Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Forrás: Thinkstock

A tökfélék hatalmas családjához különféle alakú terméssel büszkélkedő növények tartoznak – gondoljunk a spárgatökre, a kecses cukkinire, a formás patisszonra. A nagyméretű, trombitaformájú virágok fajtától függően sárgák vagy vajszínűek, amelyeket megtöltve kellemes ízű ínyencségként tálalhatunk fel. De süthetjük tempuratésztában is, ahogyan a japánok, vagy készíthetünk belőle mexikói módra krémlevest is.

Itáliában és Görögországban igen kedveltek a tökfélék megtöltött virágai, amelyek párolva, sülve vagy bundázva végzik be dolgukat a tányéron.

tökfélék virágaihoz leginkább csak saját kertünkből juthatunk, bár olykor 8-10 cm-es, haragoszöld cukkiniket árulnak a piacon, amelyek hatalmas virágot cipelnek magukon. A virágokat kedvelik a hernyók is: vizsgáljuk hát át a virágokat gondosan!

Íme, egy jó kis nyári recept, zöldségevők és laktózérzékenyek is bátran barátkozhatnak vele!

Töltött tökvirág

Hozzávalók:
10 dkg búza,
1 kiskanál ételízesítő por,
só,
1 kisebb vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,
csipetnyi kurkuma,
1 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
12 tökvirág,
5 dkg vaj

Az elkészítés módját ITT találod.