Roberto konyhája almáspite recept pite süti
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár hete láttam egy műsort, amiben pitét készítettek, és az volt a cél, hogy a tésztát minél egyszerűbben lehessen készíteni. Kedvet kaptam azonnal a pitekészítéshez, a zöldségesem pedig örömmel segített kiválasztani a legszebb almákat, mert szeretett volna részesülni az eredményből. A jó segítőt mindig meg kell jutalmazni!

A linzertésztareceptemnek hála a tésztát egyszerűen el lehetett készíteni. Mivel a tésztagyúrás után már nem kell foglalkozni a hűtéssel – hiszen azonnal kibéleljük a piteformát –, nyertünk egy csomó időt. A tölteléket mindenképp különlegessé és egyben hagyományossá szerettem volna tenni. Különleges, mert az alma karamellizált, és hagyományos, mert fahéjas, ami egy almás pitéből sem hiányozhat. Engem igazán azt tett boldoggá, amikor befejeztem a tetejére a fonott szélű tésztarácsot. Akkor már tudtam, hogy ez a pite gyorsan el fog fogyni.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 38 dkg búzaliszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 50 dkg alma
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 csapott evőkanál fahéj
Forrás: Roberto konyhája

A töltelék elkészítése:

Hámozzuk meg az almákat, és távolítsuk el a magházukat. Vágjuk cikkekre, és rakjuk félre. Forró serpenyőben olvasszunk meg 2 evőkanál kristálycukrot. Ne kavarjuk meg, mert akkor nem fog egyenletesen megolvadni a cukor! Amint megolvadt és már aranybarna, tegyük rá a felcikkezett almákat, és ízesítsük a fahéjjal. Ráfacsarjuk a citrom levét, és még 3-4 percet párolva elforraljuk a levét. Amikor készen vagyunk, tegyük félre hűlni.

Roberto konyháját már a Facebookon is követheted!

A tészta:

Tegyük tálba a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Gépi habverővel habosítsuk fel, és adagoljuk hozzá a lisztet. Kézzel gyúrjuk cipóvá, és alaposan meglisztezett deszkán gyúrjuk át. A tészta háromnegyedét tegyük egy 24 cm-es átmérőjű piteformába, kézzel lapítsuk a formába, és béleljük ki vele egyenletesen. Ügyeljünk, hogy a tészta a forma szélét is kitöltse, a maradékot vágjuk le a széléről.

Tipp!

Ha nincs formád, készítsd el tepsiben.
Forrás: Roberto konyhája

A durvára tört vagy darát dió felével szórjuk meg a tésztát, és halmozzuk rá a langyosra hűlt gyümölcsöt. Igazítsuk el a gyümölcsöket tetszőlegesen, és utána készítsük el a tetejére a szalagokat.
Választhatjuk azt, ahogyan én készítettem, vékonyra nyújtottam a tésztát és 1,5 cm-es szalagokat vágtam belőle. (Az egyszerűbb módszer, ha hosszú csíkra sodorjuk a tésztát, ezt még akár egymás alá is fűzhetjük, hogy a piténk szebb legyen.) Végezetül a maradék diót keverjük össze a maradék 1 kanál kristálycukorral, és szórjuk a pite tetejére.

180 fokon, légkeverés funkciónál süssük 45-50 percig. Nekem régi villanysütőm van, és kellett az 50 perc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.