf Belgium gasztronómia gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Edvinnel és a fiúkkal tavasszal olyan helyre látogattunk, ahol azelőtt még soha sem jártunk. Belgiumba utaztunk, és ha már ott voltunk, akkor a nagy kirándulások és gasztrotúrák után nem hagyhattuk ki a belga "csokoládégyár" látogatását sem.

Az az illat, amikor pörkölik a kakaóbabot, és az a látvány, ahogy szökőkúton keresztül folyik az olvadt csokoládé, egyszerűen lenyűgöző. Gondoltátok volna, hogy a tömeggyártás időszakát élve, ezeket a finomabbnál finomabb, krémesebbnél krémesebb csokoládéfajtákat még mindig kis családias műhelyekben készítik Belgiumban?!

Ha csokoládé, akkor szinte mindenkinek a belga csoki jut eszébe, de először Európába a spanyol hódítók importálták Amerikából, majd terjedt tovább a nyugati országokba. Az 1800-as években főleg Svájcot hódította meg ez a rendkívüli különlegesség, ahol a Nestlé fivérek megalkották az első csokoládészeletet, a tejcsokoládét, tejpor hozzáadásával.

Krémesebbnél krémesebb belga csokoládék Forrás: Shutterstock

Magából a kakaóbabból kinyert termékek, kakaómassza, kakaóvaj, kakaópor elég keserűek, ezért cukor, vanília hozzáadásával finomítanak, ezen a fantasztikus édességen.

Tudtátok, hogy a kakaóbabnak más íze van, ha közvetlenül a fáról szedik le, mintha hagyják még éretlenül leesni a földre, ahol a vizes talajban kicsit megerjed, így kevésbé lesz keserű a gyümölcs? Igen, direkt írtam gyümölcsöt, hisz ez a világhírű csoda egy gyümölcs.

A mai világban már nemcsak ét-, tej- és fehércsokoládét különbözetünk meg, létezik már az úgynevezett ruby csokoládé, és a matcha (green tea) csokoládé is. Hallottatok már róluk? Rubinvörös és zöld csokoládé. Fenomenális!

A halványrózsaszínű ruby csokoládé Forrás: Shutterstock

A ruby csokinak természetes rózsaszín árnyalata, valamint gyümölcsös íze van. Az innováció egy speciális kakaóbabon alapul, amely a feldolgozás során kivont porból ered. A csokoládé nem tartalmaz színezéket vagy gyümölcsöket, teljesen természetes. A zöld csokoládénál természetes növényi, japán zöld tea (matcha) port használnak, amit fehér csokoládéhoz kevernek. A végeredmény egy igazán pompásan édeskés, de mégis különös ízvilágot rejt.

Hogyan használhatjuk ezeket a különleges csokoládékat a konyhában? Bárhogyan!
Az egyik kedvencem a ruby csokoládés sajttorta. Biztos lehetsz benne, hogy ezzel a fantasztikusan könnyű, gyümölcsös tortával lenyűgözöd a szeretteidet, ráadásul sütés nélkül elkészíthető, úgyhogy nincs veszítenivalód, vágjunk bele:

Recept: ruby csokoládés sajttorta


Az alaphoz:

250 g natúr zabkeksz
1 ek porcukor
125 g puha vaj

Elkészítése:

A zabkekszet a porcukorral (ha nem elég édes a keksz), és az olvasztott vajjal összedolgozzuk, majd egy vajjal kikent tortaforma alján szépen elegyengetjük.

Ruby csokoládés sajttorta Forrás: Shutterstock

A krémhez:
250 g natúr krémsajt/mascarpone
1 cs vaníliás cukor
350 g ruby csoki/pasztilla
2 ek cukor
2,3 dl habtejszín

Elkészítése:

A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzádolgozzuk a krémsajtot. A csokoládénkat vízgőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük a masszánkhoz. A vaníliás cukorral és a cukorral ízlés szerint ízesítjük. A kész krémet az alapra kanalazzuk, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük megdermedni.

Tálaláskor gyümölcsökkel díszíthetjük.

TIPP: a ruby csokoládé mindenféle gyümölccsel tökéletesen passzol, kísérletezzetek kedvetekre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.